back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γιώργος Καμίνης: Να προσληφθεί από τα Πανεπιστήμια, μέσω κρατικών πόρων, ιδιωτική, κατάλληλα εκπαιδευμένη και μη ένοπλη αστυνομία, για τη διαφύλαξη των ακαδημαικών ελευθεριών και της τάξης

Διαβάστε επίσης

Υπέρ της πρόσληψης ιδιωτικής αστυνομίας για την τήρηση της τάξης στα Πανεπιστήμια με στόχο τη διαφύλαξη των ακαδημαϊκών ελευθεριών, τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξή του στο σταθμό της πόλης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Γιάννη Θεοδόση, χαρακτήρισε εσφαλμένη την κυβερνητική απόφαση για αστυνόμευση των πανεπιστημιακών χώρων από το νέο σώμα της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Παράλληλα, τοποθετήθηκε θετικά αναφορικά με το εάν πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των ΑΕΙ, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν αμφισβητείται σχεδόν από κανέναν και όφειλε να είχε γίνει πράξη, εδώ και πολλά χρόνια.

«Είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Και μάλιστα από τα ίδια τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Θα έπρεπε τα ίδια τα Πανεπιστήμια να έχουν προσλάβει ιδιωτική αστυνομία, κατάλληλα εκπαιδευμένη, ώστε να φυλάσσονται οι συγκεκριμένοι χώροι με σκοπό τη διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας, δηλαδή της ελευθερίας διδασκαλίας, έρευνας και λόγου. Δυστυχώς, επειδή δεν έγινε αυτό από τα Πανεπιστήμια ή όσα προσπάθησαν το έκαναν πολύ λανθασμένα, έρχεται τώρα να το κάνει η κυβέρνηση με έναν τρόπο, ο οποίος και στο Σύνταγμα δεν βρίσκει κανένα απολύτως έρεισμα και είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε άλλες περιπέτειες.»

Για τη θέση του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι «από τη στιγμή που η κυβέρνηση έρχεται με αυτήν την εσφαλμένη πρόταση να φτιάξει αστυνομικά τμήματα της ΕΛΑΣ μέσα στα πανεπιστήμια, κάτι το οποίο δεν ισχύει σε κανένα ευρωπαικό Πανεπιστήμιο, το ΚΙΝΑΛ εκπόνησε δική του πρόταση πέντε σημείων με άρθρα που προβλέπουν αναλυτικά ό,τι πρέπει να γίνει προκειμένου να υπάρξει ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους»
Οπως τόνισε ο κ Γιώργος Καμίνης «αυτό πρέπει να γίνει με ευθύνη των Πρυτανικών Αρχών και μέσω μίας υπηρεσίας, η οποία θα λειτουργεί με το κατάλληλο προσωπικό, χωρίς οπλισμό. Και σε περίπτωση ανάγκης, τότε να καλείται να επέμβει η ΕΛΑΣ»

Επιπροσθέτως διατύπωσε την άποψη ότι «θα πρέπει να προβλέπονται άδειες εισόδου για τα μη μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας.»

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής προβλέπει να διατίθενται από το κράτος στα πανεπιστήμια οι απαιτούμενοι πόροι για τη φύλαξή τους. «Αντί να έρχεται η πολιτεία- σύμφωνα με την πρόβλεψη του σχεδίου νόμου της υπουργού Παιδείας κυρίας Κεραμέως και του κ Χρυσοχοϊδη -να προσλάβει χίλιους αστυνομικούς, εκτός ΑΣΕΠ και χωρίς ουσιαστικά εκπαίδευση, θα έπρεπε κάθε πανεπιστήμιο χωριστά να ορίσει τις προδιαγραφές του και οι προσλήψεις να γίνουν κανονικά μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου και οι άνθρωποι αυτοί να περάσουν από ειδική εκπαίδευση.»

Ολοκληρώνοντας, ο κ Καμίνης είπε ότι αυτό προβλέπεται και από το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου και πως «πλήρως αυτοδιοικούμενα πανεπιστήμια σημαίνει να έχουν την δυνατότητα να μεριμνούν για την ασφάλεια στους χώρους τους.» 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα