back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Άννα Ευσταθίου: Απαραίτητη ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας

Διαβάστε επίσης

Τη σημασία του νομοθετικού πλαισίου- σε εθνικό και ευρωπαικό επίπεδο- για τη σεξουαλική βία και παρενόχληση, ανέδειξε μεταξύ άλλων η θύελλα αποκαλύψεων από τις γενναίες φωνές της Σοφίας Μπεκατώρου και του Νίκου Κακλαμανάκη, στρέφοντας την πυξίδα της συζήτησης στη δημόσια σφαίρα, σε αυτή τη κατεύθυνση

Με αφορμή τη θέσπιση, σε ευρωπαικό επίπεδο, ενός νόμου για αυτό το ευαίσθητο θέμα, η υπεύθυνη Τύπου του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στη χώρα μας Αννα Ευσταθίου, μίλησε στον Γιάννη Παπαγεωργίου και στον Αθήνα 9.84, για τις προσπάθειες της ΕΕ σε θέματα Ισότητας με στόχο το σπάσιμο των έμφυλων στερεοτύπων και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

«Σύμφωνα με τον ευρωπαικό δείκτη Ισότητας το 33% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική βία, ενώ το 55% έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά. Οι ευρωβουλευτές είχαν προειδοποιήσει από το 2001 για το σοβαρό ενδεχόμενο η εντεινόμενη ανασφάλεια στο τομέα της απασχόλησης να οδηγήσει και σε αύξηση της παρενόχλησης, καλώντας τις ευρωπαικές χώρες να προσαρμόσουν αναλόγως τη νομοθεσία τους.»

Οπως είπε η κυρία Ευσταθίου, στην Ευρωβουλή συζητήθηκε η στρατηγική της Κομισιόν πάνω στην Ισότητα των Φύλων για τη πενταετία 2020-25, σημαντικό τμήμα της αφορά στα θέματα παρενόχλησης και βίας, μισθοδοσίας και παραμονής στην εργασία, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στα εργασιακά. «Υπήρξε προβληματισμός σε σχέση με τη στόχευση και εκφράστηκαν ανησυχίες για θέματα έμφυλης ισότητας σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Χρειάζονται ξεκάθαροι, δεσμευτικοί στόχοι και εργαλεία παρακολούθησης. Οπως πχ μηχανισμοί επίλυσης παραπόνων για εργασιακές διαφορές, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και μέσα έννομης προστασίας. Είναι απαραίτητη μια οδηγία -πλαίσιο για την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα