back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αχ. Γραβάνης: Εξίσου αποτελεσματικά τα εμβόλια Moderna και Pfizer, o εμβολιασμός δεν θα επηρεάσει γρήγορα την ανοσία της κοινότητας

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ότι συνέστησε την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου της Moderna κατά του COVID-19 και εν αναμονή και της τελικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου δήλωσε ότι το εμβόλιο της Moderna έχει την ίδια πλατφόρμα με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech και την ίδια αποτελεσματικότητα κατά περίπου 95%.

Εξίσου αποτελεσματική χαρακτήρισε και την πολιτική όσον αφορά την κάλυψη του ευρωπαϊκού χώρου σχετικά με τους εμβολιασμούς, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. έχει υπογράψει με επτά διαφορετικές εταιρείες για την χορήγηση μέσα στο 2021, δύο δισ. δόσεων εμβολίων, τις οποίες και χαρακτήρισε υπεραρκετές για να καλύψουν 530 εκατ. ευρωπαίων πολιτών. Όπως εξήγησε μάλιστα, προς το καλοκαίρι, έχει αποφασιστεί να δοθούν όσες δόσεις περισσέψουν σε χώρες εκτός Ε.Ε. καθώς και σε χώρες του λεγόμενου “Τρίτου Κόσμου”.

Παράλληλα, σε ότι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμών στη χώρα μας, ο κ. Γραβάνης τόνισε ότι η συζήτηση για το εμβόλιο είναι πρώιμη, η ελπίδα φυσικά υφίσταται αλλά εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός, δεν θα επηρεάσει την ανοσία της κοινότητας τόσο γρήγορα όσο διεφάνη από τον δημόσιο διάλογο.

«Θα περάσουν αρκετοί μήνες για να αναπτύξουμε το τείχος της ανοσίας απέναντι στην πανδημία μεταξύ 65% – 70%  ώστε να αφήσουμε την πανδημία προς το τέλος του 2021, πίσω μας».

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν: «Η ανοσία από το εμβόλιο αναπτύσσεται 5-10 μέρες μετά τη δεύτερη δόση. Άρα, η ανοσία στην κοινότητα μετά την πρώτη δόση αναπτύσσεται με βεβαιότητα 30-35 μέρες μετά την πρώτη δόση. Επομένως, πρέπει η οργάνωση του εμβολιασμού να τηρήσει αυτές τις διαδικασίες».

Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε, πόσο κρατά η ανοσία, αλλά σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε έρευνα στο κορυφαίο περιοδικό “Science”, φαίνεται ότι 8-9 μήνες μετά τη θεραπεία από τη νόσο υπάρχουν αντισώματα στον οργανισμό. Εάν λοιπόν, στη φυσική ανοσία υπάρχει κάλυψη για τουλάχιστον 8-9 μήνες, είναι πιθανόν οι εμβολιασμένοι να καλύπτονται για 10-12 μήνες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα