back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Πόσες λέξεις; Ένα πολιτιστικό μετα-ρεπορτάζ, 1995-2016» της Όλγας Σελλά

Διαβάστε επίσης

Πόσες λέξεις: το αιώνιο άγχος, το βασανιστικό ερώτημα του δημοσιογράφου στον αρχισυντάκτη του.

Η Όλγα Σελλά επιστρέφει στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», παρατηρώντας την εκεί μακρόχρονη διαδρομή της στο ρεπορτάζ του βιβλίου και του θεάτρου. 36 πολύχρωμα κλασέρ, γεμάτα από τα κείμενα που όλα αυτά τα χρόνια κρατούσε ευλαβικά, δίνουν το έναυσμα για το ξετύλιγμα μιας αγωνιώδους περιπέτειας, γραμμένης με ένα αφοπλιστικό μυθιστορηματικό ύφος.

Με αφορμή μια προσωπική μαρτυρία, ένα ολόκληρο χρονικό 20 ετών ξεδιπλώνεται εν είδει παραμυθιού με άφθονες λύπες και χαρές. Από τη «χρυσή» εποχή του έντυπου τύπου στο πέρασμα με τα free-press περιοδικά και τα ηλεκτρονικά μέσα, από την έμφαση στο κείμενο στη σύγχρονη εμμονή με την εικόνα. Από την περίοδο της εκδοτικής άνθησης με την πληθωρική, πολυτελή παραγωγή μέχρι την παρακμή και τα χαμηλά νούμερα πωλήσεων. Μια μεταβατική περίοδος υπερβολικής εξωστρέφειας, την οποία διαδέχεται η αναγκαστική και επιβεβλημένη εσωστρέφεια. Και παράλληλα, η ιστορία ενός ολόκληρου τόπου φανερώνεται, όχι τυχαία, μέσα από τις πολιτιστικές σελίδες.

Ένα βιβλίο- «θρίλερ για γερά νεύρα», όπως γράφει η Ρούλα Γεωργακοπούλου στον Πρόλογό της, μια βαθιά βουτιά στα μυστικά του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και συνάμα ένας ύμνος σε έναν χώρο που απαιτεί συνεχή εγρήγορση, απόλυτη αφοσίωση και διαρκείς θυσίες.

«Εκείνο που βλέπω με την απόσταση του σήμερα, είναι ο τρόπος που η γραφή του ίδιου ανθρώπου προσαρμοζόταν στο ύφος του κάθε εντύπου. Κάποια στιγμή είχα σκεφτεί ότι οι δημοσιογράφοι μοιάζουμε λίγο με τους ηθοποιούς. Ενδυόμαστε ρόλους. Ως προς τον τρόπο γραφής βέβαια. Και ως προς την προσαρμογή μας στο κάθε μέσον».

«Ξεφυλλίζω τα κλασέρ από εκείνη την περίοδο. Μοιάζει σαν να μην απουσίασα καθόλου. Ίσως γιατί αυτή η δουλειά είναι πάντα θεραπεία, πάντα διέξοδος, πάντα εκτόνωση. Ίσως γιατί η δημόσια γραφή εκτός από επάγγελμα, είναι και διέξοδος, γίνεται μοίρασμα της θλίψης και ανακούφιση».

Το βιβλίο της Όλγας Σελλά «Πόσες λέξεις; Ένα πολιτιστικό μετα-ρεπορτάζ, 1995-2016» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα.

Κώστας Μοστράτος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα