back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 10:00

Διαβάστε επίσης

“Οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού” διευκρίνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συγκεκριμένα, η υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας, Μαρία Φαν Κερκ-χόβε, δήλωσε, ότι εφόσον «δεν έχουμε καμία ένδειξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι ο τρόπος μετάδοσης του ιού άλλαξε, δεν έχουμε την πρόθεση να αλλάξουμε τις συστάσεις, σε αυτό το στάδιο». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «οι χώρες είναι ελεύθερες να λάβουν τα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα». Ήδη η Γερμανία και η Αυστρία αξίωσαν τη χρήση ιατρικών μασκών στα εμπορικά καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς. Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε να μην χρησιμοποιούνται πλέον κάποιες υφασμάτινες μάσκες, όπως αυτές που φτιάχνονται στο σπίτι, οι οποίες κρίνεται ότι δεν φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα, μετά την εμφάνιση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που είναι πιο μεταδοτικά.

Στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου για την παρακολούθηση και ανάλυση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού προχωρά το υπουργείο Υγείας. Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 26 περιπτώσεις μεταλλαγμένου στελέχους. ”Χρειάζεται επαγρύπνηση για τη μετάλλαξη του ιού” τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ενδείξεις από τις έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος (του κορωνοϊού) που εντοπίστηκε αρχικά στη νοτιοανατολική Αγγλία, είναι εκτός από πιο μεταδοτικό, πιθανώς και πιο θανατηφόρο. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι μπορεί να είναι κατά περίπου 30% πιο θανατηφόρο, από τον αρχικό ιό. Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, εξήγησε ότι το στέλεχος μεταδίδεται κατά 30 έως 70% πιο γρήγορα, σε όλες τις ηλικίες.

Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας εξάλλου, ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Στη δια ζώσης λειτουργία, επιστρέφουν από την 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια. Εξαιρούνται τα λύκεια στις περιοχές με τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνεχίζεται εξάλλου για Πανεπιστήμια, Σχολές και φροντιστήρια.

Παρατείνονται έως την 1η Φεβρουαρίου, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε Ασπρόπυργο και Αχαρνές στην Αττική, όπως και σε Βοιωτία, Λέσβο, Σπάρτη, δήμο Εορδαίας και τις δημοτικές Κοινότητες Κρόκου και Σιάτιστας Κοζάνης.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού για τους πολίτες 80 έως 84 ετών. Αναλυτικά όλη η διαδικασία στο πόρταλ του σταθμού μας στο www.athina984.gr.

585 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 247 στην Αττική και τα 64 στη Θεσσαλονίκη. 288 οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 28 οι άνθρωποι, οι οποίοι υπέκυψαν σε επιπλοκές του κορωνοιού.

Θετικά τα στοιχεία από την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος του λιανεμπορίου σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, είπε ότι σημειώθηκαν σημαντικά έσοδα. Αναφορικά με τον χειμερινό τουρισμό, σημείωσε ότι αναμένονται οι προτάσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αρχίζει τη Δευτέρα, έπειτα από πεντάχρονη διακοπή, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. “Προσερχόμαστε με καλή πίστη δηλώνει” στην Εφημερίδα των Συντακτών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι “δεν συζητάμε θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία”.

Σε ακόμη μία πρωτοβουλία για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων προχωρά ο Δήμος Αθηναίων. Μέσω της ιστοσελίδας animals cityofathens.gr δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να δηλώνουν αν επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια, όπως σίτιση αδέσποτων στη γειτονιά τους, φιλοξενία ή προώθηση μέσω social media για υιοθεσία, ακόμα και εθελοντική εργασία στο καταφύγιο του Δήμου. Περισσότερα στην ιστοσελίδα του σταθμού μας, στο www.athina984.gr.

Στην αθλητική επικαιρότητα

και την 18η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ στις 3 παίζουν: Αστέρας Τρίπολης – Λάρισα, στις 5 και τέταρτο: Απόλλων Σμύρνης – Άρης και στις 7 και μισή: Παναθηναϊκός – ΟΦΗ.

Και ο καιρός

Νεφώσεις στην Αττική, με τοπικές βροχές από τις απογευματινές ώρες. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα