back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Προχωράμε στο άνοιγμα του λιανεμπορίου – Δεν θα ισχύσει για τις επόμενες 10 ημέρες η αύξηση του προστίμου

Διαβάστε επίσης

Επέκταση της κάλυψης του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% και για τον Φεβρουάριο, καθώς και επέκταση για 2 μήνες ακόμα όλων των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Βουλή για την διαχείριση της πανδημίας τονίζοντας παράλληλα ότι και κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν διαρκείς ανακοινώσεις για στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε παράλληλα ότι είναι η ώρα να πάρουμε το ρίσκο για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και να ανακουφιστεί το λιανεμπόριο και εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης, «εφόσον υπάρξει σχετική εισήγηση από τους ειδικούς, να υλοποιήσει από την Δευτέρα το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου με τήρηση των μέτρων προστασίας και με αυξημένους ελέγχους». Προανήγγειλε μάλιστα και αύξηση του προστίμου για τους παραβάτες από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ, ενώ αναγνώρισε ότι κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σημείωσε ότι όσο είναι λελογισμένη και ελεγχόμενη και δεν βάζε σε κίνδυνο το σύστημα υγείας, μπορούμε να το αντέξουμε.

Όπως ανέφερε εξάλλου, «κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισ.

Ως επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας προσδιόρισε την διατήρηση των μέτρων προστασίας, την προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομίας με βάση τις υποδείξεις των ειδικών, τον στοχευμένο περιορισμό στις εστίες έξαρσης του ιού και την υλοποίηση του εμβολιασμού.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και εξήρε πρωτίστως την συμβολή των υγειονομικών, ενώ τόνισε ότι «η αποκλιμάκωση στην πορεία της πανδημίας οφείλεται και στο γεγονός ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία»

Φαίνεται ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο των εορτών «χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε και η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου να επανέλθουμε σε πιο αυστηρό lockdown», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του καταθέτοντας και τον τελευταίο χάρτη που δείχνει ότι μόνο η Ελλάδα και η Φιλανδία βρίσκονται στο κίτρινο στην Ευρώπη, ενώ παρέθεσε στατιστικά στοιχεία για την πορεία μείωσης του αριθμού των νοσηλειών στα νοσοκομεία στέλνοντας πάντως ταυτόχρονα μήνυμα ότι δεν δικαιολογείται «κανένας απολύτως εφησυχασμός»

Ο πρωθυπουργός παρέθεσε και στοιχεία για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την ενίσχυσή του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα υπάρχουν 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ και σημείωσε ότι «έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών διότι έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος να συζητάμε μόνο από την στιγμή που θα έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε και την μείωση του δείκτη θετικότητας κάτω του 3%, ενώ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση ακολουθήθηκαν κατά γράμμα οι υποδείξεις των ειδικών και ότι η τελική εισήγηση της επιτροπής έχει ληφθεί πάντα υπόψη από τις κυβέρνηση. Ζήτησε να σταματήσει η παραφιλολογία που προσβάλει το επιστημονικό μας δυναμικό και ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων όπως συνέβη σε άλλες χώρες.

Χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την δημόσια υγεία, τόνισε ωστόσο πως για να την χρηματοδοτούμε απαιτείται και μία υγιής οικονομία.

Μιλώντας για τον εμβολιασμό υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει μέσω προαγοράς ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς.

Υπεραμύνθηκε της επιλογής να κινηθεί και η χώρα μας στο πλαίσιο της ΕΕ και σημείωσε ότι η διαδικασία οργανωμένων προαγορών εμβολίων, παρά τις όποιες δυσκολίες, αποτέλεσε έμπρακτο παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Εκτίμησε ότι από τον Απρίλιο στη χώρα μας θα έχουμε περισσότερα εμβόλια απ’ όσα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε την ζήτηση, αλλά τώρα έχουμε λιγότερα- και το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου- και κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί στην προτεραιοποίηση.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους άνω των 85 ετών και πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε για τους άνω των 80, ενώ τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού και η Ελλάδα είναι περίπου στον μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμού΄, ενώ υπογράμμισε ότι είναι εφικτό ως το τέλος Μαρτίου να εμβολιάσουμε κοντά στα 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πρότασής του προς την ΕΕ να αποκτήσει το πιστοποιητικό εμβολισμού «και ευρωπαϊκό χαρακτήρα», ενώ χαρακτήρισε «αστεία πυροτεχνήματα» τα περί πατέντας των εμβολίων για να παράγονται στην Ελλάδα και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα»

Επέμεινε στη ανάγκη να πορευθούμε ενωμένοι, αλλά και να επιδεικνύεται ατομική υπευθυνότητα, για την οποία τόνισε ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία, αλλά διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί δικαιολογία για τις όποιες κυβερνητικές αστοχίες.

Η δευτερολογία Κ. Μητσοτάκη

«Καταφέραμε επιτέλους να ελέγξουμε το δεύτερο κύμα και αυτό επιτρέπει πια στους ειδικούς να συναινέσουν και να επιτρέψουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ολόκληρη την χώρα. Αυτή είναι η απόφαση για την οποία μόλις ενημερώθηκα ότι πήρε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Σε εβδομαδιαία βάση θα επιτηρούμε τα δεδομένα και αποτελεί σίγουρα μια σημαντική ανάσα συνολικά για την οικονομία, το γεγονός ότι μπορούμε να επανέλθουμε με αυστηρά μέτρα σε ένα πλαίσιο οικονομικής κανονικότητας», τόνισε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πάμε όσο γρήγορα μας επιτρέπουν οι δόσεις οι οποίες παραλαμβάνουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τον ρυθμό του εμβολιασμού. Τόνισε, ότι τα εμβόλια που κάνουμε αυτή την στιγμή είναι δύο δόσεων και δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα διότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν οι εταιρείες μπορούν να τηρήσουν τις παραδόσεις για τις οποίες έχουν δεσμευθεί. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι η Pfizer σήμερα ενημέρωσε την ΕΕ και όλα τα κράτη- μέλη ότι δυστυχώς θα λάβουμε λιγότερα εμβόλια απ’ όσα είχαμε προγραμματίσει για τον επόμενο μήνα και τόνισε πως εάν είχαμε προχωρήσει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα προεξοφλώντας ότι θα λαμβάναμε τα εμβόλια της Pfizer θα υπήρχε ο σοβαρός κίνδυνος να μην έχουμε να κάνουμε την δεύτερη δόση σε αυτούς που είχαμε κάνει την πρώτη.

Η τριτολογία

Δεν θα ισχύσει για τις επόμενες 10 ημέρες η αύξηση του προστίμου από 300 σε 500 ευρώ για όσους παραβιάζουν τα μέτρα κατά την πανδημίας γνωστοποίησε κατά την τριτολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για το μέτρο, το οποίο ο ίδιος είχε ανακοινώσει στην πρωτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ως ένδειξη καλής θέλησης», όπως είπε, τα πρόστιμα θα παραμείνουν για 10 ημέρες στα 300 ευρώ «και θα αξιολογήσουμε από κει και πέρα τι πρέπει να γίνει»

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για πρόσθετη προσοχή από όλους τώρα που αποφασίζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αναφορικά με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι και η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση να υπάρξουν διαβαθμίσεις ως προς το ποσοστό της επιστρεπτέας που δεν θα επιστραφεί, ανάλογα με την ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση, αλλά οι αποφάσεις για το ζήτημα αυτό θα ληφθούν αργότερα.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα