back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

“Ἡ Ἱστορία ἔχει πρόσωπο” – Ένα μοναδικό λεύκωμα- Έκθεση με τις μορφές των Αγωνιστών στον Εθνικό Κήπο

Διαβάστε επίσης

“Ἡ Ἱστορία ἔχει πρόσωπο”.  Πορτραίτα Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 θα παρουσιαστούν στον περίβολο του Εθνικού Κήπου και οι κάτοικοι της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις μορφές εκείνων που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία πρίν από 200 χρόνια.

Ένα περίφημο λεύκωμα φέρνει για πρώτη φορά στο προσκήνιο την εικόνα άγνωστων ηρώων της Επανάστασης, αλλά και τα γεγονότα κατά την ψήφιση του πρώτου Συντάγματος των Ελλήνων.

Η έκδοση Ἡ Ἱστορία ἔχει πρόσωπο – Μορφὲς τοῦ 1821 στὴν Ἑλλάδα τοῦ Ὄθωνα ἀπὸ τὸν βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary” παρουσιάζει 125 αδημοσίευτα σχέδια με 320 μοναδικά πρόσωπα από το λεύκωμα του βέλγου διπλωμάτη και ζωγράφου (1792-1846).  Πρόκειται για συνέκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο το οποίο εδρεύει στην Παλαιά Βουλή.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά “Ο αναγνώστης μεταφέρεται στην Ελλάδα της οθωνικής περιόδου, μία εικοσαετία περίπου μετά την έναρξη του Αγώνα. Συναντά μορφές της εποχής και παρακολουθεί ως θεατής τις εργασίες της Εθνικής Συνελεύσεως του 1843-1844, όταν η νεώτερη Ελλάδα αποκτά το νέο της Σύνταγμα μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843”.

Ο Βέλγος διπλωμάτης

“Αποτύπωσε όλα τα γνωστά πρόσωπα της Επανάστασης αλλά και φέρνει στο φώς πολλά περισσότερα άγνωστα η λιγότερο γνωστά, με συνοδευτικά κείμενα που αναδεικνύουν την προσφορά τους στην Ελληνική επανάσταση” αναφέρει στον “Αθήνα 9.84” η κα Δήμητρα Κουκίου αν.διευθύντρια του Ιστορικού Μουσείου, σε συνέντευξή της στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (15/1/21)

“Ο δημιουργός του λευκώματος ήταν ο Βέλγος διπλωμάτης  Benjamin Mary ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα το 1839 με μία συγκεκριμένη αποστολή: να συνάψει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Όπως αποδείχθηκε όμως, ήταν περισσότερο ένας περιηγητής με καλλιτεχνικές ανησυχίες, παρά ένας διπλωμάτης καριέρας. Χάρη σε αυτήν την ευαισθησία και το ταλέντο του έχουμε σήμερα την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα χαρακτηριστικά των αγωνιστών που εν πολλοίς ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα”. Εκτός από τις φυσιογνωμίες που γνωρίζουμε μέσα από πίνακες (και έργα όπως του Κρατσάιζεν) όπως ο Μακρυγιάννης Θ.Κολοκοτρώνης, ο Κουντουριώτης ο Σταματελόπουλος -εξηγεί η κα Δ.Κουκίου – ο Mary αποτυπώνει και λιγότερο γνωστούς πρωταγωνιστές. Παράλληλα αναδεικνύει την τοπική ιστορία και την συμμετοχή τους στον Αγώνα.

Κοινοβουλευτικό “φωτορεπορτάζ” τα χρόνια του Όθωνα

Ήταν το 1826 όταν ο Γάλλος ερευνητής Νικηφόρος Νιέπς κατάφερε να αποτυπώσει απευθείας σε “θετικό” την πρώτη φωτογραφία της ιστορίας ενώ αργότερα ο Λουί Ζακ Μαντ Νταγκέρ επινόησε την μέθοδο της νταγκεροτυπίας, την οποία ανακοίνωσε και επίσημα το 1839. Ήταν το έτος όπου ο Mary έφτανε στην Ελλάδα. Μοναδικό μέσον αποτύπωσης των ανθρώπων το μολύβι και το ταλέντο.

“Είχε σκιτσάρει όλους τους πληρεξούσιους που έλαβαν μέρος στην Εθνοσυνέλευση του 1843 μετά την επανάσταση της Γ Σεπτεμβρίου για την ψήφιση Συντάγματος” σημειώνει η κα Κούκιου. “‘Είχε την δυνατότητα να αποδώσει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που αποτυπώνονται σε μια φωτογραφία. Μελετώντας τα πορτραίτα διαπιστώνει κανείς ότι  αποπνέουν την μεγαλοπρέπεια ,τις εκφράσεις τις κινήσεις ,την διαφωνία ,τα συναισθήματα κλπ. Όπως μελετά σήμερα κάποιος μια φωτογραφία.  Είναι καταπληκτική η συνεισφορά του για τα γεγονότα της Εθνοσυνέλευσης του 1843 τα οποία μέχρι τώρα γνωρίζαμε απο εφημερίδες της εποχής και νομικές μελέτες που ερμηνεύουν το μεγαλύτερο Δημοκρατικό γεγονός της Οθωνικής περιόδου”.

Το λεύκωμα εντοπίστηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο το 2016 απο το Ίδρυμα Σίλβιας Ιωάννου και όταν διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα θησαυρό τα δύο ιδρύματα αποφάσισαν την συνέκδοσή του

Πορτραίτα στον Εθνικό Κήπο

“Από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου επιλεγμένα πορτραίτα Αγωνιστών του 1821 θα παρουσιαστούν στο κοινό στο Εθνικό Κήπο” λέει στον “Αθήνα 9.84” η κα Δ.Κούκιου. “Πρόκειται για μία εικαστική παρέμβαση στον περίβολο του Εθνικού Κήπου επί της βασιλίσσης Αμαλίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων
Οι κάτοικοι της πόλης και το ευρύ κοινό θα έχουν την ευκαιρία να δούν από κοντά σε αφίσες μεγάλων διαστάσεων τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης”

Γ.Αποστολίδης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα