back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

Συνεδριάζει σε μια ώρα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Οι ειδικοί αναμένεται να εγκρίνουν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, κάτι που θεωρείται πιθανό να γίνει την 1η Φεβρουαρίου. Στην τηλεδιάσκεψη θα μετέχει και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία θα παρουσιάσει το πλάνο του υπουργείου για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών.

Το πιο λογικό είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό, καθώς τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες. Για την άρση απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό ο κ. Σύψας είπε ότι στη σημερινή συνεδρίαση αποκλείεται να επιτραπεί κάτι τέτοιο, το θέμα θα εξεταστεί ωστόσο τις επόμενες εβδομάδες.

Τη βούληση της ΕΕ να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής για την πανδημία.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια που δεν είναι απολύτως απαραίτητα.

Αναφορικά με την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, υπογράμμισε ότι αρχικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί «εάν και κάτω από ποιες συνθήκες» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα.

Στις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ευρωπαικού συμβουλίου, αναφέρθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ τόνισε πως υπάρχουν ακόμα ερωτήματα, όπως το πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία και κυρίως το πώς μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όσων Ευρωπαίων πολιτών δεν εμβολιαστούν, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών της ΕΕ.

Την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους ηγέτες της Αυστρίας και της Δανίας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα προκειμένου να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού οι πολίτες από 80 έως 84 ετών.

Δραματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων λόγω της Covid-19. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη του ιού, με τη Γαλλία να μην αποκλείει νέα καραντίνα και να εισάγει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη χώρα και τη Βρετανία να προετοιμάζεται για λοκντάουν που μπορεί να διαρκέσει έως το καλοκαίρι.

Την επιθυμία του να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εξέφρασε ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο κ. Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντική τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδα για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράστηκε θετικά για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Οι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση, διευκρινίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά τις αντιδράσεις και τα ερωτήματα που προκάλεσε η πρόβλεψη στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Συναθροίσεων για οριοθετημένο χώρο για τους εκπροσώπους του Τύπου.
Το υπουργείο αναφέρει ότι πρόκειται για μέτρα προστασίας και μόνο, που θα είναι προαιρετικά, προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική».

Νωρίτερα, επείγουσα συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχαν ζητήσει η ΕΣΗΕΑ και η Ένωση Φωτορεπόρτερ.

Συνελήφθη αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ. από τους «αδιάφθορους» των Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από καταγγελία πολίτη για ξυλοδαρμό. Πρόκειται για υπαξιωματικό που υπηρετεί στην Αττική, ενώ το περιστατικό συνέβη στις19 Ιανουαρίου. Ο αρχιφύλακας κατηγορείται ακόμη ότι απέσπασε το κινητό τηλέφωνο του πολίτη για να μην ειδοποιήσει την Αστυνομία για το περιστατικό.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις σήμερα στην Αττική. Άνεμοι νοτιοδυτικοί έως 6 μποφόρ από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 7 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα