back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια έως και την Δευτέρα

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψυχρή εισβολή στη χώρα, με τα βόρεια ηπειρωτικά να καταγράφουν από το πρωί κατά τόπους ελάχιστες θερμοκρασίες, αρκετά κάτω από το μηδέν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 8,3 βαθμούς στη Βλάστη Κοζάνης, στους μείον 7,2 στη Βουνάσα Γρεβενών, στους μείον 7 στην Κλεισούρα Καστοριάς, στους μείον 6,2 στο Μέτσοβο και στους μείον 4,9 βαθμούς στο Νευροκόπι. Στα χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά καταφύγια καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως π.χ. στο Λαϊλιά Σερρών (-10,4 βαθμοί).

Χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται από την κακοκαιρία «Λέανδρος» από το απόγευμα της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από τη Μακεδονία και Θράκη και στη συνέχεια θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Παράλληλα, βροχές αναμένονται στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο.

Παγετός θα επικρατήσει στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης, από τις πρώτες ώρες έως το πρωί της Παρασκευής. Ο συνδυασμός των χιονοπτώσεων με τις αρνητικές θερμοκρασίες αναμένεται να διαμορφώσουν κατά τόπους επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Λαγουβάρδο, ο «Λέανδρος» θα φέρει δύο κύματα χιονοπτώσεων:

«Η πρώτη φάση χιονοπτώσεων θα είναι από το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή και η δεύτερη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα φαινόμενα να είναι έως και πολύ πιο έντονα το Σαββατοκύριακο» ανέφερε, σημειώνοντας πως στο δεύτερο κύμα περιλαμβάνεται και η Αττική. Τόνισε μάλιστα πως αναμένονται και διψήφιες αρνητικές θερμοκρασίες την Δευτέρα.

Η ομάδα του meteo.gr, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι «πολικές» τις προσεχείς ημέρες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να καταγραφούν διψήφιες αρνητικές θερμοκρασίες τη Δευτέρα.

Αναλυτικότερα την Πέμπτη:

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι με πιθανότητα τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα καμανθεί από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά. Από αργά το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και αναμένεται να χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτίων διευθύνσεων. Το βράδυ θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 6 με 7 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Θερμοκρασία: Από 05 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν, οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές και αναμένεται να χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (πάνω από 400 μέτρα). Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες, οπότε θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Θρακικό. Oι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτίων διευθύνσεων. Το βράδυ θα επικρατήσουν και πάλι βόρειοι άνεμοι 6 με 7 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές νωρίς το πρωί και εκ νέου από αργά το απόγευμα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε δυτικούς νοτιοδυτικούς. Από το βράδυ και από τα βόρεια θα επικρατήσουν και πάλι βόρειοι άνεμοι 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου από -02 (μείον δύο) μέχρι 05 βαθμοί Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στη Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές και εκ νέου τις νυχτερινές ώρες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στις Κυκλάδες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα στα βόρεια εκ νέου θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ και από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Σάμο αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή
Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες και τις πρωινές ώρες κατά περιόδους χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλό υψόμετρο και στα πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα, στα δυτικά και τα βόρεια γρήγορα θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες
περιοχές από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν. Από τις βραδινές ώρες εκ νέου στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια θα εκδηλωθούν βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Τη νύχτα οι
χιονοπτώσεις θα πυκνώσουν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στα νότια πελάγη τις πρωινές ώρες από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές
και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Το Σάββατο
Στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, ενώ στα βορειοανατολικά θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα
ορεινά-ημιορεινά κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, όπου κατά διαστήματα θα είναι πυκνές, ενώ θα χιονίσει και σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας Πελοποννήσου με χαμηλό υψόμετρο.
Βαθμιαία στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια.

Την Κυριακή
Στα βορειοδυτικά γενικά αίθριος καιρός. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στο Αιγαίο πιθανώς μεμονωμένες
καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.
Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια.

Τη Δευτέρα
Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά. Βαθμιαία από τα νοτιοδυτικά προβλέπεται εν νέου επιδείνωση του καιρού με βροχές, κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές και χιονοπτώσεις σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, όμως γρήγορα θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων και θα ενισχυθούν φθάνοντας στα νότια πελάγη τα 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια.

Την Τρίτη
Στα βόρεια γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν και σποραδικές
καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα