3.9 C
Athens
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τα ΑΕΙ – Τι προβλέπει

✚ ΑΘΗΝΑ

Δημιουργικές οικογενειακές στιγμές από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη ψηφιακή εμπειρία για παιδιά από 3 ετών. Δημιουργικές οικογενειακές στιγμές στο σπίτι, μέσα από  εικαστικά εργαστήρια και διαδραστικές κάρτες, με θέμα τα...

INNOVATHENS – 9ος κύκλος Επιχειρηματικού Επιταχυντή στα CCIs

Στον 9ο κύκλο του Επιχειρηματικού Επιταχυντή ο οποίος είναι αφιερωμένος στις Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες (CCIs), προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους , ο κόμβος καινοτομίας και...

Ραδιομαραθώνιος Αλληλεγγύης στον Αθήνα 9.84

Αυτή την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου ο «Αθήνα 9.84» διοργανώνει Ραδιομαραθώνιο Αλληλεγγύης. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης...

Ο Δήμος Αθηναίων ανάβει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλιώς… (φωτό & video)

Ο Δήμος Αθηναίων επιλέγει φέτος έναν διαφορετικό τρόπο για να μοιραστεί με όλους, τη φωταγώγηση του δέντρου της πλατείας Συντάγματος. Μέσα από μια μικρή ταινία...

Δήμος Αθηναίων: Κοινωνικό Ιατρείο και συνταγογραφήσεις για άστεγους και άπορους

Ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχθεί και να βοηθήσει άστεγους και άπορους συνανθρώπους μας, το Κοινωνικό Ιατρείο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του...

Σε αλλαγές που αφορούν στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στην ασφάλεια στους χώρους των πανεπιστημίων επιχειρεί να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με το νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στο opengov.gr νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, και θα παραμείνει ανοικτό για σχολιασμό για μία εβδομάδα, μέχρι την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, στις 20:00.

Περιλαμβάνει 31 άρθρα, 7 εκ των οποίων αφορούν στις αλλαγές για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, 7 στα θέματα ασφάλειας και προστασίας των ΑΕΙ, 9 στο Πειθαρχικό Δίκαιο των ΑΕΙ και ένα που αφορά στη θέσπιση χρονικού ορίου φοίτησης.

Από τις αλλαγές που προτείνονται, για φέτος προγραμματίζεται να ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των βάσεων των πανεπιστημιακών τμημάτων, καθώς επίσης και η δυνατότητα κατάθεσης μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ με βάση το απολυτήριο.

Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τρεις είναι οι βασικές αλλαγές επιφέρει το εν λόγω σχέδιο νόμου, όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αφορούν στον τρόπο καθορισμού των βάσεων εισαγωγής των τμημάτων, τη διαδικασία συμπλήρωσης μηχανογραφικού και το χρονικό όριο φοίτησης.

«Το νομοσχέδιο εισάγει αλλαγές που στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και βρίσκονται στον πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε σχετικά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Με το νομοσχέδιο προτείνεται η καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα πανεπιστημιακά τμήματα όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Μάλιστα, η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις (2021).

Αναλυτικότερα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, η ΕΒΕ θα διαμορφώνεται ενιαία από τον μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο. Ο μέσος αυτός όρος θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που θα έχει αποφασιστεί από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και θα στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Ο συντελεστής θα πρέπει βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, το οποίο θα ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία θα εκδίδεται έως τις 30 Ιουνίου (προβλέπεται δυνατότητα τροποποίησης έως 31 Αυγούστου) και αφορά τις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του επόμενου σχολικού έτους. Ενδεικτικά, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ως παράδειγμα το εύρος 80%-120%.

Ο συντελεστής της ΕΒΕ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση θα καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου έπειτα από πρόταση της κάθε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, η οποία θα εκδίδεται εντός δύο μηνών από τον καθορισμό της ελάχιστης και μέγιστης τιμής από το υπουργείο. Το σύνολο των συντελεστών των σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων, θα συγκεντρώνεται σε μία Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα, για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, προβλέπονται τα εξής:

– Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4].

– Το Υπουργείο θα καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ).

Έτσι, για παράδειγμα εάν ο μέσος όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου είναι 12/20 και ένα τμήμα έχει ορίσει το ποσοστό Χ% στο 90%, τότε η ελάχιστη βάση εισαγωγής για το εν λόγω τμήμα θα είναι το 10,8.

Σε περίπτωση που κάποιο ίδρυμα εισαγωγής δεν θα καθορίσει τον εν λόγω συντελεστή, ο καθορισμός του θα γίνεται από το υπουργείο.

Στην περίπτωση που κάποια τμήματα εντάσσονται σε περισσότερα του ενός Επιστημονικά Πεδία, θα λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος μεταξύ των Πεδίων.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση της αυτονομίας των τμημάτων, περιλαμβάνοντας διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστημιακά τμήματα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για όποια από τα εξεταζόμενα μαθήματα επιθυμούν. Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή θα ισχύσει από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022).

Διαδικασία συμπλήρωσης Μηχανογραφικού

Το νομοσχέδιο προβλέπει περιορισμό του αριθμού επιλογών κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, καθώς επίσης και δύο φάσεις κατάθεσης Μηχανογραφικών. Οι αλλαγές αυτές, ωστόσο, προγραμματίζεται να ισχύσουν από τις επόμενες Πανελλαδικές (2022).

Ειδικότερα, προβλέπεται Α’ φάση συμπλήρωσης Μηχανογραφικού, με τους υποψήφιους να μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Για τα ΓΕΛ, ο αριθμός των επιλογών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνόλου των τμημάτων του Επιστημονικού Πεδίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ το 20%.

Η Β’ φάση θα πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων και σε αυτή θα μπορούν να συμμετέχουν οι υποψήφιοι που δεν έχουν εισαχθεί σε καμία από τις δηλωθείσες επιλογές τους. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν θα έχουν περιορισμό στις επιλογές τους σε αυτή τη φάση, η οποία θα αφορά τις εναπομείνασες θέσεις από την Α’ φάση.

Παράλληλο Μηχανογραφικό

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την υποβολή παράλληλου Μηχανογραφικού για όσους τελειόφοιτους ή υποψήφιους Πανελλαδικών Εξετάσεων ενδιαφέρονται, για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Η εισαγωγή θα γίνεται με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου.

Η δυνατότητα του Παράλληλου Μηχανογραφικού θα ισχύσει από φέτος (Πανελλαδικές 2021).

Χρονικό όριο φοίτησης

Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το νομοσχέδιο καθορίζει το χρονικό περιθώριο για ολοκλήρωση των σπουδών στα ν+2 χρόνια. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, το όριο θα είναι ν+3. Για παράδειγμα, το όριο φοίτησης σε μία σχολή 5ετούς φοίτησης θα είναι τα 8 χρόνια, ενώ σε μία σχολή 4ετούς φοίτησης θα είναι τα 6 χρόνια.

Στο σχέδιο νόμου υπάρχει πρόβλεψη για εξαιρέσεις για όσους φοιτητές αποδεδειγμένα εργάζονται ή επικαλούνται σοβαρούς λόγους υγείας.

Όπως ανακοινώθηκε από την υπουργό Παιδείας, το όριο θα αφορά τους νεοεισερχόμενους φοιτητές.

Ασφάλεια και προστασία στα ΑΕΙ

Τρεις άξονες έχει το νομοσχέδιο για την προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και την αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος: την ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και την ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

«Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας το πλαίσιο ασφάλειας για τα ΑΕΙ. Ιδιαίτερα, όπως είπε, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον απειλές, πέραν φυσικών καταστροφών, κυβερνοεπιθέσεων, κ.ά., όπως είναι η βίαιη δράση ορισμένων ομάδων. «Με το νομοσχέδιο αυτό φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ασφάλειας των ΑΕΙ», επισήμανε, «επιχειρώντας να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Συγκεκριμένα σχετικά με την ΟΠΠΙ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι πρόκειται για ήπια κοινοτική αστυνόμευση, χωρίς όπλα.

Ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, για παράδειγμα σε πανεπιστήμια που συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Κάθε ΑΕΙ θα έχει, επίσης τη δυνατότητα να λαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας και προστασίας, όπως η εφαρμογή φωτισμού ασφαλείας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και η πρόσληψη προσωπικού ασφαλείας.

Κάθε ΑΕΙ, θα καταρτίζει (κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ασφαλείας και Προστασίας που συστήνεται με το νομοσχέδιο) σχέδιο ασφαλείας και προστασίας του, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα τεχνικά και μη μέτρα ασφαλείας του ΑΕΙ για την ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας και προστασίας, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, καθώς και οι χώροι εφαρμογής αυτών. Το σχέδιο ασφαλείας και προστασίας θα επικαιροποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε ΑΕΙ.

Επιπλέον, προβλέπεται για κάθε πανεπιστήμιο η σύσταση αυτοτελούς οργανικής δομής, της «Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας», η οποία υπάγεται απευθείας στον πρύτανη του ΑΕΙ. Αποστολή της, μεταξύ άλλων, η φύλαξη υποδομών και εγκαταστάσεων και η παρακολούθηση και υποστήριξη του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης.

Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος

Η ΟΠΠΙ θα είναι μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Αποστολή της ΟΠΠΙ είναι η προστασία και ασφάλεια των ΑΕΙ και η ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Συγκεκριμένα, η ΟΠΠΙ θα είναι αρμόδια κυρίως για την αποτροπή τέλεσης αδικημάτων εντός των χώρων των ΑΕΙ, τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Λήψης Σημάτων μαζί με το προσωπικό των ΑΕΙ, την πραγματοποίηση περιπολιών, και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Όπως προβλέπεται, θα συσταθούν 1.000 οργανικές επί θητεία θέσεις ειδικών φρουρών για να στελεχώσουν την εν λόγω Ομάδα. Οι θέσεις αυτές θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Πειθαρχικό Δίκαιο

Το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών.

Αναλυτικότερα, στις διατάξεις ορίζονται τα πειθαρχικά παραπτώματα από πλευράς φοιτητών. Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, στην παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων, τη λογοκλοπή, την εκ προθέσεως καταστροφή περιουσίας του ιδρύματος, την εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και την τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός του ιδρύματος, εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα

Ακολούθως, προβλέπονται και οι πειθαρχικές ποινές, οι οποίες ανάλογα με το παράπτωμα «κινούνται» από την έγγραφη επίπληξη έως και την οριστική διαγραφή του φοιτητή από το τμήμα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ζέττα Μακρή για Σ. Μπεκατώρου: Η σωστή ερώτηση είναι «γιατί το έζησε, τότε» και όχι «γιατί μίλησε, τώρα»

Σε δήλωση με αφορμή την καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου προέβη η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, τονίζοντας ότι «η σωστή ερώτηση είναι "γιατί το...

Τα διεθνή ΜΜΕ για την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου

Το γύρο του κόσμου έχει κάνει η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Πολλά διεθνή Μέσα έχουν αναμεταδώσει την είδηση και λεπτομέρειες...

Έρευνα της Εισαγγελίας για τις καταγγελίες της Σ. Μπεκατώρου

Αυτεπάγγελτη έρευνα θα ξεκινήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τις δημόσιες καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου κατά παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, τον οποίο κατονόμασε ως...

Τουρκία: Ναυάγιο ρωσικού φορτηγού-πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα

Ένα ρωσικό φορτηγό-πλοίο βυθίστηκε σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές, που ανακοίνωσαν ότι βρίσκεται...

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέσυρε τη δωρεά στην ΕΙΟ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι θα σταματήσει τη δωρεά για την υποστήριξη του προγράμματος εκμάθησης ιστιοπλοΐας σε ΑΜΕΑ. Αναλυτικά η ανακοίνωση...

Στ. Καφούνης: Δε χρειάζεται να μεταφερθούμε όλοι στην Ερμού, αν υπάρξει συνωστισμός θα κλείσει

Τη χαρά και την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από αύριο Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ....

Ισπανία-κορονοϊός: Η Ισπανία ξεκίνησε να χορηγεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Η Ισπανία ξεκίνησε σήμερα να χορηγεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 στις ομάδες προτεραιότητας, που είχαν ήδη λάβει μια πρώτη δόση...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κυριακάτικη επιχείρηση καθαριότητας στην περιοχή Κυπριάδου από τον Δήμο Αθηναίων

Στην 5η Δημοτική Κοινότητα της Αθήνας πραγματοποιήθηκε σήμερα μία από τις μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας που έχουν καθιερωθεί πλέον. Είναι ο νέος τρόπος με τον οποίο...

Δ. Πειραιά: Θερμαινόμενος χώρος για την προστασία των πολιτών

Θερμαινόμενο χώρο για την προστασία των πολιτών, λόγω των προβλεπόμενων χαμηλών θερμοκρασιών λειτουργει ο δήμος Πειραιά. Συγκεκριμένα, μέχρι και τη Δευτέρα 18/01/2021 και ώρα 13:00,...

Ο δήμος Αθηναίων εκπαιδεύει αδέσποτα για υιοθεσία

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων, στις 4 Οκτωβρίου 2020 ο Δήμος Αθηναίων εγκαινίασε την ιστοσελίδα animalofcityathens.gr. Ο σκοπός είναι τα αδέσποτα που περισυλλέγουν οι άνθρωποι...

Έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για το κρύο με θερμαινόμενες αίθουσες και Rapid Test

Σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία των αστέγων της πόλης τόσο από την επερχόμενη κακοκαιρία όσο και από την πανδημία, βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός...

Στο «ΣΕΦ» θα φτάνει το τραμ από την ερχόμενη Τετάρτη

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. την ερχόμενη Τετάρτη 20 θα δοθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία το σύνολο της νέας γραμμής έως το ΣΕΦ...

Bottom Fullwidth