back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πορτογαλία: Σοβαρά προβλήματα με τα συστήματα παροχής οξυγόνου

Διαβάστε επίσης

Τα νοσοκομεία στην Πορτογαλία που έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με Covid-19 κινδυνεύουν να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση για ιατρικό οξυγόνο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιγκέλ Γκιμάρες έπειτα από την μερική κατάρρευση του συστήματος παροχής ιατρικού οξυγόνου στο δίκτυο ενός μεγάλου νοσοκομείου εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης.

Συνολικά 53 ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν χθες, Τρίτη, το βράδυ από το Νοσοκομείο της Λισαβόνας Fernando Fonseca ώστε να μην καταρρεύσει πλήρως το σύστημα παροχής οξυγόνου του.

Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη οξυγόνου, αλλά το γεγονός ότι οι δεξαμενές δεν μπορούν να παράσχουν το ιατρικό οξυγόνο με την απαιτούμενη πίεση για τόσο πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα, είπε ο Γκιμάρες στον ραδιοφωνικό σταθμό Observador.

«Αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα νοσοκομεία, και κυρίως στης Λισαβόνας, είναι ότι έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τις δυνατότητές τους… Είναι αυτό που αποκαλούμε ‘ιατρική των καταστροφών», σημείωσε ο ίδιος.

«Παρέχουμε στους ασθενείς τις υπηρεσίες που μπορούμε υπό αυτές τις συνθήκες. Η μόνη λύση είναι να τους μεταφέρουμε σε άλλα νοσοκομεία. Το πρόβλημα είναι αν τα άλλα νοσοκομεία είναι επίσης πλήρη», προσθέτει.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει καταγράψει 653.878 κρούσματα κορονοϊού και 11.012 θανάτους, αγωνίζεται για να διαχειριστεί την αύξηση που παρατηρήθηκε μετά τα Χριστούγεννα, με τα νοσοκομεία να χρησιμοποιούν τα δύο τρίτα των κλινών των ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19 και τα στρατιωτικά νοσοκομεία να έχουν μετατρέψει τις καφετέριες τους σε θαλάμους για να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο.

Το Νοσοκομείο Fernando Fonseca ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το σύστημά του προμήθειας και διοχέτευσης ιατρικού οξυγόνου είναι πλέον σταθερό και υπό μόνιμη παρακολούθηση.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων Infarmed ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι η χώρα έχει πλεόνασμα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου και κάλεσε τα νοσοκομεία να δημιουργήσουν αποθέματα για να αποφύγουν δυσκολίες.

Ο πρόεδρος των υγειονομικών αρχών της πρωτεύουσας Λούις Πίσκο δήλωσε σήμερα στο δίκτυο RTP ότι τα νοσοκομεία εργάζονται για να αυξήσουν τα αποθέματά τους και να βελτιώσουν τα δίκτυα διανομής τους προκειμένου να αποφορτίσουν το δίκτυο, μια διαδικασία που εκτιμάται ότι απαιτεί περίπου δύο εβδομάδες.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα