back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Στις 7:00 ώρα Ελλάδος η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσινγκτον ως 46ου Προέδρου των ΗΠΑ. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας, με 25.000 οπλισμένους στρατιώτες, ενώ οι πολίτες κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους, λόγω κορονοϊού. Πριν από λίγο, σε απευθείας σύνδεση μεταδόθηκε η αναχώρηση του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ από τη βάση Άντριους για την εξοχική του κατοικία στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριδας, καθώς, σε μια πρωτοφανή απόφαση, ο Τραμπ δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου. Νωρίτερα, το Μarine One, το ελικόπτερο του Σώματος των Πεζοναυτών, τον είχε παραλάβει από τον Λευκό Οίκο. Κατά την τελευταία του ομιλία ως Πρόεδρος, από τη βάση Άντριους, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της προεδρίας του, ενώ έκανε και πάλι λόγο για τα 75 εκ. των Αμερικανών που τον ψήφισαν, σημειώνοντας “δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο”. “Ελπίζω”, είπε επίσης, “αυτό να μην είναι ένα μακροπρόθεσμο αντίιο”. Όλες οι εξελίξεις σε έκτακτη εκπομπή του Αθήνα 9.84, 6:00 το απόγευμα με 8:00 το βράδυ, με τη Δομίνα Διαμαντοπούλου.

“Το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια είναι ένα δικαίωμα που η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει σε όλη την επικράτεια. Προφανώς και στην Κρήτη. Με τρόπο και σε χρόνο που εμείς θα το επιλέξουμε”, διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο. Σε ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, τόνισε ότι “η βία δεν παράγει δίκαιο, ενώ όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία είπε ότι “προσερχόμαστε με ελπίδα, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, αλλά και μηδενική αφέλεια”.

Έτοιμος να στηρίξει όπου χρειαστεί την κυβέρνηση, αρκεί αυτή να αποδείξει ότι χειρίζεται τα εθνικά μας θέματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αν και καταλόγισε αναξιοπιστία στον Πρωθυπουργό, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την επέκταση της εθνικής κυριαρχίας η Φώφη Γεννηματά – τόνισε, ωστόσο, ότι η απόφαση για το Ιόνιο θα έπρεπε να συνοδεύεται με ταυτόχρονη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης. “Διάλογος με προαπαιτούμενα από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να υπάρξει”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Οι τόνοι ανέβηκαν στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, αναφέροντας ότι η κυβέρνησή του δεν έκανε τίποτα για να μεγαλώσει την εθνική κυριαρχία της χώρας, ρωτώντας τον για τις δηλώσεις Κοτζιά ότι μετά την αποχώρηση του από το ΥΠΕΞ, ο κ. Τσίπρας έκανε πίσω στην επέκταση της αιγιαλίτιδας, γιατί φοβήθηκε τη στάση της Τουρκίας. Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το κοινό χαρακτηριστικό της ελληνικής Βουλής το 2018 και το 2019 και των όσων συνέβησαν στην αμερικανική πρωτεύουσα ήταν ότι η “ακροδεξιά ήταν εκεί, ήταν και εδώ”. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία από τα κόμματα απόψε στην Ολομέλεια.

Στοιχεία και για μη παραγεγραμμένη σεξουαλική βία που υπέστη συναθλήτρια της φέρεται να έδωσε η Σοφία Μπεκατώρου στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κατά την τρίωρη κατάθεσή της. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη αθλήτρια αναμένεται επίσης να κληθεί να καταθέσει ενώπιον του Εισαγγελέα, χωρίς να αποκλείεται και εκείνη με τη σειρά της να αναφερθεί και σε άλλα πρόσωπα. “Ελπίζω και άλλες γυναίκες κι άλλοι άνθρωποι να βγουν να μιλήσουν”, δήλωσε εξερχόμενη από το γραφείο του Εισαγγελέα η Ολυμπιονίκης.

“Αργά αλλά σταθερά η χώρα προχωρά προς μια κανονικότητα, καθώς κλείνει ο πρώτος κύκλος των εμβολιασμών για υγειονομικούς και των άνω των 85, ενώ από σήμερα προστίθενται 144 νέα σημεία εμβολιασμού”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Αύριο, όπως είπε, θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Εστίαση και άλλες δραστηριότητες θα περιμένουν, ανέφερε χαρακτηριστικά.

…Στο μεταξύ, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για την επαναλειτουργία της εστίασης ολοκληρώθηκαν δύο διαδοχικές συναντήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων με τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα. Η συναντήσεις θα επαναληφθούν στις 10 Φεβρουαρίου, ώστε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Οι εστιάτορες πάντως εξέφρασαν την έντονη αντίδραση τους στο ενδεχόμενο η εστίαση να ανοίξει μόνο σε εξωτερικούς χώρους, τονίζοντας ότι εάν προκριθεί αυτή η λύση, προτιμούν το άνοιγμα να αναβληθεί.

Αυξημένος κατά περίπου 53.000 ο αριθμός των ανέργων τον περασμένο Δεκέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Παρά τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την στήριξη της αγοράς εργασίας, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι έφθασαν το 1.181.300. Από αυτούς, το 50% είναι μακροχρονίως άνεργοι, δηλαδή βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα… Επιφυλάξεις από τους πρυτάνεις για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Εκτιμούν ότι θα επιφέρει σημαντική μείωση του αριθμού εισακτέων, επιπτώσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια και αδυναμία κάλυψης των ακαδημαϊκών αναγκών και των γνωστικών προϋποθέσεων των πανεπιστημιακών τμημάτων.

Σειρά παρεμβάσεων στον λόγο του Στρέφη ξεκινά ο Δήμος Αθηναίων, με στόχο αυτές να επαναφέρουν την αίγλη της περιοχής, μέσω του προγράμματος “Υιοθέτησε την πόλη σου”, που γίνεται πραγματικότητα μέσω της συμμετοχής και δωρεάς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, της εταιρείας “PRODEA Investments”. “Αυτός ο λόφος, μπορεί και θα ξαναγίνει αυτό που ήταν πάντα. Μία διέξοδος από την πόλη μέσα στην πόλη”, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: σε εξέλιξη είναι οι πρώτοι αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, που φέτος διεξάγεται μόνο με ομάδες της Σουπερλίγκας. Περισσότερα από τον Ανδρέα Χανιά…

Καιρός: Λίγες νεφώσεις αύριο στην Αττική. Άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου – 12 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα