back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κ. Υφαντής: Καταστροφική η προεδρία Τραμπ, οριακή η επόμενη ημέρα για τις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Τα πρόσφατα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την εισβολή οπαδών του Ντόλαντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, σχολίασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Κώστας Υφαντής μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

«Η διαμαρτυρία αυτού του είδους, και η στοχοποίηση των θεσμών είναι ένα χαρακτηριστικό στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, απλώς, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με την Αμερική ως υπέρμαχο των φιλελεύθερων αξιών, είχαμε θεωρήσει ότι το θεσμικό οικοδόμημα το οποίο χτίστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες είναι πολύ ανθεκτικό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό που τρομάζει εν προκειμένω είναι ο τρόπος που με τον οποίο προκλήθηκαν τα αιματηρά επεισόδια καθώς «εκεί υπάρχει ο Πρόεδρος, το κατ’ εξοχήν σύμβολο αυτού του οικοδομήματος να επιχειρεί να αλώσει».

Παράλληλα, ο κ. Υφαντής χαρακτήρισε οριακή την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό σημειώνοντας: «Το μόνο που θα θυμόμαστε από τα τέσσερα καταστροφικά χρόνια της προεδρίας Τραμπ είναι η επικράτηση των fake news, η επίθεση κατα των ΜΜΕ και η επικίνδυνη φαντασίωση ότι οι εκλογές είναι εγγενώς απονομιμοποιημένες, στημένες εκτός εάν νικητής είναι ο Τραμπ. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του».

Επίσης, χαρακτήρισε την επόμενη μέρα για τις ΗΠΑ εξαιρετικά δύσκολη και οριακή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό: «Στο εξωτερικό έχουμε ανταγωνιστές και εχθρούς να χαίρονται γιατί οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μια κατάσταση έντονης εσωστρέφειας εδώ και αρκετά χρόνια αλλά κυρίως γιατί βλέπουν να αποδομείται ότι είχε απομείνει από τον συμβολισμό της αμερικανικής δημοκρατίας και την ελκυστικότητά της ως παράδειγμα, με όλα τα τρωτά της. Και από την άλλη, υπάρχουν φίλοι και σύμμαχοι που αμφιβάλουν σχετικά με το εάν μπορούν να εμπιστευτούν την επόμενη αμερικανική διοίκηση».

Τέλος, ανέφερε ότι αυτό που έχει καταρρεύσει στις ΗΠΑ είναι η δυνατότητα του πολιτικού σώματος να παράγει μεγάλες συναινέσεις και εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «ο Τζο Μπάιντεν που είναι τέκνο αυτών των συναινέσεων έχει πολύ δουλειά να κάνει».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα