back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βουλή: Ευρεία αποδοχή της σύμβασης για τα Rafale – Ισχυρές ενστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης

Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, να επικαλείται εθνικούς λόγους για να αιτιολογήσει τη διαδικασία του επείγοντος που επελέγη για την επεξεργασία του, ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τις εγκριτικές συμβάσεις για την προμήθεια από τη Γαλλία των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκαν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ αρνητική ψήφο έδωσε το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε ισχυρές ενστάσεις και μαζί με το ΜέΡΑ 25 ,επιφυλάχθηκαν να καθορίσουν την τελική τους στάση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Είναι επείγουσα η ανάγκη να αναβαθμιστεί η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από στοιχεία έντασης και κρίσης με τη γείτονα χώρα», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι «οι καιροί δεν είναι για αναβολές αλλά για επισπεύσεις».
Ο Θοδωρής Δρίτσας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, διαφώνησε με τις διαδικασίες εξπρές που επέλεξε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «όλο αυτό μοιάζει με πρόσκληση σε συναγερμό ή καψόνι».

Η αρχική απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Κώστα Γκιουλέκα, η πρώτη από τις δύο αυριανές συνεδριάσεις της Επιτροπής να είναι κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να ενημερωθούν οι βουλευτές για τα απόρρητα στοιχεία των συμβάσεων, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Δαβάκη. Η επιμονή του τελευταίου, ανάμεσα στις δύο συνεδριάσεις, να μεσολαβήσει μια  συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών, στην οποία προεδρεύει ο ίδιος, προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό του κ. Γκιουλέκα, ο οποίος διέκοψε τη συνεδρίαση για 10 λεπτά προκειμένου να πέσουν οι τόνοι. Τελικά, βρέθηκε η συμβιβαστική λύση, η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, να πραγματοποιήσει την πρώτη από τις δύο αυριανές συνεδριάσεις της στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επί της αρχής είναι θετική στην αγορά των αεροσκαφών, ωστόσο, χαρακτήρισε τη σύμβαση «εξαιρετικά προβληματική και κατάφορα υπέρ των Γαλλικών συμφερόντων».
Συγκεκριμένα, εξέφρασε την άποψη, ότι η σύμβαση «έχει πολύ μεγάλα κενά κυρίως σε θέματα διαφάνειας, είναι εξαιρετικά εμπροσθοβαρής η χρηματοδότησή της και περιλαμβάνει χαμηλές εγγυήσεις και για τα καινούργια και για τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη».

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής, είπε ότι το κόμμα του λέει «ναι» στην προμήθεια των αεροσκαφών, αλλά με απόλυτη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και πλήρη αξιοποίηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Κατά της προμήθειας, τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης,
λέγοντας ότι και στη σύμβαση «αυτή έχει βάλει τη σφραγίδα του το ΝΑΤΟ.». Από την Ελληνική Λύση, ο Γιώργος Μυλωνάκης, τάχθηκε υπέρ της σύμβασης, εκτιμώντας ότι «η Μοίρα των 18 Rafale θα κάνει τη μεγάλη διαφορά».
«Ετεροβαρή και λεόντεια», χαρακτήρισε τη συμφωνία ,η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25, ωστόσο, είπε ότι επιφυλάσσεται για την τελική της στάση κατά τη συζήτηση που θα γίνει την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Στην κυρίως ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι με τα υπό προμήθεια γαλλικά αεροσκάφη που αποτελούν τα πιο σύγχρονα μαχητικά μεταξύ τέταρτης και πέμπτης γενιάς, διαμορφώνονται συνθήκες υπεροχής της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε πολύ ελκυστικό το πακέτο της προμήθειας γιατί-όπως είπε-«οι επιχειρησιακές ικανότητες των Rafale συνδέονται και με την χρήση των όπλων».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα