back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση αν αναζωπυρωθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας ή έρθει τρίτο

Διαβάστε επίσης

 

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας κατά του κορονοιού τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο.

«Αν αναζωπυρωθεί το δεύτερο κύμα ή έρθει τρίτο, στην φάση που είμαστε με τον αριθμό των διασωληνωμένων να αγγίζει τους 400,η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη» είπε, εκφράζοντας ανησυχία για τις εικόνες συνωστισμού κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Δήλωσε αντίθετος στην επαναλειτουργία των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου και επισήμανε πως ήταν από τους ελάχιστους επιστήμονες που μειοψήφησαν στη σχετική εισήγηση.

Ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ χαρακτήρισε πολύπλοκο και αναποτελεσματικό το σχεδιασμό του προγράμματος εμβολιασμών, κάνοντας λόγο για ασάφειες, ελλείψεις και υπερβολές.
«Εχουν παραληφθεί 150 χιλιάδες εμβόλια και μέσα σε 6 εργάσιμες ημέρες έγιναν 16 χιλιάδες εμβολιασμοί. Ο σχεδιασμός του εμβολιασμού είναι πολύπλοκος και δεν αποδίδει. Εμπεριέχει ασάφειες, ελλείψεις και υπερβολές, που καλό θα ήταν να απλοποιηθούν προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του. Δεν είναι λογικό να εντοπίζονται κρούσματα σε γηροκομεία και να μην έχουν ήδη εμβολιαστεί γιατροί και εργαζόμενοι, μέσα σε ένα σαφές πλαίσιο.»
Καταληκτικά σημείωσε: «Με δεδομένες δε, τις ελλείψεις σε αναλώσιμα και βελόνες, αν αυτές μας αφορούν τώρα που έχουμε κάνει μόνο 15.000 εμβολιασμούς, τότε μιλώ με επιείκεια »

Αναλυτικά:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

«Οποιαδήποτε εικόνα συνωστισμού μας ανησυχεί. Ο ιός δεν ενδιαφέρεται για το λόγο που συναθροιζόμαστε, είναι παρών και εκμεταλλεύεται το συνωστισμό για την περαιτέρω εξάπλωσή του.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

«Δεν έχουμε, ούτε και θα μπορούσαμε να έχουμε τόσο νωρίς, ακριβή αποτύπωση για την επιβάρυνση από τη χαλάρωση κατά την εορταστική περίοδο, αλλά έχουμε μιαν αίσθηση. Η πλειοψηφία της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων έκρινε ότι τα δημοτικά σχολεία θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν από τις 11 Ιανουαρίου.»

Σε ερώτηση εάν το κριτήριο της συγκεκριμένης απόφασης αφορά στο χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας να νοσήσουν παιδιά έως 15 ετών, ο κ Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι διαφώνησε, αλλά η άποψή του μειοψήφισε. «Δεν θα διαφωνήσω με συναδέλφους που λένε ότι είναι νωρίς να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, αλλά η Επιτροπή Λοιμοξιωλόγων αποφάσισε ότι μπορούν να λειτουργήσουν τα Δημοτικά. Είμαι από τους ελάχιστους που μειοψήφησαν στην απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων.»

….«Οι μαθητές γυμνασίου και Λυκείου συμπεριφέρονται ως ενήλικες. Για τα μικρότερης ηλικίας υπάρχουν επισημονικές έρευνες που αναφέρουν ότι νοσούν ελαφρύτερα και διατρέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο για τη ζωή τους. Υπάρχουν όμως αντικρουόμενες οι απόψεις σε σχέση με τη μεταδοτικότητα που έχουν η ενδέχεται να έχουν.
Ενδεικτικό είναι πως άλλοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν μέχρι την ηλικία των εννέα ετών, άλλοι ανεβάζουν το ηλικιακό όριο στα 10 χρόνια, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μετέχουν στη διασπορά του νέου, μεταλλαγμένου και περισσότερο μεταδιδόμενου στελέχους του κορονοιού.
Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη μετακίνηση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, δύο φορές την ημέρα, σε καθημερινή βάση.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η επιθυμία να ανοίξουν τα σχολεία, γιατί τα παιδιά δυσκολεύονται να μένουν στο σπίτι.
Παρά την τηλεκπαίδευση, επιζητούν τη φυσική επαφή με δασκάλους και συμμαθητές που δεν αντικαθίσταται. Πάντως, αν αναζωπυρωθεί το δεύτερο κύμα ή έρθει τρίτο, στην φάση που είμαστε με τον αριθμό των διασωληνωμένων να αγγίζει του 400, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη.»

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

«Εχουν παραληφθεί 150 χιλιάδες εμβόλια και μέσα σε 6 εργάσιμες ημέρες έχουν γίνει 16 χιλιάδες εμβολιασμοί. Ο σχεδιασμός του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και δεν αποδίδει. Εμπεριέχει ασάφειες, ελλείψεις, αλλά και υπερβολές, που καλό θα ήταν να διορθωθούν και να απλοποιηθούν προκειμένου να βελτιωθεί η εκτέλεση και η λειτουργία του.
Δεν είναι λογικό να εντοπίζουμε κρούσματα σε γηροκομεία και να μην έχουν ήδη εμβολιαστεί γιατροί και εργαζόμενοι, μέσα σε ένα σαφές πλαίσιο.
Με δεδομένες δε, τις ελλείψεις σε αναλώσιμα και βελόνες, αν αυτές μας αφορούν τώρα που έχουμε κάνει μόνο 15.000 εμβολιασμούς, τότε μιλώ με επιείκεια.»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα