back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Terre des hommes Hellas για την σεξουαλική κακοποίηση

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τις μαρτυρίες ελληνίδων αθλητριών που βλέπουν αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας καταγγέλλοντας περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησής τους, η Terre des hommes Hellas εκφράζει την συμπαράστασή της στις γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να σπάσουν τη σιωπή τους.

Παράλληλα η οργάνωση ζητά από  τις Αρχές να προχωρήσουν στην εδραίωση και εφαρμογή εθνικών προτύπων που είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η πρόληψη, ο εντοπισμός και η εξάλειψη φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης από το χώρο του αθλητισμού.

Η ανακοίνωση της οργάνωσης

«Ως διεθνής και ελληνικός φορέας με μακρόχρονη δράση στον τομέα της προστασίας ανηλίκων σε χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, και με αφορμή τις μαρτυρίες ελληνίδων αθλητριών που βλέπουν αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας καταγγέλλοντας περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησής τους, στην οργάνωση Terre des hommes (Γη των ανθρώπων/Tdh) εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να σπάσουν τη σιωπή τους, και ενθαρρύνουμε κι άλλα άτομα που έχουν πιθανώς υποστεί ανάλογη βία, να καταγγείλουν αυτά τα περιστατικά και να απαιτήσουν από τις Αρχές τη διερεύνησή τους.

Επαναθυματοποίηση

«Επίσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε προς όλους όσοι -δημόσιοι φορείς ή ιδιώτες- επιμένουν ακόμη να ενοχοποιούν τα θύματα αντί για τους παραβάτες -με πρόσχημα άλλοτε ότι δεν κατήγγειλαν έγκαιρα τα όσα υπέστησαν, άλλοτε ότι δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία κ.λπ.- να αποφεύγουν τέτοιες δηλώσεις δημόσια, καθώς η στάση τους αυτή, από τη μια πλευρά επιβαρύνει ψυχικά και συναισθηματικά τα θύματα -σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις τα επανατραυματίζει- ενώ, από την άλλη, αποθαρρύνει άλλα περιστατικά να έρθουν στο φως, δυσχεραίνοντας έτσι και διαιωνίζοντας το πρόβλημα. Αντί να έχουμε οποιαδήποτε απαίτηση από τα θύματα, ας απαιτήσουμε από τις Αρχές να προχωρήσουν στην εδραίωση και εφαρμογή εθνικών προτύπων που είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η πρόληψη, ο εντοπισμός και η εξάλειψη φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης από το χώρο του αθλητισμού».

Πρόγραμμα Keeping Children Safe in Sports

«Στην Terre des hommes Hellas, έχοντας εντοπίσει σοβαρά κενά στην προστασία των παιδιών από την κακοποίηση σε χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, ξεκινήσαμε πέρυσι με εξειδικευμένο προσωπικό την εκπόνηση του προγράμματος Keeping Children Safe in Sports, με το οποίο ανοίγουμε δρόμο για την ουσιαστική προστασία των παιδιών με επιστημονικές μεθοδολογίες και εργαλεία, εστιάζοντας στην πρόληψη της κακοποίησης, στον εντοπισμό περιστατικών και στην ενθάρρυνση όλων να καταγγέλουν όποιο περιστατικό ή ανησυχία πέφτει στην αντίληψή τους» τονίζεται στην ανακοίνωση. «Ξεκινήσαμε με δράσεις σε παιδικές κατασκηνώσεις σε όλη την Ελλάδα και είμαστε ευγνώμονες που στην προσπάθειά μας αυτή πολλοί ιδιοκτήτες κατασκηνώσεων συνδράμουν το έργο μας. Το παράδειγμά τους πρέπει τώρα να μιμηθούν και φορείς αθλητισμού -σωματεία, ομοσπονδίες κ.λπ.- αλλά και τα αρμόδια υπουργεία δείχνοντας ανάλογη γενναιότητα και πρωτοβουλία.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει με δράσεις κατάρτισης εργαζομένων στις κατασκηνώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της προστασίας από την κακοποίηση, αλλά και με δράσεις ενημέρωσης και αυτο-προστασίας των ίδιων των παιδιών και στο άμεσο μέλλον θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα και στους χώρους άθλησης. Ο απώτερος, όμως, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους φορείς να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν πρωτόκολλα διασφάλισης και επαρκούς αναφοράς περιστατικών ή ανησυχιών κακοποίησης».

«Πες ΟΧΙ, Φύγε, Μίλα»

«Με βασικό μας μήνυμα το «Πες ΟΧΙ, Φύγε, Μίλα», επιδιώκουμε να χτίσουμε ένα περιβάλλον όπου σπάει η σιωπή και καταγγέλλονται περιστατικά κακοποίησης από παιδιά και ενήλικες. Οι αρμόδιοι φορείς άθλησης οφείλουν πλέον να συμμορφωθούν με τα διεθνή πρότυπα και να υιοθετήσουν πρωτόκολλα προστασίας και διασφάλισης, αλλά και ανταπόκρισης σε κάθε σχετική ανησυχία. Ας ευχηθούμε ότι οι μαρτυρίες της Σοφίας Μπεκατώρου και των λοιπών αθλητριών που έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από γενναίες αποκαλύψεις άλλων αθλητών ή αθλητριών στο παρελθόν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα αποτελέσουν έναυσμα προς τη σωστή κατεύθυνση» καταλήγει η ανακοίνωση.

To πρόγραμμα Keeping Children Safe in Sports συντονίζεται από το γραφείο της Τerre des hommes στη Ρουμανία και υλοποιείται από τα γραφεία της οργάνωσης στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, με την υποστήριξη του Προγράμματος της ΕΕ «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια».

Terre des hommes

Η Terre des hommes, είναι  ένας διεθνής οργανισμός με δράσεις στην προστασία παιδιού σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως, δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια με στόχο την προστασία χιλιάδων παιδιών και των οικογένειών τους εστιάζοντας στη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας τους από την εμπορία ανθρώπων και κάθε είδους εκμετάλλευση και βία, καθώς και την ενδυνάμωση των συστημάτων προστασίας παιδιού και προστασίας δικαιωμάτων μειονοτήτων, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια και την εργασία. Ειδικότερα, η Terre des hommes είναι παρούσα στην Ελλάδα από το Μάρτιο του 2016 με δράσεις στη Μακεδονία, την Ήπειρο και την Αττική, παρέχοντας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κάλυψη βασικών αναγκών, εκπαιδευτική υποστήριξη και υπηρεσίες προστασίας.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα