back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αθ. Τσαγκρής: Στο βαρύ επιδημικό κύμα του Ιανουαρίου το εμβόλιο δεν θα προλάβει να παίξει σημαντικό ρόλο

Διαβάστε επίσης

«Το εμβόλιο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο που θα βοηθήσει σημαντικά στην πορεία της πανδημίας αλλά έχουμε δρόμο μέχρι να πετύχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό. Στο βαρύ επιδημικό κύμα που έχουμε μπροστά μας τον Ιανουάριο, το εμβόλιο δεν θα προλάβει να παίξει σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Αθανάσιος Τσαγκρής μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο.

Επίσης, ανέφερε ότι το επιθυμητό θα ήταν να περάσουμε τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μόνο με την οικογένεια με την οποία ζούμε στο ίδιο σπίτι, επισημαίνοντας ότι δεδομένου ότι τον Ιανουάριο παρατηρείται η μεγαλύτερη έξαρση τέτοιων κορονοϊών, «θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε την ατομική και κοινωνική μας ευθύνη προκειμένου να  μην υπάρξει αναζοπύρωση της επιδημίας τον πρώτο μήνα του νέου έτους που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος».

Αναλυτικά:

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

«Η μείωση των κρουσμάτων είναι μια αργή αλλά αναμενόμενη εξέλιξη καθώς υπήρχε ήδη υψηλό επιδημιολογικό φορτίο όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα πιο αυστηρά μέτρα του lockdown. Επίσης, βρισκόμαστε μέσα στο χειμώνα, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο την αποσυμπίεση της κατάστασης και τη μείωση του επιδημιολογικού κύματος. Αυτοί είναι και οι δύο λόγοι που κάνουν επιφυλακτική την Ευρώπη και προχωρά στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων καθώς φοβούνται τον Ιανουάριο που παρατηρείται η μεγαλύτερη έξαρση τέτοιων κορονοϊών τόσο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών αλλά και λόγω των γιορτών που προηγούνται».

ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

«Το εμβόλιο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο που θα βοηθήσει στην πορεία της εξέλιξης της πανδημίας αλλά έχουμε δρόμο μπροστά προκειμένου να πετύχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό. Στο βαρύ επιδημικό κύμα που έχουμε μπροστά μας, το εμβόλιο δεν θα προλάβει να παίξει σημαντικό ρόλο ως ένα εργαλείο δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

«Ο λόγος που δόθηκε το ”πράσινο φως” για το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων όπως τα κομμωτήρια, είναι επειδή εάν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες είχαν μεταφερθεί στα σπίτια, οι κίνδυνοι διασποράς του ιού θα ήταν μεγαλύτεροι από τη λειτουργία αυτών των δραστηριοτήτων στους επαγγελματικούς χώρους με κανόνες».

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΩΣ ΕΝΝΕΑ ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ

«Δεν υπήρξε κάποια τέτοια συγκεκριμένη συζήτηση. Η βασική οδηγία των μελών της Επιτροπής είναι τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να παραμείνουμε μόνο με την οικογένειά μας. Αυτό θα ήταν το επιθυμητό».

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

«Η Εκκλησία ζήτησε να υπάρχει ένας μεγαλύτερος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης. Θα πρέπει η Εκκλησία να συμβάλει σημαντικά σε αυτό».

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

«Αυτό που ανησυχεί δεν είναι τόσο η διασπορά του ιού στο χώρο των καταστημάτων αλλά κυρίως η κινητικότητα που θα δημιουργηθεί και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που οδήγησε σε αυτή τη φάση να μην υπάρξει εισήγηση για το γενικότερο άνοιγμα του εμπορίου. Ελπίζουμε τα πράγματα να είναι καλύτερα τις επόμενες εβδομάδες ώστε να μπορέσει να υπάρξει ένα ακόμα καλύτερο άνοιγμα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα