back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σπ. Μπιμπίλας: Δεν είναι όλο το θέατρο βόθρος, να μη γίνονται καταγγελίες στο διαδίκτυο ή στα τηλεπαράθυρα, να παίρνουν τη νομική οδό

Διαβάστε επίσης

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε τον τελευταίο καιρό σχετικά με την δημοσιοποίηση περιστατικών ανάρμοστης συμπεριφοράς, άσκησης ψυχολογικής βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του θεάτρου και οι καταγγελίες έχουν πλέον λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κ. Σπύρος Μπιμπίλας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για περιστατικά που συμβαίνουν σε οποιονδήποτε επαγγελματικό χώρο τονίζοντας ότι «δεν θέλουμε να φανεί ότι όλος ο θεατρικός κόσμος είναι ένας τεράστιος βόθρος όπου επιπλέουμε σε ακαθαρσίες. Υπάρχουν πολλοί επιφανείς και σημαντικοί άνθρωποι που δεν τους βαρύνει καμία κατηγορία αλλά, δυστυχώς, κάποιοι συνάδελφοί μας είχαν ξεπεράσει τα όρια και γι αυτό το λόγο έχουν καταγγελθεί από τόσο πολύ κόσμο».

Ως προς τούτο, ανακοίνωσε ότι το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, μαζί με το Πειθαρχικό Συμβούλιο, προχωρά στη δημιουργία μιας ομάδας ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης που θα παρέχει βοήθεια σε περιστατικά κάθε είδους βίας και προσβολής της αξιοπρέπειας των ηθοποιών και όλων των μελών του Σωματείου, ώστε, όπως εξήγησε, να απευθύνονται αρχικά εκεί, να αναφέρουν τι τους έχει συμβεί και να τους παρέχεται συμβουλή σχετικά με το εάν η καταγγελία τους δύναται να ευσταθήσει και να προχωρήσει μέσω της νομικής οδού, εάν έχει παραγραφεί ή αν είναι κάτι το οποίο, αυτός που το αναφέρει, κινδυνεύει να υποστεί μήνυση.

Συνέστησε δε στα μέλη του Σωματείου «επειδή η φημολογία και οι καταγγελίες που έρχονται είναι για πολλά και διαφορετικά πρόσωπα, να μην ανακοινώνουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων, ονόματα, καθώς αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να τους γίνουν μηνύσεις διότι ο κάθε άνθρωπος έχει το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν επιτρέπεται να αρχίσουμε να λιθοβολούμε ο ένας τον άλλον χωρίς αποδείξεις, χωρίς δηλαδή να φτάνουμε στη νομική οδό».

Επίσης, εξήγησε ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιο μέλος του να εξασκεί το επάγγελμα, καθώς δεν έχει τέτοια δυνατότητα: «Μπορεί να κάνει συστάσεις ή να αποβάλει κάποιον από το Σωματείο για κάποιους μήνες ή χρόνια ή δια παντός, εάν το συναποφασίσει η Γενική Συνέλευση, για λόγους αντισυναδελφικής συμπεριφοράς. Είναι καθαρά συμβολικός ο χαρακτήρας του και είναι λάθος των εκπομπών που το χρησιμοποίησαν ως κάτι πολύ ηχηρό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα