back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Και στο βάθος… επέκταση στα 12 μίλια και ανατολικά της Κρήτης

Διαβάστε επίσης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, με αφορμή  το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους και μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, που ψηφίζεται σήμερα.

Ο κ Δένδιας επίσης επανέλαβε ότι η χώρα μας προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις οπουδήποτε στην επικράτεια και οποτεδήποτε αυτή το κρίνει. Όπως εξάλλου εξήγησε το ενδιαφέρον στρέφεται στην Κρήτη λόγω της πρόσφατης συμφωνίας με την Αίγυπτο, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να περιορίζεται εκεί το αναφαίρετο εθνικό δικαίωμα της Ελλάδας.

Παράλληλα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε για ακόμα μία φορά πως είναι απαράδεκτο το «casus belli» της Άγκυρας έναντι της χώρας μας λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν δρα καταχρηστικά, δεν εποφθαλμιά δικαιώματα άλλων, αλλά ασκεί τα δικαιώματά της.

Ο κ Δένδιας επίσης εξήγησε ότι η επέκταση ακολουθεί τη συμφωνία και με την Ιταλία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών αλλά και την πολιτική συμφωνία που έχει πετύχει ήδη η Αθήνα με τα Τίρανα για προσφυγή στη Χάγη. Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας επιχειρεί να εδραιώσει τη θέση της και απέναντι στην Τουρκία.

Η κύρωση του εν λόγω νομοσχεδίου γίνεται λίγες μέρες πριν από την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών στις 25 Ιανουαρίου και εκτιμάται ως ένα αποφασιστικό βήμα, που καταδεικνύει την επιμονή της χώρας μας στη διεθνή νομιμότητα.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι προσέρχεται στον διάλογο με την Άγκυρα με καλή πίστη και ειλικρινή διάθεση ενώ επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι οι διερευνητικές προηγούνται των διαπραγματεύσεων και αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, όπως διεξήχθησαν μέχρι σήμερα. Βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση του διαλόγου θα είναι η παρατεταμένη αποκλιμάκωση.

Από την άλλη πλευρά η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως οποιαδήποτε συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο είτε του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν είτε του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του μπορεί να λάβει χώρα, αλλά μετά την έναρξη των διερευνητικών και να υπάρχουν προϋποθέσεις ότι αυτές οι συναντήσεις θα συμβάλλουν κάπου και με δεδομένο ότι θα έχει εδραιωθεί ένα νέο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Συντηρεί την ένταση

Την ίδια ώρα πάντως η Άγκυρα απαντούσε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους για το ζήτημα των μειονοτήτων.

Νωρίτερα, με δήλωσή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας ότι αυτό παραμένει διεθνής υποχρέωση της γείτονος, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.

Στην απάντησή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως «η Ελλάδα με την καταπιεστική της πολιτική εναντίον της “τουρκικής” (όπως την αποκαλεί) μειονότητας της Θράκης έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». «Είναι κωμικοτραγικό ένας υπουργός Εξωτερικών μιας τέτοιας χώρας να κατηγορεί τη χώρα μας για μειονοτικά δικαιώματα», σημείωσε.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα