back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η έντονη δυσαρέσκεια της Κομισιόν απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας» για τη μείωση των προμηθειών του εμβολίου της προς την Ε.Ε είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως επίσης και η νέα πολιτική κριση στην Ιταλία.

Για εμβόλια – Ε.Ε: Η Ε.Ε ξεκίνησε «πόλεμο» με τις φαρμακοβιομηχανίες για τις καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων κατά της Covid 19. H Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου να ζητά από τις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια να δηλώνουν τις εξαγωγές δόσεων των εμβολίων εκτός Ε.Ε. Όπως αναφέρουν οι Financial Times η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία χθες με τον επικεφαλής της Astrazeneca Πασκάλ Σοριότ και «ξεκαθάρισε ότι αναμένει από την εταιρεία να ανταποκριθεί στους όρους του συμβολαίου της». Νωρίτερα, ο επικεφαλής της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca εξέφρασε τη λύπη του, κάνοντας λόγο για έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς και για εγωιστικές συμπεριφορές ορισμένων χωρών.

Ανώτατοι αξιωματούχοι αλλά και πολιτικοί επέκριναν σφόδρα την βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για την απόφαση της να μειώσει προμηθειών του εμβολίου που επρόκειτο να αποσταλούν στην Ε.Ε με σκοπό να τις πουλήσει σε άλλες χώρες με μεγαλύτερο τίμημα. Όλα ξεκίνησαν όταν το Σαββατοκύριακο η εταρεία αρνήθηκε να απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα που έθεσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η εμπιστοσύνη μεταξύ Ε.Ε και της βρετανικής εταιρείας έχει διαρραγεί διαπιστώνει το Politico. Η Κομισιόν θα δημιουργήσει έναν «διαφανή μηχανισμό» όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ανέφερε χθες η αρμόδια Επίτροπος για τις εξαγωγές εμβολίων σε τρίτες χώρες. Απο την πλευρά του και ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν πρότεινε έλεγχο στις εξαγωγές «ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε αν τα συμβόλαια της Ε.Ε με τις φαρμακοβιομηχανίες τιμώνται στο ακέραιο». Νωρίτερα, η κ. Κυριακίδου είχε σημειώσει πως οι απαντήσεις της εταιρείας AstraZeneca στα αιτήματα της Ε.Ε. ως προς την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού δεν είναι ικανοποιητικές μέχρι στιγμής.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν υιοθέτησε τις προτάσεις για κοινή πολιτική της Ε.Ε στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς με βάση την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση με την πανδημία. Με άλλα λογια αντιλήφθηκε ότι η υιοθέτηση πράσινων, πορτοκαλί και κοκκινων ζωνών δεν βγάζουν νόημα όταν πρακτικά όλη η Ευρώπη είναι στο «κόκκινο». Η Κομισιόν πρότεινε για ακόμα μια φορά «μια κοινή φόρμα για όλους τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες» αναφέρει το Politico.

Για Ιταλία: «Στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί ο Κόντε για να υποβάλλει την παραίτησή του – Ο Ματαρέλλα ζητά διαβεβαιώσεις προτού πάρει την απόφασή του» αναφέρει η Corriere de la Sera.

«Κυβερνητική κρίση Νο2: Στο Κυρηνάλιο ο Κόντε για να υποβάλλει παραίτηση – Το Κίνημα 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα ζητούν νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με τον Τζινγκαρέτι να ομολογεί: Με τον Κόντε είμαστε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση» ο τίτλος της Il Fatto Quotidiano

Την παραίτησή στον πρόεδρο της Ιταλίας αναμένεται να υποβάλει ο Κόντε με την ελπίδα ότι θα πάρει νέα εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Με την κίνηση αυτή θέλει να αποφύγει μια επικίνδυνη ψηφοφορία στη Βουλή σχετικά με ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και έτσι να έχει χρόνο να πείσει κεντρώους και ανεξάρτητους βουλευτές να τον στηρίξουν. Ο Κόντε έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Εάν ο Κόντε δεν μπορέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, η Ιταλία θα πάει σε εκλογές, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Όπως υπενθυμίζουν οι FT η παραίτηση Κόντε θα δώσει τέλος στη 2,5 ετών κυβέρνηση του, στη διάρκεια της οποίας ηγήθηκε δύο κυβερνήσεων συνασπισμού.

Για Ναβάλνι: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε συζήτησαν την υπόθεση του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι αλλά δεν προχώρησαν τελικά σε καμία ενέργεια: ούτε κυρώσεις, ούτε χρονοδιαγράμματα για την απελευθέρωσή του, ούτε διπλωματικές συνέπειες, όπως αναφέρει το Politico. «Δεν υπάρχει καμία συνεκτική πρόταση σχετικά με κυρώσεις» σχολίασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίες, Ζοζέπ Μπορέλ σχολιάζοντας την πρόταση αρκετών κρατών – μελών της Ε.Ε για νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας για τη σύλληψη Ναβάλνι.

Οι Βαλτικές χώρες και η Πολωνία υποστήριξαν την πρόταση για κυρώσεις, αλλά η Γερμανία εμφανιζόταν να ευνοεί μια πιο σταδιακή προσέγγιση, με πρώτο στόχο την απελευθέρωση του Ναβάλνι και των συλληφθέντων. Η ρωσική αντιπολίτευση ετοιμάζει νέο κύμα διαδηλώσεων για την ερχόμενη Κυριακή, ενώ αύριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσει στο (διαδικτυακό) Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για πρώτη φορά εδώ και εννέα χρόνια σχολιάζουν οι FT.

Για Τουρκία – κυρώσεις: Οι σχεδιαζόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας δεν θα επιβληθούν προς το παρόν λόγω των τρεχουσών προσπαθειών για διευθέτηση της διαμάχης για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει η Welt. «Δεν αποφασίσαμε σήμερα κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει θετική εξέλιξη», δήλωσε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μετά από διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του στην ΕΕ. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία στις επίμαχες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, την Δευτέρα ξεκίνησαν οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. «Όλα αυτά είναι θετικά μηνύματα, τα οποία περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Maas. Οι εξελίξεις δεν θα πρέπει τώρα να επιβαρυνθούν με αποφάσεις επιβολής κυρώσεων. Ο Μαας τόνισε ότι είναι πλέον σημαντικό τα θετικά μηνύματα από την Άγκυρα να έχουν διάρκεια. «Τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε και πάλι για θετική ατζέντα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», είπε. Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει επέκταση της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης και περαιτέρω βοήθεια της ΕΕ για τη φροντίδα των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στο Αιγαίο, τα κράτη της ΕΕ Ελλάδα και η Κύπρος κατηγορούν την Τουρκία ότι αναζητά φυσικό αέριο σε θαλάσσιες περιοχές, τις οποίες μόνο οι ίδιες επιτρέπεται να εκμεταλλεύονται. Κατά την ερμηνεία της Άγκυρας, ωστόσο, οι υπό έρευνα περιοχές ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Για Κύπρο: Συνάντηση με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης προκειμένου να συζητήσουν την προοπτική μιας νεάς επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Κύπρου, βάσει μιας πρωτοβουλίας, που προωθεί ο γ.γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σε συνέντευξη του στο Politico ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «από τη στιγμή που επανεκκινεί ο διάλογος με την Ελλάδα μέσω άλλων μηχανισμών, εμείς μπορούμε να συζητησουμε το Κυπριακό διμερώς, επίσης». «Το υπουργείο μου και η Κομισιόν επεξεργάζονται διαδικαστικά θέματα… αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαφορές και μια πολυμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί αλλά εμείς θέλουμε να μετάσχουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές». «Αν υπάρξει εκπροσώπηση από τους Ε/Κ θα πρέπει να υπάρξει εκπροσώπηση και από τους Τ/Κ ισότιμα. Αν υπάρχει θέληση, όλα μπορούν να γίνουν» είπε ενώ επέμεινε πως και οι δύο κοινότητες έχουν θέση σε αυτή τη διάσκεψη, κάτι που απορρίπτει η Λευκωσία.

Στην Ολλανδία: Συνεχείς είναι οι βίαιες διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων περιορισμού για την πανδημία σε ολλανδικές πόλεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Volkskrant ο πρωθυπουργος της χώρας Μαρκ Ρούτε χαρακτηρισε τους συμμετέχοντες στα επεισόδια «εγκληματίες». Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απογευμα τέθηκε σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο σε 11 πόλεις της χώρας. Η αστυνομία έκανε εκτατεμένη χρήση δακρυγόνων ενώ χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να απωθήσει τους διαδηλωτές στο νότιο Ρότερνταμ, χθες. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές οι ομάδες αποτελούμενες από νέους άνδρες οργάνωσαν αυτες τις διαδηλώσεις χρησιμοποιώντας το Telegram.

Για Σόιμπλε: Την εκτίμηση ότι η Ε.Ε δαπάνησε πάρα πολύ χρόνο ανησυχώντας για το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ που δεν είχε χρόνο να χαράξει στρατηγική για το πώς θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα εκφράζει σε συνέντευξή τους στους FT ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος πάντως μίλησε θερμά για την ιδέα πίσω από το ταμείο ανάκαμψης αλλά δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι οι προτεινόμενες από κράτη – μέλη μεταρρυθμίσεις δεν είναι αρκετά φιλόδοξες για να γίνει «καλή χρήση» των χρημάτων αυτών.

Στις ΗΠΑ: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δεύτερη δίκη του Αμερικανού πρώην προέδρου αναφέρουν οι NYTimes. Η καταδίκη του Τραμπ για υποκίνηση ανταρσίας θα απαιτήσει 17 ψήφους Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, όριο που παρά τις μετεκλογικές έριδες στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θεωρείται σχεδόν άπιαστο. Μετά την επίδοση του σύντομου κατηγορητηρίου, η δίκη του τέως προέδρου στη Γερουσία θα ξεκινήσει την εβδομάδα της 8ης Φεβρουαρίου. Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υπάρχει δυσθυμία για τη διαδικασία της παραπομπής, με το επιχείρημα ότι ο Τραμπ έχει ήδη αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Οι Δημοκρατικοί, αντιθέτως, επισημαίνουν ότι υπάρχει προηγούμενο παραπομπής αξιωματούχου μετά την αποχώρηση από το αξίωμα (παραπομπή του παραιτηθέντος υπουργού Πολέμου το 1876). Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή, Μιτς Μακόνελ, δεν έχει διευκρινίσει ακόμη αν θα υποστηρίξει ή όχι την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα