back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ο κύριος Γουάιλντερ κι εγώ» του Τζόναθαν Κόου

Διαβάστε επίσης

Ένας φόρος τιμής στο παλιό Χόλυγουντ και σε έναν αξέχαστο δημιουργό.

Το καλοκαίρι του 1976 η νεαρή Καλλιστώ φεύγει από την Αθήνα για να γνωρίσει την Αμερική. Ανίδεη από σινεμά, συναντά τυχαία σε ένα δείπνο έναν από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες του σινεμά, τον Μπίλι Γουάιλντερ, και τον συνεργάτη του σεναριογράφο Ίζακ Ντάιαμοντ. Μια συνάντηση που της αλλάζει τη ζωή και τη φέρνει σε επαφή με έναν άλλο κόσμο μέσα από τα γυρίσματα της προτελευταίας ταινίας του σκηνοθέτη «Φεντόρα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζόναθαν Κόου γράφει για το σινεμά, καθώς έχει ήδη γράψει βιογραφίες για τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Τζέιμς Στιούαρτ. Το τελευταίο του βιβλίο όμως έχει σε μεγάλο μέρος την Ελλάδα ως σκηνικό δράσης και κυρίως αποτυπώνει το απαράμιλλο στυλ και τις αξεπέραστες ατάκες ενός σπουδαίου δημιουργού. Το πέρασμα των εποχών, με τις μελαγχολικές αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν από την κορυφή στην αφάνεια, περιγράφεται μαζί με την καθοριστική επιρροή ξεχωριστών ανθρώπων. Ο χρόνος θα σταθεί ο τελικός κριτής για όλα και η «Φεντόρα» μπορεί να σταθεί πλέον επάξια δίπλα στα αριστουργήματα του Γουάιλντερ, καθώς έχει όλα τα γνωρίσματα του πολύτιμου έργου του. Και όλα αυτά από την πάντα οξυδερκή πένα του Άγγλου συγγραφέα.

«Άρχισα να αφομοιώνω τη νέα μου πραγματικότητα. Σε διάστημα λίγων ημερών είχα μετατραπεί από δασκάλα μερικής απασχόλησης (κυριολεκτικά ακραίας μερικής απασχόλησης) σε πολύτιμο μέλος κινηματογραφικού συνεργείου, συμμετέχοντας στα γυρίσματα μιας ταινίας που σκηνοθετούσε ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του Χόλυγουντ. Είχα εισχωρήσει σε έναν κόσμο που μέχρι πρόσφατα ξεπερνούσε και τα πιο τρελά μου όνειρα. Ήταν ένας κόσμος που δεν φαινόταν να υπακούει στους φυσιολογικούς κανόνες συμπεριφοράς».

«Τι σκεφτόμουν; Τίποτα σπουδαίο. Σκεφτόμουν απλώς ότι ήμουν ο Στήβεν Σπίλμπεργκ… Κάποτε».

Το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Κόου «Ο κύριος Γουάιλντερ κι εγώ» κυκλοφορεί σε μετάφραση της Άλκηστης Τριμπέρη από τις εκδόσεις Πόλις.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα