back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι και πρόστιμα 491.050 ευρώ

Διαβάστε επίσης

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν την Παρασκευή, 29.01.2021 συνολικά 80.236 ελέγχους και κατέγραψαν 1.564 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 491.050€, κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε τρεις (3) επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (69.629).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων

Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)

Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

α) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε πέντε (5) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

β) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη προσωρινά υπεύθυνης καφετέριας και επιβολή προστίμου 3.000€ σε αυτή και 5.000€ στον ιδιοκτήτη. Επιπρόσθετα, βεβαιώθηκαν δώδεκα (12) πρόστιμα των 300€ έκαστο, σε ισάριθμους πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

γ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη προσωρινά υπευθύνου κοκτέιλ-μπαρ και επιβολή προστίμου 3.000€ σε αυτόν και 5.000€ στον ιδιοκτήτη. Επιπρόσθετα, βεβαιώθηκαν τέσσερα (4) πρόστιμα των 300€ έκαστο, σε ισάριθμους πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

δ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη προσωρινά υπευθύνου καφετέριας και επιβολή προστίμου 3.000€ σε αυτόν και 5.000€ στην ιδιοκτήτρια, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας. Επιπρόσθετα, βεβαιώθηκαν έντεκα (11) πρόστιμα των 300€ έκαστο, σε ισάριθμους καθήμενους πελάτες που δεν κατείχαν βεβαίωση μετακίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

ε) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη προσωρινά υπευθύνου επιχείρησης, για μη τήρηση αποστάσεων πελατών, στην Περιφέρεια Αττικής.

στ) Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 300€ πρόστιμο σε κατάστημα για μη ανάρτηση πίνακα μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών, στην Περιφέρεια Κρήτης.

ζ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 5.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας. Επιπρόσθετα, βεβαιώθηκαν δύο (2) πρόστιμα των 300€ έκαστο, σε ισάριθμους πελάτες, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

η) Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000 € σε καφέ μπαρ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργία. Επιπρόσθετα, βεβαιώθηκαν τρία (3) πρόστιμα των 300€ έκαστο, σε ισάριθμους πελάτες για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

θ) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 3.000€ πρόστιμο σε καθηγητή ξένων γλωσσών που παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα σε έξι (6) ανηλίκους, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

ι) Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και επιβολή προστίμου 5.000€ σε διοργανωτή κοινωνικής εκδήλωσης, σε χώρο ιδιωτικής επιχείρησης και επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας. Επιπρόσθετα, βεβαιώθηκαν, σε δεκατέσσερις (14) συμμετέχοντες, ισάριθμα πρόστιμα των 300€ για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στη Θεσσαλονίκη.

ια) Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 3.150€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

ιβ) Επιβλήθηκαν από την ΕΑΔ οκτώ (8) διοικητικά πρόστιμα συνολικά (8×300€=2.400€) σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και για παράβαση των όρων περιορισμού κυκλοφορίας, στους Δήμους Αγίου Δημητρίου και Βόλου.

Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων διαμορφώνεται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνονται σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας των εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των σχετικών όρων. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα