back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλ. Σακελλαρίου: Αδικαιολόγητα αρνητική η στάση της Εκκλησίας απέναντι στα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας

Διαβάστε επίσης

Για τη θρησκεία και την Εκκλησία ως μέρος της δημόσιας σφαίρας με έμφαση στον διάλογο για τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού και κυρίως για τις εντάσεις που αναπτύχθηκαν στους κόλπους της Εκκλησίας την εν λόγω περίοδο, μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Σακελλαρίου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, με αφορμή και την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου με τίτλο «Θρησκεία και Πανδημία στην Ελληνική Κοινωνία» από τις εκδόσεις iWrite.

Ο κ. Σακελλαρίου, αναφέρθηκε στη στάση της Εκκλησίας στην επιβολή των περιοριστικών μέτρων, κάνοντας λόγο για μια αδικαιολόγητα αρνητική στάση καθώς, όπως τόνισε, «δεν υπήρξε κάποια αρνητική διάκριση απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησία ώστε κάποιος να δικαιολογήσει την αντίδρασή της σε ότι έχει να κάνει με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι όλες οι υπόλοιπες θρησκευτικές κοινότητες συμμορφώθηκαν και δεν υπήρξαν από πλευράς τους αντιδράσεις.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη διάκρισης ανάμεσα στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, στο να είναι κάποιος πιστός ή να ασκεί έστω ατομικά κάποιου τύπου θρησκευτικές τελετές ή πρακτικές, κάτι το οποίο δεν απαγορεύτηκε και στις θρησκευτικές πρακτικές σε κοινό χώρο και στο χώρο των εκκλησιών, που προσωρινά περιορίστηκαν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι άλλο η θρησκευτική συνείδηση και άλλο η πρακτική και πως επιδρά στη ζωή κάποιων άλλων».

Επίσης, ανέφερε ότι βάσει ερευνών που έγιναν κατά την περίοδο της πανδημίας, ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας στηλίτευσε τη στάση της Εκκλησίας, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι ξαφνικά έγιναν άθεοι :«Σε όλες τις έρευνες, η Εκκλησία θεωρείτο ότι τηρούσε μια πολύ αρνητική στάση απέναντι στο όλο θέμα, ότι δεν έπρεπε να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο και συν τοις άλλοις, όταν υπήρχαν στις εν λόγω έρευνες ερωτήματα σχετικά με το τι θα επιθυμούσαν οι πολίτες να ανοίξει πρώτο και τι τελευταίο, η Εκκλησία έδειχνε να καταλαμβάνει την τελευταία στο τι θα ανοίξει και την πρώτη στο τι δεν πρέπει να ανοίξει ακόμα».

Διατύπωσε δε το συμπέρασμα ότι ενδεχομένως η κοινωνία και οι ίδιοι οι πιστοί, θεώρησαν ότι η στάση της Εκκλησίας δεν ήταν η ενδεδειγμένη και πως θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν και για άλλες ομάδες και κοινωνικές τάξεις ή θρησκευτικές κοινότητες: «Θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο ήπια στάση της Εκκλησίας ώστε να μη δημιουργούνται αυτές οι προστριβές που ενδεχομένως να παρακινούν και άλλες ομάδες να διαμαρτύρονται και να πιέζουν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα