back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Προσλήψεις 1.000 ειδικών φρουρών για φύλαξη ΑΕΙ

Διαβάστε επίσης

Σε προσλήψεις 1.000 αστυνομικών για τη φύλαξη των πανεπιστημίων προχωρά η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε επίσης την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλά και χρονικού ορίου φοίτησης, ενώ για το άνοιγμα των σχολείων ξεκαθάρισα ότι δεν θα επιστρέψουν πρώτα στις τάξεις οι μαθητές της τρίτης λυκείου, καθώς όταν «ανάψουν το πράσινο φως» οι επιστήμονες θα ανοίξουν μαζί όλες οι τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου.

Τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) ανακοίνωσαν οι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη το μεσημέρι της Τετάρτης. Το νέο σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενημέρωσαν οι δύο υπουργοί και σημείωσαν ότι οι αστυνομικοί που θα προσληφθούν θα περάσουν από συγκεκριμένη εκπαίδευση και θα διατεθούν στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουν κάθε εποχή και περίοδο. Θα έχουν πλήρη αστυνομικά καθήκοντα και ειδικές στολές, οι οποίες ήδη σχεδιάζονται, ωστόσο δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα αλλά μόνο γκλομπ και ειδικά σπρέι. Όταν υπάρχουν σοβαρά περιστατικά εγκληματικότητας μέσα στα ιδρύματα θα επεμβαίνουν και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας .

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και σημαντικές αλλαγές στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τις οποίες είχε προαναγγείλει το τελευταίο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η πιο σημαντική αλλαγή είναι η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, η οποία δεν θα είναι συγκεκριμένη και πάγια, αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα ξεχωριστά. Όπως εξήγησε η κ. Κεραμέως, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, από ένα ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Η βάση εισαγωγής θα ισχύσει από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ από του χρόνου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η δέσμευση του υπουργείου να μπορούν οι σχολές να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης την εισαγωγή χρονικού ορίου φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας κλπ.). Στο νομοσχέδιο επίσης περιλαμβάνεται και διάταξη για τον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και τη συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που ισχύσει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, εισάγει δύο φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Σε πρώτη φάση οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό ενώ στη δεύτερη φάση θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των τμημάτων που θα έχουν απομείνει.

Για το άνοιγμα των σχολείων η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ενώ επισήμανε ότι είναι δύσκολο να κάνει μαθήματα μόνο η τρίτη λυκείου, αφού οι καθηγητές διδάσκουν και στις άλλες τάξεις. Σε κάθε περίπτωση η επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα απασχολήσει μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Επιστημόνων την προσεχή Παρασκευή.

Όσον αφορά τέλος τους φοιτητές των ΑΕΙ, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου των Πανεπιστημίων δεν θα διεξαχθούν διά ζώσης, αλλά μόνον με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως αξιολόγησης, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. «Ως προς τις παραδόσεις των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, ισχύουν όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου της 29ης Δεκεμβρίου 2020» τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των συγγραμμάτων έχει παραδοθεί στους δικαιούχους φοιτητές. Κάποιες μεμονωμένες καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες πόλεις οφείλονται στην υπερφόρτωση των εταιρειών ταχυμεταφορών και στις έκτακτες συνθήκες και περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας. Το Υπουργείο Παιδείας παραμένει σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εκδοτών και των εταιρειών ταχυμεταφορών, παρακολουθώντας την πορεία παράδοσης των συγγραμμάτων προς τους φοιτητές που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η εξεταστική περίοδος θα αρχίσει κατ’ αρχήν μετά την 27η Ιανουαρίου 2021, εκτός εάν τα τμήματα κρίνουν ότι μπορούν να αρχίσουν νωρίτερα, με τη σύμφωνη γνώμη της συγκλήτου του κάθε ιδρύματος».

Ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του εαρινού εξαμήνου, διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, η πρόθεση του υπουργείου είναι να υπάρξει ενιαία λύση για όλη τη χρονική περίοδο, ώστε να αποφεύγονται μαζικές μετακινήσεις και να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή αναστάτωση των φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής των ειδικών, βάσει και των εγγύτερων προς την ημερομηνία έναρξης του εξαμήνου επιδημιολογικών δεδομένων.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα