back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τα οκτώ «αγκάθια» στα εργασιακά και το ασφαλιστικό που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Οκτώ «αγκάθια» στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

Πρόκειται για θέματα, τα οποία ήδη έχουν ενεργοποιήσει τα αρνητικά αντανακλαστικά των συνδικάτων και των συνταξιουχικών οργανώσεων και αφορούν:

Την έκδοση περίπου 360.000 εκκρεμών συντάξεων (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ).

Τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, με δεδομένη την αρνητική οικονομική συγκυρία εξαιτίας της πανδημίας.

Την αλλαγή του καθεστώτος επικουρικής ασφάλισης, με την δημιουργία ατομικού λογαριασμού για τον ασφαλισμένο και την συμμετοχή ιδιωτικών φορέων.

Την κάλυψη των μειωμένων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, εσόδων του ΕΦΚΑ

Την διατήρηση των θέσεων εργασίας την επομένη της πανδημίας. Ήδη, η αγορά εργασίας αν και είναι ουσιαστικά “παγωμένη” εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας εκπέμπει αρνητικά μηνύματα: Οι άνεργοι αυξάνονται φθάνοντας το 1.153.434, ενώ τους τελευταίους μήνες το ισοζύγιο προσλήψεων -απολύσεων είναι το δυσμενέστερο από το 2013.

Την προώθηση του νέου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις με προβλέψεις για τις υπερωρίες, τις απολύσεις, την τηλεργασία και την λειτουργία των συνδικάτων ακόμη και σε ότι αφορά στην επικύρωση των αποφάσεων πραγματοποίησης απεργίας.

Την καταβολή των αναδρομικών στους 172.222 κληρονόμους και την εκδίκαση από το ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου της προσφυγής των συνταξιουχικών οργανώσεων, οι οποίες ζητούν την αναδρομική καταβολή σε περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους των περικοπών στα Δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα