back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: H Βουλή επέδωσε το κατηγορητήριο κατά Τραμπ (article of impeachment) στη Γερουσία – Πολιτικό κόμμα ετοιμάζει ο μεγιστάνας

Διαβάστε επίσης

Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα ότι δεν πιστεύει ως ο προκάτοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα κριθεί ένοχος στη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία για «υποκίνηση ανταρσίας». Οι δηλώσεις  έγιναν καθως ξεκίνησαν εχθές οι διαδικασίες για τη δεύτερη δίκη του Αμερικανού πρώην προέδρου. Το ενδεχόμενο καταδίκης του Τραμπ για υποκίνηση ανταρσίας απαιτεί  17 ψήφους Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, όριο που παρά τις μετεκλογικές έριδες στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θεωρείται σχεδόν άπιαστο.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών εκδηλώνεται αντίθεση για τη διαδικασία της παραπομπής, με το επιχείρημα ότι ο Τραμπ έχει ήδη αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Οι Δημοκρατικοί, αντιθέτως, επισημαίνουν ότι υπάρχει προηγούμενο παραπομπής αξιωματούχου μετά την αποχώρηση από το αξίωμα (παραπομπή του παραιτηθέντος υπουργού Πολέμου το 1876). Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή, Μιτς Μακόνελ, δεν έχει διευκρινίσει ακόμη αν θα υποστηρίξει ή όχι την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μπάιντεν από την πλευρά του είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως δεν αναμένει 17 μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να ταχθούν υπέρ της καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στον απαραίτητο αριθμό ψήφων για να υπάρξει τέτοια ετυμηγορία — με την προϋπόθεση ότι και οι 50 γερουσιαστές και γερουσιάστριες των Δημοκρατικών θα ψηφίσουν επίσης υπέρ της καταδίκης.

Νωρίτερα, εννέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, «εισαγγελείς» στην περίσταση αυτή, επέδωσαν και τυπικά το κατηγορητήριο (article of impeachment) στη Γερουσία.

Με επισημότητα, οι «εισαγγελείς» που ορίστηκαν από τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι βάδισαν στους ίδιους στολισμένους με αγάλματα και πίνακες διαδρόμους που είχαν καταλάβει οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ στην αιματηρή έφοδό τους στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

Με ορίζοντα την 9η Φεβρουαρίου όταν θα αρχίσει η δίκη του στην Γερουσία με την κατηγορία της “υποκίνησης σε εξέγερση”,  ο  Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε χθες Δευτέρα πολιτικό γραφείο στη Φλόριντα το οποίο θα διαχειρίζεται τις υποχρεώσεις του ως πρώην προέδρου και θα προωθεί την πολιτική του ατζέντα . Προτού παραδώσει την προεδρία ο Τραμπ είχε μιλήσει με συνεργάτες του σχετικά με την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος που θα αποκαλείται “Πατριωτικό Κόμμα”, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

“Το γραφείο θα είναι υπεύθυνο για την διαχείριση της αλληλογραφίας του Ντόναλντ Τραμπ, των δημόσιεων ανακοινώσεών του, των εμφανίσεών του και των δραστηριότητων του για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, αλλά και για τη συνέχιση της ατζέντας της πρώην κυβέρνησης μέσω ενεργειών και δημοσίων δράσεων ακτιβισμού”, αναφέρει ανακοίνωση.

Στις αποχαιρετιστήριες δηλώσεις του κατά την τελευταία ημέρα του στην προεδρία, την περασμένη Τετάρτη, ο Τραμπ είπε στους υποστηρικτές του: “Θα επιστρέψουμε με κάποιο τρόπο”.

Ο Τραμπ δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από εκείνη την ημέρα που πέταξε για το εξοχικό του στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο του Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα.

Από κοινού διαχείρηση στην Γερουσία 

Ο Μιτς Μακόνελ, ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, εκδήλωσε χθες, Δευτέρα, την πρόθεσή του να είναι θετικός σε μία συμφωνία για την από κοινού διαχείριση της εξουσίας στη Γερουσία με τους Δημοκρατικούς, αποσύροντας αιτήματα που εμπόδιζαν τη λειτουργία του σώματος.

Στη Γερουσία υπάρχει ισάριθμη κατανομή εδρών (50-50) μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης των Δημοκρατικών που έχουν την πλειοψηφία στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα χάρη στην πλειοψηφική ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, είχε διαφωνησει με το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων να υποσχεθούν οι Δημοκρατικοί να διατηρήσουν την τακτική της νομοθετικής κωλυσιεργίας (filibuster) η οποία, απαιτεί μία αυξημένη πλειοψηφία 60 ψήφων για την ψήφιση των περισσότερων νομοσχεδίων. Ο Σούμερ αρνήθηκε να εγγυηθεί ότι η παραπάνω νομοθετική τακτική θα παραμείνει σε ισχύ.

Ωστόσο, σε μία ανακοίνωσή του, ο Μακόνελ επικαλέστηκε σχόλια των μετριοπαθών Δημοκρατικών γερουσιαστών Τζο Μάντσιν και Κίρστεν Σαϊνίμα, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα υποστήριζαν την εξάλειψη του filibuster.

«Το νομοθετικό filibuster ήταν ένα σημαντικό τμήμα του βασικού πλαισίου της τελευταίας συμφωνίας 50-50 της από κοινού διαχείρισης της εξουσίας [στη Γερουσία] το 2001» δήλωσε ο Μακόνελ . «Με αυτές τις διαβεβαιώσεις, προσβλέπω να προχωρήσουμε μπροστά σε μία συμφωνία για την κοινή διαχείρισης της εξουσίας, [που θα είναι βασισμένη] στο προηγούμενο πρότυπο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ ,Wall Street Journal.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα