back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εθνική Λυρική Σκηνή: Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το 2021

Διαβάστε επίσης

Παρόλα τα κλειστά θέατρα η Εθνική Λυρική σκηνή προχώρησε στην ανακοίνωση του προγράμματος για το 2021, μια κίνηση που αποκαλύπτει αυτό που δήλωσε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης, ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες και τις ακυρωμένες παραστάσεις η Λυρική συνεχίζει ακούραστα να εργάζεται για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η ΕΛΣ κινήθηκε την προηγούμενη χρονιά παράλληλα σε δύο βασικούς άξονες: την παρουσίαση παραστάσεων με περιορισμένο κοινό σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν, και τη δημιουργία και παρουσίαση ψηφιακού περιεχομένου. Με το ίδιο σκεπτικό στήθηκε και το φετινό πρόγραμμα αλλά με την ελπίδα και την πίστη, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κουμεντάκης ότι τελικά θα παρουσιαστεί παρουσία κοινού.

Βασικός πυλώνας του φετινού σχεδιασμού είναι ένα μεγάλης κλίμακας επετειακό πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το οποίο υλοποιείται με τη στήριξη δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Δεν θα αναπαράγουμε τα στερεότυπα των εθνικών επετείων

«Δεν θα αναπαράγουμε τα στερεότυπα των εθνικών επετείων» τόνισε ο κος Κουμεντάκης, «αλλά έχουμε στόχο με τις παραστάσεις μας να θέσουμε ερωτήματα και να ανοίξουν συζητήσεις και καλλιτεχνικές ζυμώσεις γύρω από το διαχρονικό νόημα της επετείου του 1821.»

Στο πλαίσιο αυτό, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σπουδαία έργα των Μανώλη Καλομοίρη, Παύλου Καρρέρ, Νίκου Σκαλκώτα, αλλά και νεότερων, όπως, μεταξύ άλλων, της Καλλιόπης Τσουπάκη, του Γιώργου Δούση, και του Νίκου Ξυδάκη κα. Από τα πλέον ουσιαστικά στοιχήματά μοιάζει να είναι η ανάθεση σε μια διακεκριμένη ομάδα Τούρκων δημιουργών, οι οποίοι με το έργο τους Jus soli θα επιχειρήσουν να φωτίσουν την άλλη πλευρά της Επανάστασης, την πλευρά του «ηττημένου».

Παράλληλα με το επετειακό πρόγραμμα θα παρουσιαστούν αναβιώσεις παλαιότερων παραγωγών, και παραστάσεις που αναβλήθηκαν μέσα στο 2020 ενώ η Εθνική Λυρική Σκηνή θα τιμήσει το έργο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη μέσα από έναν τριετή κύκλο.

Με μήνυμα της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε «ότι την χρονιά που πέρασε η Λυρική Σκηνή απέδειξε την προσαρμοστικότητα της στα νέα δεδομένα. Το φετινό πρόγραμμα έχει ειδικό χαρακτήρα με βασική θεματική την έννοια της ελευθερίας και το περιεχόμενο του αγώνα, είναι ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, με κλασσικά αλλά και νέα έργα, με νέες προσεγγίσεις, όπου σμίγουν αρμονικά ξένοι και έλληνες καλλιτέχνες».

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα