back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Η πάλη με τον Άγγελο» του Σταμάτη Πολενάκη

Διαβάστε επίσης

Ένα ταξίδι στον χρόνο, στην απελπισμένη αναζήτηση της ουτοπίας και της μεγάλης χίμαιρας και στα έγκατα της ανθρώπινης τραγωδίας.

Το 1869, η αποτρόπαιη δολοφονία ενός φοιτητή από την Εταιρεία του Τσεκουριού του Σεργκέι Νετσάγιεφ εμπνέει τον Ντοστογιέφσκι να γράψει τους «Δαιμονισμένους». Ο κεντρικός αφηγητής του βιβλίου βυθίζεται στο σκοτάδι της πολυδαίδαλης εκείνης ιστορίας, ενώ παράλληλα στοχάζεται για τις χαμένες επαναστάσεις και, κυρίως, για την εξερεύνηση του άλυτου αινίγματος της ζωής. Ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα ενώνονται με εξαφανισμένα χειρόγραφα και στο φινάλε μία αεροπορική τραγωδία προστίθεται στο παζλ ενός θρυμματισμένου, σχεδόν αποκαλυπτικού τοπίου.

Ο τιμημένος με κρατικό βραβείο ποίησης Σταμάτης Πολενάκης γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα. Μία μελαγχολική λυρική μπαλάντα για τη σιωπή του Θεού, την αγωνία της ύπαρξης και έναν ερεβώδη λαβύρινθο, ολότελα καλυμμένο από νεκρά φύλλα. Για τις ζωές που παλεύουν με αγγέλους και δαίμονες σε μία απέραντη, ατέρμονη ματαιότητα.

«Μαύρος άνεμος κατεβαίνει απ’ τα βουνά, η γη ολόκληρη μια γκρίζα θάλασσα στάχτης· τώρα, θα έπρεπε να ξεκινήσουμε και πάλι απ’ την αρχή, γιατί, αν και κρατήσαμε στα χέρια μας το ψωμί και το αλάτι της γης, ποτέ δεν καταφέραμε να το μοιράσουμε δίκαια. Δεν υπολογίσαμε σωστά τις πελώριες αστρικές αποστάσεις, δεν μπορέσαμε να πάμε μακρύτερα».

«Οι άνθρωποι δεν έμαθαν ποτέ πώς να κρατούν στα χέρια τους το εκτυφλωτικό κρύσταλλο του ενός και μοναδικού, του ανεπανάληπτου κόσμου που τους δόθηκε· δε δόθηκε στους ανθρώπους παρά μονάχα ένας μοναδικός και ανεπανάληπτος κόσμος ανάμεσα στους αναρίθμητους νεκρούς κόσμους· ποιος ξέρει τι άραγε θα συμβεί, όταν αυτό το πολύτιμο κρύσταλλο πέσει απ’ τα χέρια μας και σπάσει σε δισεκατομμύρια κομμάτια που θα διασκορπιστούν στο χάος και στο αχανές διάστημα, θα δημιουργηθεί ίσως άλλη μια τεράστια, μια τρομακτικών διαστάσεων έκρηξη που θα οδηγήσει στη δημιουργία καινούργιων κόσμων τη μορφή των οποίων δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε και το πανάρχαιο δράμα θα ξεκινήσει και πάλι απ’ την αρχή».

Το μυθιστόρημα του Σταμάτη Πολενάκη «Η πάλη με τον Άγγελο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενύπνιο.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα