back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η AstraZeneca δεν θα παρευρεθεί στη σημερινή συνάντηση με Κομισιόν – Προσπάθειες διάσωσης των διαπραγματεύσεων

Διαβάστε επίσης

Τρία εικοσιτετράωρα πριν από την απόφαση του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκριση ή μη του εμβολίου της Astra Zeneca η αντιπαράθεση της σουηδικής – βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας με την Ε.Ε  γαι τις παραδόσεις εμβολίων μοιάζει να κλιμακώνεται . Σύμφωνα με τα διεθνή παρακτορεία, οι εκπρόσωποι της AstraZeneca δεν θα παρευρεθούν τελικώς στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συνάντηση είχε ως στόχο την επίλυση της διένεξης που προκλήθηκε μετά από την ανακοίνωση της εταιρείας για περικοπή των παραδόσεων εμβολίων προς τα κράτη- μέλη το πρώτο τρίμηνο του 2021 και ενώ η ΕΕ απειλεί να θέσει εξαγωγικούς περιορισμούς στα εμβόλια που παράγονται στο έδαφος της.

“H AstraZeneca αποσύρθηκε από τη σημερινή συζήτηση για τα εμβόλια” ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΜΠΕ. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η ΕΕ επιμένει στο να επιστρέψει η εταιρεία στις συνομιλίες έτσι ώστε να δώσει τις εξηγήσεις που έχουν ζητηθεί.

Mέχρι την τελευταία στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες διάσωσης των συνομιλιών, ανέφερε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reutrs. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αναμένει από την εταιρεία περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με την ανακοίνωσή για περικοπή των παραδόσεων εμβολίων το πρώτο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑΈμερ Κουκ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι ο Οργανισμός θα εξετάσει «όλα τα δεδομένα» για την αποτελεσματικότητά του εμβολίου της AstraZeneca και δεν αποκλείει την πιθανότητα να δώσει το «πράσινο φως» μόνο για μία ή περισσότερες ηλικιακές ομάδες . Το θέμα σχετίζεται με τα δημοσιεύματα δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, της Bild και του  Bloomberg, ότι το Βερολίνο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στα άτομα άνω των 65 ετών

Η AstraZeneca την προηγούμενη Παρασκευή ανακοίνωσε ότι δεν δύναται να παραδώσει τις συμφωνημένες με την ΕΕ δόσεις, μια αιφνίδια και χωρίς εξηγήσεις ανακοίνωση που προκάλεσε την δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας λόγω «μειωμένων αποδόσεων σε ένα εργοστάσιο εντός της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού», ο αριθμός των αρχικών δόσεων για τα μέλη της ΕΕ θα είανι  σημαντικά μειωμένος.

Η ΕΕ υπέγραψε τον Αύγουστο συμφωνία για 300 εκατομμύρια δόσεις τον Αύγουστο.

Απαντώντας στην ΕΕ ο επικεφαλής της σουηδικής βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας υπερασπίστηκε το πρόγραμμα διάθεσης των δόσεων του εμβολίου κατά του  κορονοϊού στην ΕΕ. Ο Πασκάλ Σοριό  δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι η ομάδα του εργάζεται 24 ώρες το 24ώρο  «για να διορθώσει τα πάρα πολλά ζητήματα παραγωγής του εμβολίου».

Όπως εξήγησε,  η παραγωγή είναι  «βασικά δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είμαστε». Ο κ. Σοριό χαρακτήρισε επίσης «καθυστερημένες» τις συμφωνίες της ΕΕ, πράγμα που έδωσε  περιορισμένο χρόνο στην εταιρεία για να διευθετήσει την παραγγελία. Όπως είπε, η αντίστοιχη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είχε υπογραφεί τρεις μήνες πριν από τη συμφωνία με την ΕΕ, δίνοντας περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν οι δυσλειτουργίες στον εφοδιασμό της βρετανικής παραγγελίας.

Ο EMA αποφασίζει για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), που πρόκειται αυτήν την εβδομάδα – κατά πάσα βεβαιότητα την Παρασκευή – να αποφανθεί επί του αιτήματος της σουηδικής- βρετανικής εταιρείας AstraZeneca για έγκριση του εμβολίου της για την Covid-19, θα εξετάσει «όλα τα δεδομένα» για την αποτελεσματικότητά του και δεν αποκλείει την πιθανότητα να δώσει το «πράσινο φως» μόνο για μία ή περισσότερες ηλικιακές ομάδες.

Τη δήλωση αυτή έκανε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑΈμερ Κουκ, μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, της Bild και του  Bloomberg, σύμφωνα με τα οποία το Βερολίνο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Τα δημοσιεύματα διέψευσε  επίσης  και η γερμανική κυβέρνηση.

«Στις μελέτες που έγιναν, σε ό,τι έχει δημοσιευτεί μέχρι τώρα, δεν συμπεριλαμβανόταν παρά ένας πολύ μικρός αριθμός ηλικιωμένων ανθρώπων», εξήγησε η Κουκ. «Αλλά η επιστημονική επιτροπή μας θα εξετάσει όλα τα δεδομένα, αναλύοντας τι σημαίνουν όσον αφορά τον πληθυσμό που μελετήθηκε και τι μπορεί εύλογα να αναμένεται μεταξύ των ηλικιακών ομάδων που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία», τόνισε

Η Κουκ δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι με βάση τις πρώτες ενδείξεις τα δύο εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί στην ΕΕ, εκείνα των εταιριών Moderna και Pfizer/BioNTech, είναι αποτελεσματικά έναντι «τουλάχιστον» της βρετανικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού.

Η Sanofi θα συνδράμει την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi θα συνδράμει την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, παράγοντας περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι ανταγωνιστές της, μέχρι τα τέλη του έτους. Τα εμβόλια που θα παραγάγει η σύμπραξη Pfizer – Sanofi προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού κολοσσού SanofiΠολ Χάντσον. Η Sanofi συνεργάζεται με τη βρετανική GlaxoSmithKline για την ανάπτυξη δύο εμβολίων, όμως το σχέδιό της καθυστερεί και δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν από τα τέλη του 2021. Επανειλημμένα η γαλλική κυβέρνηση έχει προτρέψει την εταιρεία να θέσει στη διάθεση  τις αλυσίδες παραγωγής της, για να αυξηθεί η ποσότητα των εμβολίων που χρησιμοποιούνται ήδη.

Σε παρέμβασή της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερΛάιεν ζήτησε από τους παρασκευαστές εμβολίων κατά της covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, «να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους»

«Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Οι ΗΠΑ θα παραγγείλουν 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις

 

 

 

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να παραγγείλουν 200 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19.Με αυτές τις αγορές, οι μισές από τις οποίες του εμβολίου των Pfizer/Biotech και οι άλλες μισές του εμβολίου της Moderna, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέτουν επαρκείς δόσεις για να εμβολιάσουν πλήρως 300 εκατομμύρια Αμερικανούς έως το τέλος του καλοκαιριού», δηλαδή σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, εξήγησε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

 Η Ισλανδία εξέδωσε τα πρώτα «πιστοποιητικά» εμβολιασμού, τα οποία έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των προσώπων που έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19, ανακοίνωσαν εχτές οι αρχές.

Περίπου 4.800 άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου μπορούν προς το παρόν να αποκτήσουν αυτά τα ψηφιακά πιστοποιητικά, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

 Η Μπλε Αίθουσα της Στοκχόλμης, όπου επιφανείς επιστήμονες, πολιτικοί και μέλη βασιλικών οικογενειών συγκεντρώνονται για το επίσημο δείπνο των βραβείων Νόμπελ, θα χρησιμοποιηθεί για να εμβολιαστούν οι πολίτες της σουηδικής πρωτεύουσας κατά της νόσου COVID-19,.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα