back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αλεξάνδρα Καππάτου: Ασκηση επί χάρτου για γονείς και εκπαιδευτικούς, η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία

Διαβάστε επίσης

«Ασκηση επί χάρτου για γονείς και εκπαιδευτικούς η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία» εκτίμησε η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, για το πρώτο κουδούνι σε μια διαφορετική πραγματικότητα, μετά από 8 εβδομάδες εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ευχήθηκε να μην ξανακλείσουν τα σχολεία γιατί όπως είπε: «μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά παίρνουμε συνεχώς πίσω απ τα παιδιά αυτή τη χαρά. Αν ξανακλείσουν τα σχολεία θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από
τη χαρά που θα τους προσφέρουμε. Τα παιδιά δεν θέλουν αλλαγές, αλλά πρόγραμμα και ρουτίνες»

Για την αναπλήρωση -σε ψυχολογικό επίπεδο- του κενού των δύο μηνών σε σχέση με τη φυσική παρουσία των μικρών μαθητών στο σχολείο, η κυρία Καππάτου είπε πως εξαρτάται από τα ίδια και από την οικογένεια. «Ο φυσικός χώρος των παιδιών είναι το σχολείο, ωστόσο προυπόθεση για την προσαρμογή τους είναι να έχουν την απαιτούμενη ψυχική ευελιξία για τη διαχείριση αυτής της νέας αλλαγής. Για τα πρωτάκια είναι δυσκολότερο, γιατί ενδέχεται να έχουν εκ νέου θέμα προσαρμογής. Το ίδιο μπορεί όμως να ισχύει και για όσα παιδιά πάνε για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο ή στον παιδικό σταθμό. Είναι μια άσκηση επί χάρτου για γονείς και εκπαιδευτικούς »

*Σε ερώτηση τι θα συμβούλευε τους γονείς, ανέφερε: «πρέπει να δείχνουν τη χαρά τους στα παιδιά για την επανεκκίνηση της σχολικής χρονιάς. Να τα βοηθήσουν να βρουν μια ρουτίνα, έναν ρυθμό, να είναι ανεκτικοί και ευέλικτοι ως προς το θέμα των σχολικών υποχρεώσεων, γιατί αυτά προέρχονται από μια φάση παιχνιδιού μεγάλης διάρκειας, με δεδομένο ότι αν και μετείχαν στην τηλεκπαίδευση, δεν είχαν μεγάλες υποχρεώσεις. Παιδιά και γονείς θα πρέπει να κάνουν ξανά μια νέα αρχή. Χωρίς ένταση και φωνές, αλλά με πρόγραμμα.»

Η κυρία Καππάτου εξέφρασε αισιοδοξία ότι «μέχρι τέλους της εβδομάδας, στη πλειονότητά τους, θα έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στα διαφορετικά δεδομένα και ωράρια.»  Και εξήγησε ότι εμπιστεύεται γονείς και παιδιά, επειδή θεωρεί πως «θα υποδεχθούν θετικά τη νέα πραγματικότητα της σχολικής φοίτησης, με τη βοήθεια και των εκπαιδευτικών».

*Για τους εκπαιδευτικούς τόνισε: «Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι αυτό που ξέρουν καλά. Να πλησιάσουν τα παιδιά με αγάπη, φροντίδα και προσοχή. Να καταλάβουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους αυτή την περίοδο, κάνοντας πιο ευχάριστο το μάθημα στην τάξη. Επίσης, να έχουν ανοικτές τις κεραίες τους και να ενημερώσουν τους γονείς αν αντιληφθούν ότι κάποια παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες συγκέντρωσης, έχουν υπερένταση ή δυσκολίες στο φαγητό και  παρουσιάζουν αυξημένη κινητικότητα. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους γονείς, οι οποίοι αν δουν ότι τα συμπτώματα συνεχίζονται πέραν του 15νθημέρου, να συζητήσουν με τους δασκάλους και ενδεχομένως να ζητήσουν ειδική βοήθεια.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα