back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Athens Digital Lab – Η μέτρηση αέριων ρύπων σε κτίρια και η Covid-19

Διαβάστε επίσης

Siba loT, μία νεοφυής εταιρία αναπτύσσει μοντέλα για την καταγραφή ρύπων στους εσωτερικούς χώρους κτιρίων υπό την σκέπη του Ψηφιακού Εργαστηρίου του Δήμου Αθηναίων.

Το Athens Digital Lab υλοποιεί τον τρίτο κύκλο δράσεων και υποστηρίζει προτάσεις που υποβλήθηκαν απο νέους επιχειρηματίες, ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες με στόχο οι καινοτομίες να τεθούν σε πραγματική χρήση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη. Μετά από τρία στάδια αξιολόγησης δέκα προτάσεις προκρίθηκαν και ήδη το έργο τους είναι σε εξέλιξη.

“Είμαστε μία από τις δέκα ομάδες η οποία έχει επιλεγεί και συμμετέχει στον 3ο κύκλο του Athens Digital Lab το οποίο ουσιαστικά μας βοηθά να φτιάξουμε μια πιλοτική εφαρμογή. Σε  συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει και με την οποία μετράμε αξιόπιστα την αέρια ρύπανση σε δύο κτίρια του Δήμου ένα σχολείο και μια δημόσια υπηρεσία”  λέει στον “Αθήνα 984” η κα Έλλη Κατσίρη εκ των δημιουργών της Siba loT (της εταιρίας Ιnnosense Πληροοφορική ) και επ. καθηγήτρια στον Τμήμα Ηλεκτρολόγων Ξάνθης.

Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα τεχνολογικό προϊόν που στοχεύει στην αξιόπιστη μέτρηση της ποιότητας του αέρα (θερμοκρασία, υγρασία, CO2) κάνοντας οπτικοποίηση και ανάλυση δεδομένων για ανίχνευση συνωστισμού και κίνδυνο επιμολύνσεων από ιούς (π.χ COVID-19) και ρύπους σε δημόσια κτίρια και σχολεία. Βάσει των μετρήσεων, ο Δήμος θα χρησιμοποιεί το Siba ως εργαλείο περιβαλλοντικής παρακολούθησης και κατά συνέπεια πρόληψης ενάντια στους εκάστοτε υγειονομικούς κινδύνους.

“Η αέρια ρύπανση είναι αυτή την στιγμή ο τέταρτος μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτων στον κόσμο,  είναι υπεύθυνη για διάφορα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα ενώ υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ των αέριων ρύπων , όπως είναι τα μικροσωματίδια – και των μικροοργανισμωνκαι των ιών” εξηγεί η κα Ε.Κατσίρη στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (27/1/21)  “Οι μικροοργανισμοί κολλάνε πάνω σε μικροσωματίδια και μπορούν με αυτά να “ταξιδεύουν” για πολλά χιλιόμετρα και να παραμένουν αιωρούμενοι για πολλές εβδομάδες. Εμείς μετρώντας κυρίως μικροσωματίδια, διοξείδιο του άνθρακα ή πτητικές ενώσεις, μπορούμε εμμέσως να εντοπίσουμε και τους ιούς”.

Ο αόρατος κόσμος μικροβίων, σωματιδίων και ιών αποκτά μεγάλα ποσοστά συγκέντρωσης σε εσωτερικούς χώρους οι οποίοι επιβαρύνονται από τις ανθρώπινες χρήσεις.

“Οι εσωτερικοί χώροι έχει βρεθεί ότι είναι έως και 100 φορές πιο ρυπασμένοι από τους εξωτερικούς και μαζι με το γεγονός ότι περνάμε το 80%  του χρόνου μας σε κλειστούς χώρους, δείχνει πόσο σημαντικό είναι το θέμα” λέει η κα Κατσίρη και σημειώνει ότι το εγχείρημα συντόμως θα εφαρμοστεί στην πράξη στα δύο κτίρια του δήμου. “Βελτιώνουμε λίγο τις συσκευές μας ώστε να χρησιμοποιούμε την κινητή τηλεφωνία και το διαδίκτυο των πραγμάτων. Υπάρχει ένα ειδικό φάσμα που θέλουμε να αξιοποιήσουμε και μας βοηθά ο δήμος να κάνουμε αυτή την σύνδεση και με τον ΟΤΕ”  λέει η κα Κατσίρη και υπογραμμίζει ότι ήδη το σύστημα έχει αξιοποιηθεί σε βιομηχανία με θετικά αποτελέσματα για την διαδικασία μετρήσεων”

Ρύποι , σωματίδια και covid-19

“Το θέμα συνδέεται κατά μια έννοια με τον covid 19 καθώς υπάρχει πλέον στην βιβλιογραφία τεκμηριωμένη σχέση για το πώς συνδεονται οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων με την αύξηση των κρουσμάτων” υπογραμμίζει η κα Κατσίρη.

“Αξιοποιούμε την γνώση που υπάρχει απο μελέτες στην Ιταλία και τις ΗΠΑ οι οποίες έχουν εντοπίσει ότι όταν αυξάνονται οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων αυξάνονται και οι θάνατοι και τα κρούσματα. Επομένως θεωρούμε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξυ του ρίσκου επιμόλυνσης το οποίο μπορεί να μειωθεί όταν υπάρχει πληροφόρηση διαθέσιμη στο ευρύ κοινό και να λάβουν τα μέτρα τους οι αρμόδιοι”.

Το Athens Digital Lab, το τεχνολογικό κέντρο καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων για λύσεις έξυπνων πόλεων, υποστηρίζεται από την ΔΑΕΜ ( Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ Δημου Αθηναίων) και την ΕΑΤΑ ( Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών) με τη συνεργασία  της Cosmote και Nokia».

Γ.Αποστολίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα