back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φθάνουν στην Ελλάδα οι πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech – Έτοιμα τα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησε χθες από την βελγική μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Πουρς και κάτω από ισχυρή αστυνομική επιτήρηση η πρώτη αποστολή των εμβολίων κατά του κορονοϊού προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι όλες οι χώρες να έχουν τα εμβόλια στις 27 Δεκεμβρίου ώστε να ξεκινήσουν ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί σε όλα τα κράτη-μέλη.

Στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα εμβολίων των Pfizer/BioNTech θα είναι 9. 750 δόσεις και μόλις φτάσουν στην Ελλάδα, θα τεθεί σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού «Ελευθερία».

Στις 27 Δεκεμβρίου θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Εμβολιασμοί  θα  γίνουν σε περίπου 300 άτομα την πρώτη μέρα, σε υγειονομικούς και φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν στις 27 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Επίσης, θα εμβολιαστούν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι ηγεσίες του ΕΟΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, οι ηγεσίες του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και της ΕΥΠ, συνολικά 45 αξιωματούχοι.

Στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διανομή προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων και θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε:

Υγειονομικούς  και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών

Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας

Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης

Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Ο έλεγχος των κριτηρίων για τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό θα γίνεται είτε με αποστολή μηνύματος από τους πολίτες στο 13034, είτε με εισαγωγή του ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Την ίδια ώρα, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, όσοι εμβολιάζονται θα λαμβάνουν και μια ειδική βεβαίωση, μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού, η οποία θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα. Η βεβαίωση θα περιλαμβάνει όνομα, επώνυμο, ΑΜΚΑ, ημερομηνία εμβολιασμού, εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή που διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και τον τύπο του εμβολίου.

Η Ελλάδα όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Ευρωπαικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης καθώς οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ο πιο “σκληρός” δείκτης της επιδημίας κορωνοιού, χθες το απόγευμα βάσει της έκθεσης του ΕΟΔΥ ήταν 476.

Ωστόσο, μέσα στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 506 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19. Στις κλινικές Covid-19 νοσηλεύονταν 1.789 ασθενείς. Συνολικά οι ασθενεις σε ολα τα νοσοκομεία ανέρχονταν στους 2.417.

Τέλος, οι νεκροί της επιδημίας ανέρχονται πλέον στους 4,366. Χθες καταγράφηκαν 55 θύματα, με τον αριθμό τους μέσα στον Δεκέμβριο να έχει φθάσει σε 2051.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα