back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η μάχη για την καθαίρεση Τραμπ τώρα στην Γερουσία – Πως μπορεί να αποκλεισθεί ο απερχόμενος πρόεδρος από το “εκλέγεσθαι”

Διαβάστε επίσης

Μετά την ιστορική απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να παραπέμψει με την απειλή της καθαίρεσης για δεύτερη φορά  τον απερχόμενο  πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη με την κατηγορία της “υποκίνησης εξέγερσης” τον λόγο έχει τώρα η Γερουσία. Η απόφαση για την παραπομπή ελήφθη ακριβώς μία εβδομάδα μετά τα αιματηρά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και την εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Με ψήφους 232 υπέρ έναντι 197 κατά,  καθώς 10 ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής , ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές με τη σοβαρότερη κατηγορίαα που έχει ποτέ αποδοθεί εναντίον Προέδρου. Ανάμεσα στους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής ήταν και η Λιζ Τσένι, «νούμερο τρία» στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα και κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον όχλο, μάζεψε τον όχλο και πυροδότησε αυτή την επίθεση. Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν μεγαλύτερη προδοσία του αξιώματος, του όρκου και του Συντάγματος από πρόεδρο της χώρας», υποστήριξε η Τσένι σε σχετική της δήλωση.

Ωστόσο φαίνεται κατ’ αρχήν απίθανο, η παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία να οδηγήσει στην καθαίρεση του Τραμπ προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου. Ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμλικανων στη απερχόμενη σύνθεση της Γερουσία Μίτς Μακ Κόνελ δεν είναι δυνατή η τέλεση της δίκης πριν από την λήξη της θητείας του Τραμπ. Ο  Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη και δηλωσε ότι η παραπομπή δεν μπορει να συζητηθεί στην Γερουσία παρά μόνο από τις 19 Ιανουαρίου,  μία ημέρα πριν από  τη ληξη της θητείας Τραμπ .

Σύμφωνα με τους New York Times ο  γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ, τάσσεται υπέρ της καθαίρεσης, θεωρώντας ότι θα βοηθήσει στην «απο-τραμποποίηση» του κόμματος. Και παρότι ο Μακόνελ δήλωσε ότι θα μπλοκάρει την εκδίκαση της υπόθεσης Τραμπ πριν από τις 20 Ιανουαρίου, δίνοντας χρόνο στον πρόεδρο να ολοκληρώσει τη θητεία του, φαίνεται ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης, επιφυλασσόμενος να διαμορφώσει  άποψη κατά τη διάρκεια της δίκης.

Για να καθαιρεθεί από το αξίωμά του ο Τραμπ θα πρέπει τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές να συμπαραταχθούν με τους 50 Δημοκρατικούς, ώστε να υπάρξει η κατά το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Μέχρι χθες, μόνο τρεις γερουσιαστές του κόμματος, ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο Πατ Τούμι και η Λίζα Μουρκόφκσι, είχαν δηλώσει δημοσίως ότι θα ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσης, αλλά σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ο αριθμός των προθύμων ξεπερνά τους 12.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, περιέγραψε τον στόχο του κόμματός του δηλώνοντας ότι εάν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κριθεί ένοχος στη δίκη του, που αναμένεται να διεξαχθεί στη Γερουσία, θα κατατεθεί πρόταση να διεξαχθεί χωριστή ψηφοφορία προκειμένου να στερηθεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αιρετό αξίωμα διά παντός

Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, υπάρχουν δύο τρόποι να επιβληθεί ποινή σε έναν αξιωματούχο σε βάρος του οποίου έχει υπάρξει παραπομπή: απομάκρυνση από το αξίωμά του ή «αφαίρεση του δικαιώματος να έχει οποιοδήποτε ανώτατο αξίωμα καθώς και να απολαμβάνει εμπιστοσύνη και κέρδος από το αμερικανικό κράτος».

Η απομάκρυνση ενός αξιωματούχου απαιτεί «καταδίκη» από τα δύο τρίτα της Γερουσίας με βάση το Σύνταγμα. Ωστόσο, όπως έχει συμβεί σε παλαιότερη υπόθεση, ακόμη και η απλή πλειοψηφία μπορεί να είναι αρκετή για απομάκρυνση. Αυτή η ψηφοφορία λαμβάνει χώρα μετά από τη λήψη καταδικαστικής απόφασης.

Στην ιστορία των ΗΠΑ, υπήρξαν τρεις ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι που τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» μέσω των διαδικασιών παραπομπής. Και οι τρεις ήταν ομοσπονδιακοί δικαστές.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν το 2010, όταν η Γερουσία απομάκρυνε από το αξίωμά του δικαστή από τη Λουιζιάνα, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για διαφθορά, ενώ παράλληλα του αφαίρεσε το δικαίωμα να κατέχει παρόμοια θέση στο μέλλον.

Οσον δε αφορα το ερωτημα εάν μππορεί να αποκλειστεί ο Τραμπ από το «εκλέγεσθαι» αν δεν καταδικαστεί από τη Γερουσία, ορισμένοι όπως ο Πολ Κάμπος, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντοδηλώνουν ναι οι περισσοτεροι ομως δηλώνουν όχι

Όταν η αμερικανική Γερουσία κλήθηκε να δικάσει, πριν από έναν χρόνο, τον πρόεδρο Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης, ύστερα από τη σχετική παραπεμπτική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι προσπάθειες των Δημοκρατικών αντιμετώπισαν την στιβαρή αντίθεση των Ρεπουμλικανών , με μοναδική εξαίρεση τον γερουσιαστή ΜιτΡόμνεϊ . Αυτή τη φορά το κόμμα του περχόμενου προέδρου εμφανίζεται βαριά τραυματισμένο από τη θεσμικήκρίση που προκλήθηκε και η ενότητα του έχει υποστεί σοβαρά ρήγματα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , NYT, The Guardian

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα