back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ερχονται τρία κύματα κακοκαιρίας. Ίσως δούμε χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Για την κακοκαιρία που έχει ήδη κάνει αισθητή τη παρουσία της τις τελευταίες ώρες και στη χώρα μας, μίλησε ο μετωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Χτύπησε «καμπανάκι» για τρία κύματα χιονιά στις επόμενες ημέρες. «Η πρώτη κακοκαιρία θα μας απασχολήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή, με χιονοπτώσεις στα χαμηλά ακόμα και στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα.
Η δεύτερη, αναμένεται να πλήξει το Σαββατοκύριακο περιοχές από τη Θεσσαλία και κάτω με τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ένα τρίτο κύμα κακοκαιρίας θα έρθει στην αρχή της επόμενης εβδομάδας -Δευτέρα και Τρίτη- με χιονοπτώσεις ακόμη και στα χαμηλά.»

Οπως παρατήρησε ο κ Μαρουσάκης τα τελευταία χρόνια, η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και συχνότερα χαοτική με ακραίες μεταβολές, μεγάλης έντασης, λέγοντας ότι «κάποιοι μιλούν για φυσικούς κύκλους της ατμόσφαιρας, άλλοι πάλι για ισχυρό αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής. Αυτά τα φαινόμενα ωστόσο δεν είναι πρωτόγνωρα, αλλά συχνά.»

Σε σχέση με τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας στην Ευρώπη, είπε πως «Όλα οφείλονται σε βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη κεντρική Ευρώπη που, όπως στροβιλίζεται, κατεβάζει ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια στην Ιβηρική Χερσόνησο προκαλώντας έντονες χιονοπτώσεις, ενώ την ίδια ώρα, όπως περιστρέφεται, ανεβάζει θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς την περιοχή μας.»
Και έφερε ως παράδειγμα τη Μαδρίτη, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 50 ετών, με το θερμόμετρο το πρωί του προηγούμενου Σαββάτου στους -4 βαθμούς Κελσίου, την ώρα που στην Αθήνα έφθανε σε καλοκαιρινά επίπεδα, στους 23 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά:

«Είναι σημαντική η μεταβολή του καιρού. Κύμα κακοκαιρίας θα μας απασχολήσει από την Πέμπτη μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση θερμοκρασίας και τα χιόνια.

…Ισχυρή κακοκαιρία ήδη χτυπά αρκετές περιοχές της χώρας. Βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται στη Δυτική, Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα και συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, δυνατούς ανέμους που μετατοπίζονται σταδιακά στα Νότια τμήματα με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η Αττική το μεσημέρι με δυνατές βροχές και καταιγίδες.
Τα φαινόμενα όμως από το βράδυ θα αρχίσουν να υποχωρούν και να περιορίζονται στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

…Αύριο Τετάρτη, θα έχουμε σχετικά ήπιο, άστατο καιρό με πρόσκαιρες, τοπικές βροχές. Εντονότερα ενδέχεται να είναι τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες σε Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

Πολικό ψύχος θα κάνει την εμφάνισή του από την Πέμπτη, οπότε θα κατέβει από την Κεντρική Ευρώπη για να φτάσει στη χώρα μας. Κύρια χαρακτηριστικά θα έχει την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έως και 17 βαθμούς, συνθήκες παγετού στη Βόρειο Ελλάδα, χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας με αυξημένη πιθανότητα να χιονίσει και μέσα στη Θεσ/νίκη την Πέμπτη το βράδυ προς Παρασκευή, όπως και στα βόρεια προάστεια της Αθήνας, χωρίς να αποκλείονται χιόνια ακόμα και στο κέντρο της πόλης, το Σαββατοκύριακο.

….Αναμένονται τρία κύματα κακοκαιρίας, από το πολικό ψύχος της κεντρικής Ευρώπης.
Το πρώτο θα μας απασχολήσει Πέμπτη και Παρασκευή, με χιονοπτώσεις στα χαμηλά ακόμα και στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα.
Η δεύτερη κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει μέσα στο Σαββατοκύριακο περιοχές από τη Θεσσαλία και κάτω με χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.
Ενα τρίτο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται στην αρχή της επόμενης εβδομάδας τη Δευτέρα και την Τρίτη, με χιονοπτώσεις και στα χαμηλά.

….Οπως παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και συχνότερα χαοτική με ακραίες μεταβολές, μεγάλης έντασης. Κάποιοι μιλούν για φυσικούς κύκλους της ατμόσφαιρας, άλλοι πάλι κάνουν λόγο για το ισχυρό αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής.
Τα φαινόμενα που βλέπουμε δεν είναι πρωτόγνωρα, αλλά συχνά.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα