back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αμφίβολη η ανάκαμψη του γαμήλιου τουρισμού το 2021

Διαβάστε επίσης

Ένας δυναμικά ανερχόμενος κλάδος του εναλλακτικού τουρισμού στην χώρα μας, ο γαμήλιος τουρισμός πλήττεται βαθύτατα από την πανδημία.  Ο κλάδος υπέστη μια καθίζηση της τάξης του 70%- 80% σύμφωνα με τα στοιχεία της νεοσύστατης «Ελληνικής Ένωσης Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού (Greek Destination Planners Association – GDPA).  Εκτός από τις απώλειες της περσινής σεζόν, λόγω της φύσης της συγκεκριμένης εργασίας τίθεται εν αμφιβόλω και η φετινή σεζόν καθώς οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις προγραμματίζονται τουλάχιστον έξι με εννέα μήνες νωρίτερα.

Το 2019 ο κλάδος δημιούργησε σωρευτικά έσοδα της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ επιμεριζόμενα σε διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, ενοικιάσεις σκαφών καταναλώσεις σε εστιατόρια και μπαρ, αγορές σε καταστήματα, ενοικιάσεις χώρων, αμοιβές προμηθευτών κλπ.

Συγκρατημένα αισιόδοξη όσον αφορά στο πως θα κινηθεί η εξειδικευμένη αυτή τουριστική αγορά το 2021, δηλώνει στον Αθήνα 9.84 η κ. Στέλλα Χανιώτη μέλος της Ελληνικής Ένωσης Διοργανωτών Εκδηλώσεων, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αν δεν παρθούν αποφάσεις σύντομα για το πότε θα ανοίξει και με ποιες προϋποθέσεις η χώρα στον τουρισμό θα χαθεί το πρώτο κομμάτι της σεζόν.

«Η υγειονομική κρίση  έπληξε βαθύτατα τον κλάδο μας» αναφέρει η κα Χανιώτη. «Ο συντριπτικός αριθμός των προγραμματισμένων γάμων και κοινωνικών εκδηλώσεων από το εξωτερικό ακυρώθηκε ή μεταφέρθηκε για το 2022. Ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς αφορά σε Αμερικάνους και Αυστραλούς οι οποίοι πέρσι δεν ταξίδεψαν. Με αποτέλεσμα να έχουμε  πολλά events που έχουν μεταφερθεί για το 21 αλλά και αυτά δυστυχώς αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα. Πολλοί πελάτες μας, που έχουν προγραμματίσει για τον Απρίλιο, Μάιο ήδη έχουν αρχίσει να μετακινούνται. Αν επαναληφθεί και φέτος η περσινή σεζόν η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη. Δυστυχώς αυτή την περίοδο οι περισσότερες εταιρείες κλείνουμε γάμους  για το 2022.  Ο προγραμματισμός τέτοιων εκδηλώσεων γίνεται ακόμα και ένα χρόνο πριν».

Το αίτημα

«Οι επιχειρήσεις μας έχουν από τη πολιτεία την στήριξη που έχουν όλες οι επιχειρήσεις λόγω της υγειονομικής κρίσης.  Ένα μεγάλο θέμα για εμάς είναι το επάγγελμα μας να χαρακτηριστεί ως τουριστικό γιατί οι διοργανωτές Εκδηλώσεων Προορισμού δεν εντάσσονται στους επαγγελματίες τουρισμού. Αυτό σημαίνει ότι τις όποιες παροχές είχαν οι τουριστικές επιχειρήσεις λόγω covid19 εμείς δεν τις είχαμε».

Ελληνική Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού

«Ιδρύσαμε, εν μέσω της πρώτης καραντίνας, την Ελληνική Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού με στόχο να έχουμε μια ισχυρή εκπροσώπηση και γιατί θέλουμε να έχουμε συνεργασία με το υπουργείο, τον ΕΟΤ, τον ΣΕΤΕ και με άλλους φορείς όσον αφορά την προώθηση του προϊόντος μας, το οποίο είναι ένας εξελισσόμενος τομέας του τουρισμού και με πολλά κέρδη σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιθυμούμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας σαν χώρα στον παγκόσμιο χάρτη του γαμήλιου τουρισμού και αυτό να το κάνουμε σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς. Στην ένωση συμμετέχουν 20 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου διοργανωτών κοινωνικών και εταιρικών εκδηλώσεων στη χώρα μας» καταλήγει η κα Χανιώτη.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα