back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ευρύτατη συναίνεση εξασφάλισε στη Βουλή η σύμβαση για τα Rafale

Διαβάστε επίσης

Ευρύτατη αποδοχή που αντανακλάται στη θετική ψήφο των τεσσάρων από τα έξι κόμματα του Κοινοβουλίου, η συνολική δύναμη των οποίων φθάνει τους 276 βουλευτές, εξασφάλισε το νομοσχέδιο με τις εγκριτικές συμβάσεις για την προμήθεια από τη Γαλλία των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πέραν της ΝΔ και παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους,θετική ψήφο στο νομοσχέδιο, έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ αρνητική το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

«Ευχάριστη εξέλιξη» χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι γρήγοροι ρυθμοί που ακολουθούνται για την αμυντική ανάταξη της χώρας, επιδρούν και στα κόμματα, τα οποία προσέρχονται στη συζήτηση με θετική διάθεση και εποικοδομητική κριτική, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, αποδέχθηκε πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, για την αξιολόγηση της καλής εκτέλεσης των συμφωνιών για τα Rafale από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής.

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, γνωστοποίησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου,διατηρώντας όμως τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενη κάθε ευθύνης για το τί μπορεί να συμβεί στο μέλλον». Αν και εξέφρασε την άποψη ότι τα Rafale δεν αποτελούν πανάκεια και χαρακτήρισε τη συμφωνία με τη Γαλλία «πέρα για πέρα διάτρητη που δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου αν κάτι δεν πάει καλά», επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τη ΝΔ,επιδεικνύει αντιπολιτευτική στάση ευθύνης.

«Καθαρό» χαρακτήρισε το «ναι» του Κινήματος Αλλαγής,ο εισηγητής του Βασίλης Κεγκέρογλου, επιμένοντας πάντως, στην ανάγκη αξιοποίησης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Θετική είναι η ψήφος και της Ελληνικής Λύσης,με τον πρόεδρό της Κυριάκο Βελόπουλο, να χαρακτηρίζει «έγκλημα»,τον όποιο διάλογο με την Τουρκία.

Ιδιαίτερα ανήσυχος για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, εμφανίστηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Εξηγώντας γιατί το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, είπε ότι η προμήθεια των μαχητικών αυτών αεροσκαφών «εντάσσεται στις ανάγκες των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και όχι στο πλαίσιο της προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25, κάνοντας λόγο «για απουσία διαπραγμάτευσης και προβληματικούς και ετεροβαρείς όρους της σύμβασης».
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας,στην παρέμβασή του,επισήμανε ότι η προμήθεια των Rafale σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην πολιτική ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα