back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προβλήματα σε Έβρο, Καρδίτσα, Τρίκαλα από τις έντονες βροχοπτώσεις

Διαβάστε επίσης

Προβλήματα σε οικισμούς και στο οδικό δίκτυο του νομού Έβρου προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Ειδικότερα, το όριο του κίτρινου συναγερμού αναμένεται να περάσει η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Έβρο, στην πόλη Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας, σήμερα κατά τις βραδινές ώρες και του πορτοκαλί συναγερμού αύριο κατά τις νυχτερινές ώρες, με μεγάλη πιθανότητα οι ποσότητες των υδάτων να υπερβούν τα 600 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Σε ότι αφορά την πληρότητα των φραγμάτων της γείτονος, ήδη στο φράγμα «Κάρντζαλι» αγγίζει το 87,8%, στο «Στουντέν Κλάντενετς», το 86,6% και στο «Ιβαήλοβγκραντ», το 75,6%. Στην διακοίνωση επισημαίνεται ότι «παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι δυνατόν σε συνθήκες δυναμικής μετεωρολογικής κατάστασης, εντός των επόμενων 72 ωρών, η ποσότητα των υδάτων μετά το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ να φτάσει και να ξεπεράσει τα 300 κμ ανά δευτερόλεπτο.

Στο μεταξύ, λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται το τελευταίο 24ωρο σε όλο το μήκος του Νομού Έβρου, ακυρώθηκε, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Στέλιο Ζαντανίδη, η μεσημεριανή πτήση στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο παραμένει ανοιχτό αλλά αποκλεισμένο ως προς την πρόσβαση στην Εθνική Οδό, η οποία έχει πλημμυρίσει στο ύψος του αεροδρομίου, ενώ η απογευματινή πτήση από και προς Αθήνα εάν πραγματοποιηθεί, ενδέχεται να γίνει με καθυστέρηση.

Σοβαρά προβλήματα από την μεγάλη ποσότητα νερού αντιμετώπισαν οι οικισμοί του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ιτέα, Τριφύλλι, Πόρος, Αγνάντια, ‘Ανθεια, Λουτρά, Απαλός και Νέα Χιλή. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, ο οποίος πραγματοποιεί αυτοψία στα σημεία που έχουν πληγεί, δήλωσε ότι διαπιστώνονται μικροαποκλεισμοί σε οικισμούς του δήμου, ωστόσο με τη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, δεν έχουν κινδυνέψει ανθρώπινες ζωές και κατοικίες. Ο κ. Ζαμπούκης αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό μαθητών στο δημοτικό της ‘Ανθειας, διευκρινίζοντας ότι αυτό συνέβη γιατί ζητήθηκε από τους γονείς να μην προσέλθουν για την παραλαβή των παιδιών προς αποφυγήν ατυχήματος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν κινδύνευσαν τα παιδιά, καθώς και στην εκκένωση μίας κατοικίας στην περιοχή των Φερών.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων, η αντιπεριφέρεια Έβρου ενημερώνει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες ώρες το Νομό, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον Δήμο Ορεστιάδας, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Κουφόβουνο-Μεταξάδες, Φυλάκιο προς Ρίζια, Δίκαια- Δίλοφο- Πάλη- Πεντάλοφο, Πύργο-Ορεστιάδα, Κυπρίνο-Θεραπειό, Ευγενικό-Βρυσσικά, ενώ στον Δήμο Σουφλίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Μάνδρα-Μικρό Δέρειο. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου από τον Προβατώνα μέχρι τη Δαδιά, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα διεξάγεται με δυσκολία.

Λόγω της υψηλής στάθμης των νερών, στην ορεινή κοίτη του Ερυθροποτάμου, η αντιπεριφέρεια Έβρου εφιστά την προσοχή των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών του ποταμού, ήτοι Αλεποχωρίου, Μεταξάδων, Λάδης, Ευγενικού, Μάνης, Καρωτής, Ελληνοχωρίου, Κυανής και Διδυμοτείχου, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισής του. «Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να αποφεύγουν να διασχίζουνsιρλανδικές διαβάσεις και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια της αιχμής των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καρδίτσα: Προβλήματα στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα από τις τελευταίες βροχοπτώσεις

Παλαιές και νέες καταπτώσεις, ενεργοποίησαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, εντός και εκτός οικισμών. Σοβαρότερη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Παναγιώτη Νάνο, είναι αυτή έναντι της Αγίας Μαρίνας όπου κατολισθαίνει η πλαγιά του βουνού. Αποτέλεσμα είναι να έχουν παρατηρηθεί ρωγμές στον επαρχιακό δρόμο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων η οποία διεξάγεται κανονικά.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καθιζήσεις στον οικισμό Αγία Μαρίνα Καρίτσας. Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών εξέτασε την πληγείσα περιοχή και προέβη σε αξιολόγηση των κτισμάτων. Οκτώ οικίες, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, κρίθηκαν ακατάλληλες ενώ δύο υπέστησαν κατάρρευση.

Επίσης το κλιμάκιο επισκέφθηκε τον οικισμό Ράφηνα Καρίτσας, την κοινότητα Πεζούλας και το Λαμπερό για να εκτιμήσουν τις νέες ζημιές. Στον οικισμό Αγία Μαρίνα έγινε ελεγχόμενη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, για λόγους ασφάλειας του δικτύου.

Με το πέρας της αυτοψίας έγινε ενημέρωση των κατοίκων από τον δήμαρχο για τις επόμενες κινήσεις του Δήμου, καθώς και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αποζημίωση και αποκατάσταση των πληγέντων.

Σε ό,τι αφορά τις νέες καταπτώσεις επίκεντρο αυτή τη φορά είναι οι κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Νευρόπολης, όπου σημειώθηκαν καταπτώσεις σε δρόμους εντός οικισμών και αγροτικούς δρόμους και ρέματα. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στους οικισμούς Πεζούλας, Φυλακτή και Νεοχώρι.

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα απέστειλε επιστολές στη ΔΕΗ για ενέργειες αποκατάστασης του δικτύου με εναλλακτικό τρόπο, ενώ αναμένει επίσημα το πόρισμα του ΑΕΜΓΕ για περαιτέρω ενέργειες. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος με επιστολή του, μεταξύ των άλλων, ζήτησε από το ΥΠΕΝ την άμεση χρηματοδότηση γεωλογικής μελέτης συνολικά για τις κοινότητες του Δήμου, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση.

Τρίκαλα: Διακοπή της κυκλοφορίας σε επαρχιακές οδούς λόγω έντονης βροχόπτωσης
Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οδήγησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην επαρχιακή οδό Κλοκοτού Ν. Τρικάλων – Μαραθέας Ν. Καρδίτσας και συγκεκριμένα στο ύψος της γέφυρας Κλοκοτού (για απόσταση περίπου 20 μέτρων) και στη γέφυρα του ποταμού Πηνειού που βρίσκεται στην είσοδο του Δ.Δ. Διαλεκτού Τρικάλων (χ/θ 13ο χλμ επαρχιακής οδού Τρικάλων – Περιστέρας).

Η κυκλοφορία στα παραπάνω σημεία, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας θα διεξάγεται από εναλλακτικές – παρακαμπτήριες διαδρομές.

Μεγάλη αύξηση των υδάτων στον Πηνειό, καταπτώσεις βράχων

Μεγάλη αύξηση των υδάτων στην ευρεία κοίτη του Πηνειού ποταμού στην περιοχή των Μεγάλων Καλυβιών παρατηρείται τις τελευταίες ώρες από τις έντονες βροχοπτώσεις, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, με τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν καλλιέργειες. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, οι ζημιές στην ηλεκτροδότηση ορεινών περιοχών Καλαμπάκας και Πύλης, που είχαν προκληθεί από τις πτώσεις δένδρων στα καλώδια, έχουν αποκατασταθεί, ενώ 24 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ενεργούν σε σημεία που έχουν προκληθεί καταστροφές στο οδικό δίκτυο κυρίως από καταπτώσεις βράχων.

 

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα