back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δ. Σαρηγιάννης: Τα σχολεία λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα

Διαβάστε επίσης

Για το πόσο επιβαρυντική ως προς την μετάδοση του κορονοϊού είναι η κινητικότητα γύρω από τη σχολική δραστηριότητα, μίλησε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο, με αφορμή την πρώτη ημέρα επιστροφής στα θρανία για χιλιάδες μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων μετά από σχεδόν δύο μήνες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα σχολεία συνεισφέρουν στο 10% της συνολικής μετάδοσης του ιού, διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι να ανοίξει το σχολείο μόνο του αλλά σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες: «Τα σχολεία λειτουργούν ως ένας πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα. Αν η διασπορά είναι χαμηλή , η επίδραση του σχολείου δεν είναι σημαντική. Αν η διασπορά είναι πιο μεγάλη, τότε πολλαπλασιαστικά είναι μεγαλύτερη».

Προς επίρρωση των ανωτέρω, ανέφερε το παράδειγμα του περασμένου Μαϊου καθώς, όπως εξήγησε, τότε η διασπορά ήταν πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα να μην προκύψει ιδιαίτερο πρόβλημα.

«Αν δούμε να αυξάνονται τα κρούσματα, τα σχολεία θα παίξουν σημαντικό ρόλο», τόνισε κατηγορηματικά.

Ο κ. Σαρηγιάννης, υπογράμμισε ότι είναι απολύτως κατανοητή η ανάγκη να λειτουργήσουν όλα τα παιδιά με φυσιολογικούς όρους εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων καθώς, όπως είπε «δεν μπορούμε να κάνουμε συνέχεια το ίδιο πράγμα, να ανοίγουμε και να κλείνουμε χωρίς να αλλάζουμε τίποτα και να περιμένουμε ότι θα πάνε κάπως διαφορετικά τα πράγματα».

Ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, τόνισε βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης εκτιμώντας παράλληλα ότι αναμένεται μια χαμηλή αύξηση την μεθεπόμενη εβδομάδα: «Από τις 18 Ιανουαρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε αλλαγή στα νούμερα προς τα πάνω με ήπιο ρυθμό. Λογικά θα φτάσουμε κοντά στα 1000 κρούσματα την ημέρα έως το τέλος του μήνα, φυσικά με έναν ικανό αριθμό τεστ, γύρω στις 35.000-36.000».

Και κατέληξε: «Αν τον Φεβρουάριο ανοίξουμε τα υπόλοιπα, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λιανεμπόριο, χωρίς άλλα μέτρα και καθώς θα υπάρχουν χειρότερες καιρικές συνθήκες, μπορεί να φτάσουμε σε αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του ιού από το δεύτερο μισό Φεβρουαρίου και να αρχίζει να πιέζεται περαιτέρω και το Σύστημα Υγείας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα