back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ινδία-κορονοϊός: Το υπουργείο εξέφρασε ικανοποίηση για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού

Διαβάστε επίσης

Η έναρξη χθες, Σάββατο, της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ινδία εναντίον της COVID-19 ήταν επιτυχής με τουλάχιστον 190.000 ανθρώπους να έχουν λάβει μια δόση, ανακοίνωσε το ινδικό υπουργείο Υγείας, όμως ένα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται προκαλεί ανησυχία σε ένα μέρος του πληθυσμού.

Η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο υπολογίζει να εμβολιάσει 300 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν όσο ο πληθυσμός των ΗΠΑ, έως τον Ιούλιο, στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες εκστρατείες εμβολιασμού στον κόσμο.

Οι εμβολιασμοί γίνονται με δύο εμβόλια: το Covaxin που ανέπτυξαν η Bharat Biotech και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Ινδίας και το Covishield της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Και τα δύο παρήχθησαν από το Serum Institute of India και έλαβαν άδεια για επείγουσα χρήση στις αρχές Ιανουαρίου.

“Είχαμε ενθαρρυντικά και ικανοποιητικά αποτελέσματα την πρώτη ημέρα”, δήλωσε χθες ο Ινδός υπουργός Υγείας Χαρς Βαρντάν στους ομολόγους του των ινδικών κρατιδίων.

“Το εμβόλιο αυτό θα είναι πράγματι ‘Sanjeevani’ (σωτήριο για τη ζωή)”, πρόσθεσε.

Η Ινδία είναι η δεύτερη πιο πληγείσα χώρα στον κόσμο –μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες– από την COVID-19 με περισσότερες από 10 εκατομμύρια καταγεγραμμένες μολύνσεις, αν και επισήμως το ποσοστό θνητότητας είναι ένα από τα πιο χαμηλά στον κόσμο.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε πως δεν αναφέρθηκε καμία “περίπτωση νοσηλείας μετά τον εμβολιασμό”, όμως τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ένας φρουρός ασφαλείας του All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), του κυριότερου δημόσιου νοσοκομείου της χώρας, παρουσίασε αλλεργική αντίδραση αμέσως μετά τον εμβολιασμό του.

Οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί τους γιατρούς του νοσοκομείου Ram Manohar Lohia του Νέου Δελχί απηύθυνε από την πλευρά του επιστολή ζητώντας να χρησιμοποιείται αποκλειστικά το Covishield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca και όχι το Covaxin, προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες για το εμβόλιο αυτό που δεν έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές Φάσης 3.

“Οι άνθρωποι είναι λίγο ανήσυχοι λόγω του γεγονότος ότι οι δοκιμές του Covaxin δεν έχουν ολοκληρωθεί και μπορεί να μην έχουν μεγάλη συμμετοχή, κάτι που κινδυνεύει να υπονομεύσει τον σκοπό του εμβολιασμού”, ανέφερε σε μια επιστολή που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Σας ζητάμε να μας εμβολιάσετε με το ‘Covishield’ το οποίο έχει ολοκληρώσει όλες τις δοκιμές πριν από την ανάπτυξή του”.

Οι ανησυχίες για τα εμβόλια είναι πολύ εκτεταμένες στην Ινδία. Πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε 18.000 ανθρώπους έδειξε πως το 69% των πολιτών δεν βιάζονται να κάνουν το εμβόλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα