back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ταβέρνα «κοινωνικής πρόνοιας» του Κερατσινίου

Διαβάστε επίσης

Η ταβέρνα «Ο Κρητικός» στο Κερατσίνι μοιράζει δωρεάν 600 – 800 μερίδες φαγητού ημερησίως από την πρώτη καραντίνα έως σήμερα και συνεχίζει. Όταν το μαγαζί έκλεισε, λόγω της πανδημίας, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Δημήτρης Καρκανοραχάκης αποφάσισε τις προμήθειες, που είχαν ήδη αγοραστεί να γίνουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό για τους συμπολίτες του, που το έχουν ανάγκη. Έτσι ξεκίνησε ένα εγχείρημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, που όλο και γιγαντώνεται. 

Η κίνηση του Δημήτρη Καρκανοραχάκη, έχει προσελκύσει πλήθος εθελοντών που προσφέρουν προμήθειες αλλά και βοήθεια στο μαγείρεμα. Εκτός από τις ζεστές, φρεσκομαγειρεμένες μερίδες φαγητού που μοιράζονται κάθε μέρα, εκτός Τρίτης, δίνονται σε οικογένειες της περιοχής που έχουν ανάγκη και ρούχα, κρεβατάκια, κουβέρτες, παιχνίδια, βιβλία, κ.α., προσφορές πολιτών, φορέων και εταιρειών, που ευαισθητοποιήθηκαν από την πρωτοβουλία του Δημήτρη Καρκανοραχάκη.

Η πρωτοβουλία συγκίνησε και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τα Χριστούγεννα επισκέφθηκε το εστιατόριο και προσέφερε βοήθεια. Παράλληλα η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ξεναγήθηκε στην περιοχή από τον κ. Καρκανοραχάκη και είδε τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν κάποιες οικογένειες.

Επέμβαση του υπουργείου

Τις τελευταίες ημέρες υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας καταγράφουν τις ανάγκες και βοηθούν ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στο Κερατσίνι, στην παραγκούπολη στο Πέραμα αλλά και άστεγους της περιοχής. 

Οι ιστορίες του κ. Καρκανοραχάκη σοκάρουν

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Προ ημερών μοιράσαμε 830 μερίδες μπριζόλες και σήμερα φτιάχνουμε 135 κιλά κιμά για μακαρόνια», λέει στον Αθήνα 9.84, ο Δημήτρης Καρκανοραχάκης. «Στηρίζουμε με τα γεύματα 22 οικογένειες με ΑμεΑ από τις οποίες κάποιες δεν παίρνουν ούτε συντάξεις, ούτε επιδόματα γιατί δεν ξέρουν πως να τα πάρουν, δεν ξέρουν ότι τα δικαιούνται. 45 οικογένειες ηλικιωμένων που ζουν με 400 ευρώ σύνταξη στο ενοίκιο και δεν έπαιρναν το επίδομα ενοικίου. Τώρα τους βοηθούν από το υπουργείο Εργασίας να το πάρουν. Στηρίζουμε με φαγητό 11 οικογένειες, που τα παιδιά έχουν μείνει ορφανά ή ζουν μόνα τους γιατί οι γονείς είναι στη φυλακή ενώ η κηδεμονία  κάποιων από αυτά έχουν δοθεί σε ακατάλληλα άτομα. Μια ανήλικη κοπέλα με σύνδρομο down, έγκυος, ζει χωρίς ρεύμα σε μια παράγκα. Πλέον έχει επέμβει ο εισαγγελέας, η πρόνοια κλπ. για αυτές τις περιπτώσεις. Τραγικές καταστάσεις για τις οποίες η τοπική κοινωνία σιωπούσε. 43 οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα, άνθρωποι που έμειναν άνεργοι.  Μετά την επίσκεψη της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και των υπηρεσιών του υπουργείου ελπίζω να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

«Σήμερα οι υπάλληλοι του υπουργείου θα έρθουν μαζί μου στη διανομή, που θα κάνουμε στους αστέγους της περιοχής, να δουν και να καταγράψουν τις ανάγκες τους. Θα σας πω ένα παράδειγμα ενός ηλικιωμένου αστέγου, που σιτίζεται σε μας. Με 31 χρόνια εργασίας σαν ναυτικός δεν παίρνει την σύνταξη που δικαιούται εδώ και 8 χρόνια. Στο τελευταίο του ταξίδι ήταν ανασφάλιστος και είχε ένα ατύχημα. Χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι του. Δυστυχώς δεν βοηθήθηκε από κανέναν έτσι ώστε  να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά για τη σύνταξή του και ενώ δικαιούται μια πολύ καλή σύνταξη ζει άστεγος και του πηγαίνουμε εμείς φαγητό. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις που δεν τις γνωρίζει κανείς. Άνθρωποι με προβλήματα που δεν γνωρίζουν ότι δικαιούνται επιδόματα και συντάξεις. Ελληνικές οικογένειες. Ελπίζω όλη αυτή η βοήθεια, που προσφέρεται αυτές τις ημέρες από τις υπηρεσίες του υπουργείου να συνεχίσει να προσφέρεται και όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας», επισημαίνει ο κ Καρκανοραχάκης.

Από τη μία το μεσημέρι ως τις πέντε το απόγευμα, πραγματοποιείται το συσσίτιο της ταβέρνας «ο Κρητικός» με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Τα απογεύματα γίνονται και παραδόσεις στα σπίτια ανθρώπων, που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα