back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φ. Λεομπίλλα: Διαχρονική η ανάγκη δημιουργίας του ξενώνα αστέγων χρηστών

Διαβάστε επίσης

Στη δημιουργία του πρώτου ξενώνα αστέγων χρηστών αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «Αθηνά Υγεία» του Δήμου Αθηναίων και Αντιπρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, κ. Φωτεινή Λεομπίλλα μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Αφροδίτη Παπακαλού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ανθρώπινης Αλληλεγγύης.

«Ήταν μια διαχρονική ανάγκη που δημιουργήθηκε τελικά στο πρώτο lockdown. Αξιοποιήσαμε την κρίση της πανδημίας προκειμένου να κάνουμε πράξη το ότι μένουμε ασφαλείς και σκεφτήκαμε ότι οι συνάνθρωποί μας που είναι χρήστες και άστεγοι δεν είχαν στέγη και ήταν αποκλεισμένοι από τους ξενώνες».

Όπως, ανέφερε, ο πρώτος ξενώνας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 22 Απριλίου και υπάρχει συνεργασία τόσο με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ όσο και με τον Δήμο Αθηναίων: « Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται γύρω στα 75 άτομα ενώ έχουν περάσει από εκεί 145 άτομα, κάποια εκ των οποίων έφυγαν επειδή ή βρήκαν κάποιο σπίτι να μείνουν, επανασυνδέθηκαν με τις οικογένειές τους ή ακολούθησαν κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα. Υπήρξαν φυσικά και περιπτώσεις που δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν και χρειάστηκε να απομακρυνθούν».

Στον πρώτο ξενώνα αστέγων χρηστών, μπορεί κάποιος να βρει 24ωρη φιλοξενία και να συνδεθεί άμεσα είτε με Προγράμματα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, είτε με Προγράμματα του ΚΕΘΕΑ:« Μιλάμε για ενεργούς χρήστες που τους συναντάμε καθημερινά στην πόλη, πολύ επιβαρυμένο πληθυσμό με πληθώρα προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας και κοινωνικά προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε σε μια ολιστική βάση», τόνισε.

Αναφερόμενη στους άστεγους που υπάρχουν στους δρόμους της πρωτεύουσας , η κ. Λεομπίλλα είπε: «Εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Στην Αθήνα, όλες οι μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι πρόκειται για έναν πληθυσμό αστέγων που παραμένει έξω ή σε επισφαλείς συνθήκες που δεν ξεπερνά τους 800-1000. Ωστόσο, εκείνοι που συναντάμε καθημερινά στα πεζοδρόμια γύρω από το ιστορικό κέντρο δεν είναι πάνω από 200-300 άτομα εκ των οποίων η πλειοψηφία τους είναι χρήστες».

Και πρόσθεσε: «Η αλληλεγγύη δεν είναι στα λόγια. Πρέπει να δούμε στην πράξη τι θα κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους συνανθρώπους μας να τους σταθούμε και να τους απλώσουμε το χέρι τόσο μέσω του ξενώνα όσο και μέσω άλλων δράσεων του Δήμου Αθηναίων αλλά και με τα Κέντρα Πρόληψης».

Ανέφερε δε ότι λειτουργούν επτά Κέντρα Πρόληψης στον Δήμο Αθηναίων, ένα για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα με εξειδικευμένο προσωπικό και οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν κυρίως στη σχολική κοινότητα, με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων που αφορούν διάφορες εξαρτήσεις όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο τζόγος, το διαδίκτυο.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα