back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ – «Θα επιστρέψω με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», είπε

Διαβάστε επίσης

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήλθε από το Οβάλ Γραφείο λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) και επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο με προορισμό τη Βάση Άντριους, πριν αναχωρήσει για την τελευταία του πτήση ως πρόεδρος, προς το Παλμ Μπιτς του Μαιάμι.

«Θα επιστρέψω με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», είπε απευθυνόμενος στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να παρευρεθούν στην αποχαιρετιστήρια τελετή στην Βάση Αντριους.

Παρόντα, τα μέλη της οικογένειάς του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα της προεδρίας του, ενώ έκανε και πάλι λόγο για τα 75 εκ. των Αμερικανών που τον ψήφισαν, σημειώνοντας «δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο». «Ελπίζω», όπως είπε «αυτό να μην είναι ένα μακροπρόθεσμο αντίο».

Τις τελευταίες ώρες  της παραμονής του στον Λευκό Οίκο ο απερχόμενος πρόεδρος  Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια ακόμη σειρά απονομών χάριτος σε στενούς συνεργάτες του, χορηγούς της προεκλογικής του καμπάνιας, ανθρώπους του περιβάλλοντος του ακόμη και …ράπερ που αντιμετωπίζουν την Δικαιοσύνης. Μεταξύ αυτών, ο Στιβ Μπάνον, πρώην διευθυντής της εκστρατείας Τραμπ και  πρώην επικεφαλής της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού, όπως και ο ‘Ελλιοτ Μπρόϊντι, κορυφαίος χορηγός των Ρεπουμπλικανών, ο άνθρωπος που οργάνωσε την χρηματοδότηση της προεδρικής νίκης  του 2016 και ο οποίος τον Οκτώβριο δήλωσε ένοχος στην κατηγορία ότι ασκούσε πιέσεις στη διοίκηση Τραμπ για λογαριασμό συμφερόντων της Μαλαισίας και της Κίνας.

Ασκώντας την προεδρική εξουσία, η οποία ισχύει έως το μεσημέρι της Τετάρτης ώρα Ουάσιγκτον ( 7.00 μμ ώρα Ελλάδος ) ο Ντόναλντ Τραμπ  αντάμειψε με αυτό τον τρόπο  όλους όσοι στήριξαν την εκλογή του,  την προεδρία του και την 4ετη θητεία του, πολλές φορές παραβιάζοντας τους νόμους και για το λόγο αυτό βρίσκονται παγιδευμένοι σε υποθέσεις διαφθοράς και διάφορα νομικά προβλήματα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος  προχώρησε τις τελευταίες ημέρες της θητείας του στην απονομή χάριτος σε συνολικά  143 ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος, εξαπολύοντας την τελευταία του επίθεση στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης που ο ίδιος θεωρεί ότι άδικα ελέγχει αυτόν και τους συμμάχους του. Ο κ. Τραμπ διατηρεί την εξουσία  για την απονομή χάριτος μέχρι σήμερα το απόγευμα στις 7 μμ ωρα Ελλάδος μέχρι δηλαδή της ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.
Ανάμεσα σε αυτούς που απένειμε χάρη είναι ο ράπερ Lil Wayne και ο πρώην δήμαρχος του Ντιτρόιτ, Κουάμε Κιλπάτριτ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 28 ετών για διαφθορά. Επίσης, υπέγραψε για μείωση της ποινής σε έναν ακόμη ράπερ- τον Kodak Black- ο οποίος, όπως και ο Lil Wayne, βαρύνεται με κατηγορίες σχετικά με οπλοκατοχή.
Ο απερχόμενος πρόεδρος ήταν αναποφάσιστος αρχικά για το αν θα απονείμει χάρη στον Μπάνον, σύμφωνα με την Washington Post μιας και ο Μπάνον, ο οποίος κατηγορείται για απάτη, έχει απομακρυνθεί από τον στενό κυκλο του Τραμπ εδώ και καιρό. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Στιβ Μπάνον και άλλοι τρεις συνεργάτες του εξαπάτησαν εκατοντάδες δωρητές, στο πλαίσιο καμπάνιας για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, η οποία συγκέντρωσε 25 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μπάνον φέρεται ότι έλαβε πάνω από 1 εκατομμύριο και τουλάχιστον μέρος αυτού του ποσού το χρησιμοποίησε για προσωπικά έξοδά του . Συνελήφθη τον Αύγουστο του 2020 και θα δικαστεί τον Μάιο. Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης και το CNN χαρακτήρισαν την απονομή αμνηστίας στο πρόσωπό του κίνηση προστασίας της τελευταίας στιγμής εκ μέρους του κ. Τραμπ που προκαταλαμβάνει τη δικαιοσύνη.
Παρά τον αρχικό προβληματισμό του απερχόμενου προεδρου, η ανακοίνωσης της απονομής  χάριτος σημειώνει για τον Μπάνον: “Υπήρξε ένας σημαντικός ηγέτης στο συντηρητικό κίνημα και είναι γνωστός για την πολιτική οξύνοιά του” και προσθέτει ότι “κυνηγήθηκε” με κατηγορίες “που σχετίζονται με την εμπλοκή του σε ένα πολιτικό πρότζεκτ”.
Λίγο πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ διέταξε επίσης τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων των ειδικών ανακριτών που αφορούν στην παρακολούθηση της δράσης του επιτελείου του κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 , το πολυσυζητημενο “Russiagate”. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει την έρευνα και την παρακολούθηση  της δράσης του επιτελείου  για την υπόθεση αυτή τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο. Οι αξιωματούχοι που διέταξαν την παρακολούθηση, δήλωσαν ότι αυτή οφειλόταν σε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.  Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες από τον Ειδικό Εισαγγελέα, Ρόμπερτ Μίλερ, κατεληξαν σε ενα πορισμα  στο οποίο ο Μιούλερ αποφάνθηκε ότι υπάρχουν πειστικά αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία όντως αναμίχθηκε στις εκλογές του 2016, μέσα από μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης και με ηλεκτρονική παρείσφρηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της προεκλογικής ομάδας  της Χίλαρι Κλιντον. Σύμφωνα με το πόρισμα  υπάρχουν «πολυάριθμες προσφορές από άτομα που συνδέονται με Ρώσους για να βοηθήσουν την εκστρατεία Τραμπ» ωστόσο  το πόρισμα «δεν εξακριβώνει ότι μέλη της εκστρατείας Τραμπ συνωμότησαν είτε συνεργάστηκαν με την ρωσική κυβέρνηση στις δραστηριότητές της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές».
Με νωπά ακόμη τα τραγικά γεγονότα της εισβολή εξτρεμιστών οπαδών του στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε δίκη, για δεύτερη φορά στη θητεία του. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πριν μία εβδομάδα την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ  σε δίκη ενώπιον της Γερουσίας με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης με αφορμή τα γεγονότα της 6η Ιανουαρίου που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 5 ανθρώπων . Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες.

Δεν θα παρευρεθεί στην ορκομωσία του διαδόχου του

Ο Τραμπ σπάζοντας μια μακρά παράδοση, όχι μόνο δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του νεου Πρεέδρου , αλλά θα αναχωρήσει νωρίς το πρωί για το θέρετρό του στη Φλόριντα.  Ο τελευταίος πρόεδρος που επέλεξε να μην παρευρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του ήταν ο Άντριου Τζόνσον το 1869. Σήμερα όλοι οι εν ζωή Αμερικανοί πρώην πρόεδροι, εκτός του Τζίμι Κάρτερ που είναι 94 ετών- και του Τραμπ φυσικά-  θα συνοδεύσουν τον Τζό Μπάιντεν, αμέσως μετά από την ορκωμοσία,  στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον όπου θα καταθέσει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Η ομιλία – αποχαιρετισμός

Στην μαγνητοσκοπημένη ομιλία του αποχαιρετισμό που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ ο  απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε υπερήφανος για το έργο του και προέτρεψε τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για την επιτυχία της επόμενης κυβέρνησης . «Αμερικανοί συμπολίτες μου, τέσσερα χρόνια πριν ξεκινήσαμε μία εθνική προσπάθεια για να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας, να ανανεώσουμε το πνεύμα της και να αποκαταστήσουμε την αφοσίωση της κυβέρνησης στους πολίτες της. Ξεκινήσαμε την αποστολή μας να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά για όλους τους Αμερικανούς».   «Καθώς ολοκληρώνω τη θητεία μου ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, στέκομαι απέναντί σας πραγματικά υπερήφανος για όσα πετύχαμε. Κάναμε όσα θέλαμε να κάνουμε και ακόμα πολλά περισσότερα. Αυτήν την εβδομάδα θα ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση και προσευχόμαστε να καταφέρει να διατηρήσει την Αμερική ασφαλή και σε ευημερία. Και επίσης θέλουμε να έχει τύχη, μία πολύ σημαντική λέξη», πρόσθεσε, ευχαριστώντας ονομαστικά την οικογένειά του, τον αντιπρόεδρο Πενς και στελέχη του επιτελείου του.   «Όλοι οι Αμερικανοί τρομοκρατηθήκαμε με την επίθεση στο Καπιτώλιο. Η πολιτική βία είναι μία επίθεση σε όλα όσα τιμούμε ως Αμερικανοί και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» είπε αναφερόμενος στην εισβολή όχλου στο κτίριο, παρότι κατηγορείται ότι επί της ουσίας υποδαύλισε το μένος των υποστηρικτών του με την ρητορική του, ακόμα και στα «κατευναστικά» μηνύματά του σε Facebook και Twitter – πλατφόρμες από τις οποίες έχει μπλοκαριστεί επ’ αόριστον.

Ο Τραμπ στην ομιλία του σημειώνει πως η κυβέρνηση του «έχτισε» την «σπουδαιότερη οικονομία στην ιστορία του κόσμου», χωρίς να κάνει διακρίσεις στην ατζέντα του μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική του ισχυρίστηκε ότι έβαλε τέλος σε περισσότερες ρυθμίσεις που στοίχιζαν θέσεις εργασίας από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.    «Αποκαταστήσαμε τις κατακερματισμένες εμπορικές συμφωνίες μας, αποσυρθήκαμε από το φρικτό Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού και την αδύνατη συμφωνία του Παρισίου για το Κλίμα. Διαπραγματευτήκαμε την άνιση συμφωνία της Νότιας Κορέας».   Αναφερόμενος στον κορωνοϊό, τον χαρακτήρισε και πάλι «ιό της Κίνας» που υποχρέωσε τη χώρα να αλλάξει κατεύθυνση σε μία χρονική συγκυρία που «δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων έμπαιναν στις ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Τραμπ.
Στην ίδια ομιλία υποστηρίζει  πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, έριξε τα ποσοστά ανεργίας για τις γυναίκες και μειονότητες. «Το Αμερικανικό όνειρο είχε αποκατασταθεί και εκατομμύρια βγήκαν από τη φτώχεια μέσα σε μόλις λίγα χρόνια. Ήταν ένα θαύμα. Τα χρηματιστήρια σημείωναν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», είπε για την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.    Για την ανάπτυξη των εμβολίων από τις φαρμακευτικές Pifzer-BionTech και Moderna, ισχυρίστηκε πως άλλη κυβέρνηση θα χρειαζόταν ακόμα και δέκα χρόνια για να αναπτύξει το «θαύμα» του εμβολίου. Όσο για το ΝΑΤΟ, ισχυρίστηκε πως τα υπόλοιπα κράτη μέλη πληρώνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια πιο πολλά, από όσα προσέφεραν πριν αναλάβει ο Τραμπ πρόεδρος.    «Εξαλείψαμε το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους και δώσαμε τέλος στην ελεεινή ζωή του ιδρυτή και ηγέτη Αλ Μπαγκντάντι. Υψώσαμε το ανάστημά μας απέναντι στο καταπιεστικό ιρανικό καθεστώς και σκοτώσαμε τον χειρότερο τρομοκράτη στον κόσμο, τον Ιρανό μακελάρη Κασέμ Σουλεϊμανί. Αναγνωρίσαμε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ […] Ως αποτέλεσμα της θαρραλέας διπλωματίας μας και του ρεαλισμού επί της αρχής, πετύχαμε μία σειρά ιστορικών συμφωνιών ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Κανείς δεν πίστευε ότι ήταν εφικτό […] Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος επειδή ήμουν ο πρώτος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν ξεκίνησε κανέναν καινούριο πόλεμο».   Αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τον αποκλεισμό του από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ σχολίασε πως «στην καρδιά της εθνικής κληρονομιάς» είναι η πίστη στην ελευθερία της έκφρασης και τον ανοικτό διάλογο. «Μόνο αν ξεχάσουμε ποιοι είμαστε και πώς φτάσαμε εδώ, θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε πολιτική λογοκρισία και μαύρες λίστες στην Αμερική. Είναι αδιανόητο να αποκόπτει κανείς τον ανοικτό διάλογο, παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αρχές μας και παραδόσεις».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα