back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θ. Ψαλτοπούλου: Στόχος να εμβολιαστούμε γρήγορα ώστε να μην υπάρξει μετάλλαξη που δε θα την πιάνουν τα εμβόλια που διαθέτουμε

Διαβάστε επίσης

Σε τι συνίσταται, πως εξελίσσεται μια μετάλλαξη του κορονοϊού και τι σημαίνει ως προς την πορεία της εξέλιξης της πανδημίας;
Ποιά ειναι τα χαρακτηριστικά που δίνει στον ιό;
Θα μπορούσε μια μετάλλαξη να διαφύγει της ανοσιακής ανταπόκρισης και να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων;

Σε αυτά και σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες απάντησε η κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο.

«Η μετάλλαξη του ιού είναι μία μικρή αλλαγή γενετικού υλικού. Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται καθώς προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να επιβιώσουν. Γι αυτό και εμείς επιδιώκουμε να εμβολιαστούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε ώστε να μην υπάρξει μια μετάλλαξη που δε θα την πιάνουν τα εμβόλια που διαθέτουμε», δήλωσε.

Αναφερόμενη στις διάφορες μεταλλάξεις του ιού τόσο στην Αγγλία όσο και σε άλλες χώρες, σημείωσε ότι αυτές που έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, ωστόσο, όπως είπε, πάντοτε υπάρχει ένα άγχος για το εάν μια νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικά κάποιο πρόβλημα.

Ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είπε οτι τόσο οι εταιρείες όσο και οι ίδιες οι χώρες κάνουν μελέτες που ελέγχουν τα αντισώματα μετά την δεύτερη χορήγηση του εμβολίου, παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής εάν ένα εμβόλιο θα έχει μια ανοσιακή ανταπόκριση που θα ξεπεράσει τον ένα χρόνο.

«Γίνονται μελέτες. Υπάρχουν εμβόλια τα οποία μπορεί να κρατήσουν δέκα χρόνια ή και για πάντα αλλά και εμβόλια όπως της γρίπης που χρειάζεται διαφορετικό εμβόλιο πιο αποτελεσματικό κάθε χρόνο».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες έχουν μετρήσει διεθνώς την συλλογική ανοσία περίπου στο 60-70% του πληθυσμού και εξήγησε ότι εαν καταφέρουν ιδεατά να εμβολιάσουν το 20%-30% των ανθρώπων που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά, θα έχουμε λιγότερους θανάτους και μικρότερη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Τόνισε δε την σημασία του εμβολιασμού στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πανδημίας που έχει καταστρέψει την καθημερινότητά μας εδώ και ένα χρόνο τώρα. Προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε και να ανακτήσουμε όσα στερηθήκαμε. Επομένως, ο εμβολιασμός είναι κάτι πολύ σημαντικό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα