back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Την Παρασκευή οι αποφάσεις για λιανεμπόριο και Γυμνάσια – Λύκεια – Επιφυλακτικοί οι ειδικοί για ταυτόχρονο άνοιγμα

Διαβάστε επίσης

Την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αναμένει η κυβέρνηση την Παρασκευή, ενώ στην ίδια συνεδρίαση θα εξεταστεί και το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων ταυτόχρονα με το άνοιγμα των καταστημάτων.

«Καμπανάκι» για έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ειδικά στην Αττική, έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας.

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στο OPEN TV, είπε πως το πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια έκρηξη κρουσμάτων δεν θα γίνει σταδιακά, αλλά απότομα και πρόσθεσε πως ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει την τάση να αυξάνεται, ενώ η μέση ηλικία των νοσηλευομένων μειώνεται.

Για την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σύψας σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση παίρνεται ένα ρίσκο και πως ζούμε σε εποχές μεγάλης αστάθειας, όπου τα δεδομένα αλλάζουν ανά ημέρα, ενώ για την επαναλειτουργία καθημερινών δραστηριοτήτων, ανέφερε πως προτεραιότητα έχουν τα σχολεία, σειρά θα πάρει το λιανεμπόριο και τελευταία θα ανοίξει η εστίαση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι με τα δημοτικά σχολεία εν λειτουργία, αν ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 2.000 στις αρχές Απριλίου. «Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in the shop. Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης. Τόνισε δε ότι επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως συσκευές για τον καθαρισμό του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και αύξηση των rapid test ώστε να προληφθεί πιθανή αναζωπύρωση.

Πιο επιφυλακτικός ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι «δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τον Ιούνιο που άνοιξε κανονικά η αγορά». «Υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα, ενώ βλέπουμε σε μικρά χωριά να φουντώνει ο ιός. Το σημείο κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά, αλλά πρόκειται για δύσκολη -όπως είπε- εξίσωση. «Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά», τόνισε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα