back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αυστρία: Η χώρα ανοίγει τα χιονοδρομικά κέντρα, παρά το τρίτο λοκντάουν λόγω κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Δύο ημέρες προτού η Αυστρία ξεκινήσει το τρίτο λοκντάουν προκειμένου να καταπολεμήσει την πανδημία, η χώρα επέτρεψε σήμερα το άνοιγμα περισσότερων από 400 χιονοδρομικών κέντρων.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επέτρεπε το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων στις 24 Δεκεμβρίου και επέμεινε σε αυτή την απόφσση παρά την ανακοίνωση ενός τρίτου λοκντάουν την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το σκι, ως υπαίθριο σπορ, μπορεί να ασκηθεί με ασφάλεια αν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό.

Ωστόσο τα ξενοδοχεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόσβαση στις πίστες στους ντόπιους, ενώ το λοκντάουν θα υποχρεώσει επίσης τα καταστήματα της χώρας και ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας υπηρεσιών της να κλείσουν έως τα μέσα Ιανουαρίου.

“Είναι ένα πρώτο βήμα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και πάλι σύντομα, μόλις τα ποσοστά μόλυνσης το επιτρέψουν”, δήλωσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέας Στάιμπι, αξιωματούχος για τον τουρισμό του κέντρου του Ισγκλ.

Τουλάχιστον 6.000 τουρίστες μολύνθηκαν από την COVID-19 στις αρχές της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο, στο χωριό Ισγκλ το οποίο, όπως και η πλειονότητα των άλλων αυστριακών χιονοδρομικών κέντρων, προσελκύει δεκάδες χιλιάδες σκιέρ κάθε χρόνο.

Η βιομηχανία του σκι συμβάλλει σχεδόν με το 3% του ΑΕΠ της Αυστρίας και είναι επίσης βαθιά ριζωμένη στην πολιτική σφαίρα. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της ένωσης εκμεταλλεύσεων τελεφερίκ έχει εκλεγεί βουλευτής με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στη δυτική επαρχία Τιρόλο, το σκι είναι ένας από τους κυριότερους κινητήριους μοχλούς της οικονομίας, με έξι εκατομμύρια σκιέρ που συρρέουν εκεί συνήθως κάθε χρόνο, αριθμός περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερος του τοπικού πληθυσμού.

Χωρίς τουρίστες, πολλά χιονοδρομικά κέντρα εκτιμούν πως η συντήρηση των χιονοδρομικών διαδρόμων και η εκμετάλλευση των μηχανικών αναβατορίων δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες, και ορισμένα, όπως του Ισγκλ, επιλέγουν να ανοίξουν μόνο ένα μικρό μέρος του δικτύου των τελεφερίκ και των αναβατορίων τους.

Μετά την περασμένη σεζόν, η οποία συντομεύθηκε λόγω της πανδημίας, τα χιονοδρομικά κέντρα επένδυσαν εκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς απολύμανσης για τα τελεφερίκ, μάσκες για τους σκιέρ και εφαρμογές που διευκολύνουν τον διαμοιρασμό των σκιέρ ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Το Ισγκλ ανακοίνωσε ότι επένδυσε 700.000 ευρώ για μέτρα ασφαλείας εναντίον της COVID-19. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει πλέον δικά του σημεία διενέργειας τεστ, εργαστήριο και σύστημα παρακολούθησης των λυμάτων προκειμένου να εντοπίζει ίχνη του ιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα