back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει σήμερα το εμβόλιο της Pfizer – Reuters: Στα 15,5 ευρώ η δόση

Διαβάστε επίσης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε από της αμερικανική εταιρεία Pfizer και την γερμανική BioNTech.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς από τις 27 Δεκεμβρίου. Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech ξεκίνησαν ήδη στις αρχές του μήνα. Αφού, όπως αναμένεται μετά βεβαιότητας χορηγηθεί άδεια από τον EMA, το τελικό στάδιο είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αναμένεται να ακολουθήσει την Τετάρτη. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχει ήδη θέσει ως ημερομηνία για την έναρξη των εμβολιασμών στην περίοδο 27-29 Δεκεμβρίου, σχεδόν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.  Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 70% των 450 εκατομμυρίων πολιτών της

O ΕΜΑ βρίσκεται εδώ και ημερες υπό έντονη πίεση καθώς κάποιες κυβερνήσεις, προεξάρχοντος του Βερολίνου, θεωρούν ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά η έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον ΕΜΑ τη σιτγμή που πολλές άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία έχουν εγκρίνει το σκεύασμα και προχώρησαν με τους εμβολιασμούς των πολιτών τους.

Επόμενο στην σειρά προς έγκριση στον ΕΜΑ είναι το εμβόλιο της Moderna, το οποίο όμως δεν αναμένεται πριν τις 6 Ιανουαρίου.

 

Όσον αφορά στην τιμή του εμβολίου σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ (18,9 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο των PfizerBioNTech . Η τιμή, που είναι εμπιστευτική και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για συνολικά 300 εκατ. δόσεις, είναι λίγο χαμηλότερη από τα 19,5 δολάρια ανά εμβόλιο που συμφώνησαν να καταβάλουν οι ΗΠΑ για την πρώτη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων του ίδιου εμβολίου. Το έγγραφο της ΕΕ με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά αφού η ΕΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία προμήθειας με τη Pfizer και τον γερμανικό της εταίρο BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.

Πηγή: Reuters

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα