back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Λιάκος στον Αθήνα 9.84: Να συνεχιστεί η στήριξη της οικονομίας με στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα

Διαβάστε επίσης

 

Για την ελληνική οικονομία στη μετά κορονοιό εποχή και την ανάγκη εξεύρεσης νέων λύσεων, όπως και αποτελεσματικότερων παρεμβάσεων μέσω του Ταμείου Στήριξης και των κονδυλίων ΕΣΠΑ, μίλησε ο Δημήτρης Λιάκος.

«Η στήριξη της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί με στοχευμένα, όχι οριζόντια μέτρα, για να προετοιμαστούμε καλύτερα μετά τη λήξη του υγειονομικού σκέλους της πανδημικής κρίσης» είπε ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Λιάκος στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Εκρινε θετικά την ευρωπαϊκή παρέμβαση στην οικονομία σε σχέση με την ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης, επέστησε την προσοχή στην απορρόφηση των κονδυλίων, χαρακτήρισε ευχολόγιο τις δημοσιονομικές προτάσεις που σχεδίου Πισσαρίδη, τονίζοντας πως ενδεχόμενη επαναφορά των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας με πλεόνασμα 3,5%, θα εξανεμίσει κάθε θετική επίδραση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και θα προκαλέσει προβλήματα.

Αναλυτικά:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΕΩΝ ΛΥΣΕΩΝ

«Η ΕΕ λειτούργησε αρκετά γρήγορα και αρκετά θετικά σε σχέση με τη κρίση του κορονοιού. Η ΕΚΤ έκανε την πρώτη κίνηση και ακολούθησε η Κομισιόν.

Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ιστορική παρέμβαση με την έννοια του κοινού δανεισμού από τα κράτη μέλη της ΕΕ με κέντρο βάρους τον κοινοτικό προυπολογισμό. Επειδή ωστόσο, η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνει εντός του 2021, οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις στηρίχθηκαν σε εθνικούς προϋπολογισμούς, με πολλές αποκλίσεις βάσει των περιθωρίων κάθε χώρας.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει με πιο εύστοχο τρόπο το ταμειακό απόθεμα που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να περιορίσει τις απώλειες στο εθνικό εισόδημα. Θα μπορούσε, αλλά δεν το έκανε.
Η επομένη της πανδημίας βρίσκει τη χώρα σε δύσκολη κατάσταση.
Η στήριξη της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί με στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα, προκειμένου να προετοιμαστούμε καλύτερα μετά τη λήξη του υγειονομικού σκέλους της κρίσης. Γιατί με το εμβόλιο ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΣΠΑ

«Στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 υπάρχουν προβλέψεις για παρεμβάσεις, αλλά με μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας, διότι παραμένει άγνωστη η εξέλιξη της πανδημικής κρίσης, ακόμα και με την έλευση των εμβολίων.
Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε στη Βουλή τείνει περισσότερο προς το ρεαλισμό, σε σύγκριση με το προσχέδιο του Οκτωβρίου που διαπνεόταν από μια σχετική αισιοδοξία.

Το προσχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ πρέπει να λειτουργήσουν αθροιστικά. Να μην υπάρχουν επικαλύψεις και να βελτιωθεί η
απορροφητικότητα, η οποία σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να έχει κλειδωθεί για την επόμενη, πρώτη τριετία και γι’ αυτό χρειάζονται προσπάθεια και επιτάχυνση των διαδικασιών. Κάθε ευρώ επένδυσης στην ελληνική οικονομία θα πρέπει να αποδίδει πάνω από ένα ευρώ.

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται από το Σχέδιο Πισσαρίδη, αφορούν κατά πολύ και σε φορολογικά ζητήματα. Σε σχέση με το δημοσιονομικό πλαίσιο λέει κάποια πράγματα, αλλά τα περισσότερα αποτελούν ευχολόγιο

Ενδεχόμενη επαναφορά των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας με πλεόνασμα της τάξης του 3,5%, θα εξανεμίσει οποιασδήποτε θετική επίδραση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και θα προκαλέσει προβλήματα δεδομένων των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Μην ξεχνάμε ότι ήδη το Ευρωπαικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο έθεσε προς συζήτηση κάποιες ιδέες για αναθεώρηση και ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας, γεγονός που παραπέμπει στις παραμέτρους τις οποίες οφείλουμε να έχουμε στο ετήσιο έλλειμμα και στη μείωση του χρέους.

Επιπροσθέτως, συζητείται και η πολύ θετική ιδέα να υπάρξει ένας μόνιμος Δημοσιονομικός Μηχανισμός, κυρίως στο σκέλος των επενδύσεων, παρόμοιος με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχουμε μια ευκαιρία αυτή τη στιγμή. Η Ευρώπη λειτούργησε διαφορετικά και έχουν δημιουργηθεί πλέον οι ρωγμές που μπορούμε να μετατρέψουμε σε μόνιμο άνοιγμα, μέσω κοινής προσπάθειας, στη κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κοινού δημοσιονομικού πλαισίου. Γιατί η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας δεν αφορά τα κόμματα αλλά την κοινωνία των πολιτών.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα