back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παναγιώτης Κατσίβελας στον Αθήνα 9.84: Αν καθένας δώσει ένα δεκάλεπτο από τον χρόνο του και λίγο από το αίμα του, σώζονται τρεις ζωές

Διαβάστε επίσης

Στην περίοδο της πανδημίας, εκτός των άλλων, αυξήθηκαν οι ανάγκες για προσφορά αίματος. Εκτακτα χειρουργεία, τροχαία, σοβαρά  περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθιστούν όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική, λόγω και της συγκυρίας, την ανάγκη μεταγγίσεων.  Διότι αυτό που για άλλους αποτελεί δώρο ζωής, στους δότες δεν κοστίζει παρά μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο τους και η διαδικασία είναι ακίνδυνη.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας  Παναγιώτης Κατσίβελας
απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες μέσω του Αθήνα 9.84 και της εκπομπής «ΝΤΑΜΕΣ» με την Ελευθερία Κουμάντου, να συνδράμουν στη προσπάθεια συγκέντρωσης αίματος.
«Αν καθένας δώσει ένα δεκάλεπτο  απ το χρόνο του και λίγο από το αίμα του, μπορεί να σώσει έως και τρείς ζωές συνανθρώπων μας» είπε και επεσήμανε πως η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής γιατί «ο εθελοντής αιμοδότης αποτελεί κοινωνικό κεφάλαιο και προστατεύεται με απόλυτο τρόπο και κάθε μέσο.»  Οπως εξήγησε ο κ Κατσίβελας «στα περισσότερα νοσοκομεία οι μονάδες αιμοδοσίας βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και  οι αιμοληψίες γίνονται με απόλυτη ασφάλεια και στη προσπάθεια αυτή συμμετέχουν οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών, το Δημόσιο, ο στρατός, δημοσιογράφοι απ όλα  τα ΜΜΕ, όπως  και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.»
Οσο για το επείγον της κατάστασης είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε, το γεγονός ότι «ανήμερα των Χριστουγέννων φέτος στο Λεκανοπέδιο Αττικής και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε μόλις 6 μονάδες αίματος, τη στιγμή που σε συνθήκες κανονικότητας συγκεντρώναμε 14 χιλιάδες μονάδες αίματος, σε καθημερινή βάση.»
Αναλυτικά:
«Η περίοδος της πανδημίας μας ώθησε σε μια εκ νέου ιεράρχηση των αναγκών της ζωής,  με την υγεία να βρίσκεται στην κορυφή. Ταυτόχρονα όμως πρόβαλε την αξία του εθελοντισμού και  της προσφοράς, ειδικότερα σε αίμα.  
 
Το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας δοκιμάζεται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που στέκονται στο πλευρό μας.  Στους σταθερούς αρωγούς μας συγκαταλέγονται οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών, το Δημόσιο, ο στρατός, δημοσιογράφοι απ όλα  τα ΜΜΕ, όπως  και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βέβαια, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας υποστήκαμε μεγάλο κλυδωνισμό.
 
Είναι ενδεικτικό ότι ανήμερα των Χριστουγέννων στο Λεκανοπέδιο Αττικής και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε μόλις 6 μονάδες αίματος, τη στιγμή που σε συνθήκες κανονικότητας συγκεντρώναμε 14 χιλιάδες μονάδες αίματος σε καθημερινή βάση.  Τώρα, φτάσαμε με πολύ κόπο στις 12 χιλιάδες μονάδες την εβδομάδα.
 
Αξίζει η προσφορά γιατί η διαδικασία της αιμοδοσίας είναι εντελώς ακίνδυνη.
Ο εθελοντής αιμοδότης αποτελεί κοινωνικό κεφάλαιο και προστατεύεται με απόλυτο τρόπο και κάθε μέσο. Στα περισσότερα νοσοκομεία οι μονάδες αιμοδοσίας βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και  οι αιμοληψίες γίνονται με απόλυτη ασφάλεια. Εχουμε κάνει αιμοδοσίες και σε χώρους πολιτισμού όπως το Μέγαρο Μουσικής και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό  Μουσείο. Για τις 12 Ιανουαρίου προγραμματίζουμε μια αιμοδοσία στην πλατεία Συντάγματος και θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις.
 
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κάνει κλασματοποίηση των παραγόντων του αίματος, διαχωρίζοντας αιμοπετάλια και πλάσμα  και υποστηρίζουμε όλα τα νοσοκομεία.  Σε εθνικό επίπεδο συγκεντρώνουμε γύρω στις 500 χιλιάδες μονάδες αίματος. Αν κατορθώσουμε οι αιμοδότες να μην προσέρχονται άπαξ, αλλά τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο , θα μπορέσουμε να απελευθερωθούμε από το αίμα του εισάγουμε από την Ελβετία, λύνοντας με ίδια μέσα τις εθνικές μας  ανάγκες. Χρειαζόμαστε άμεσα ανθρώπους με διάθεση προσφοράς  που θα μπορούν να δίνουν αίμα δύο φορές το χρόνο. Αξίζει τον κόπο.»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα