back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα καταστήματα

Διαβάστε επίσης

Περισσότεροι από 140 χιλιάδες εργαζόμενοι επιστρέφουν από τη Δευτέρα στην εργασία τους, καθώς επανεκκινεί η οικονομία μετά από 9 βδομάδες lockdown με άνοιγμα όλων των εμπορικών καταστημάτων, εμπορικών και εκπτωτικών κέντρων, κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος καθώς επίσης και όλες οι υπηρεσίες στις λαϊκές αγορές.

Τα καταστήματα θα λειτουργούν με προτεινόμενο ωράριο από τις 7 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ. Οι αγορές θα γίνονται ελεύθερα αλλά με περιοριστικά μέτρα για εργαζόμενους και καταναλωτές.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away), ενώ σε όλες τις υπόλοιπες το λιανεμπόριο στο σύνολο του. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ., διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων, διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

Τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά την ερχόμενη Κυριακή 24 Ιανουαρίου με ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

Η μετακίνηση για τις αγορές θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

Για τα ψώνια του ο καταναλωτής θα έχει περιθώριο 2 ωρών, ενώ μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων είναι  τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον  (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως). Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής:  Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Για την τήρηση των μέτρων η κυβέρνηση προσαυξάνει τα πρόστιμα κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, δηλαδή για μη χρήση μάσκας το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 450 ευρώ.

«Κάνουμε συμφωνία ευθύνης για να τηρήσουμε τα μέτρα όλοι μας. Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία του λαού αν υπάρξει υποτροπή δεν θα διστάσουμε να πάρουμε τα μέτρα πίσω, σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης».

Θετικά υποδέχθηκε ο εμπορικός κόσμος τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εκκίνηση του λιανεμπορίου. Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου διαβεβαιώνουν, παράλληλα, ότι οι κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας θα τηρηθούν από όλους.

ΥΠΑΝΕΠ-Επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων 18.1.21 final (ΓΓΕκΠΚ) (2)

Χριστιάννα Κούσιου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα