back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κ. Φίλης: Η Ελλάδα δεν βγήκε ωφελημένη από τη Σύνοδο Κορυφής, το μπαλάκι βρίσκεται στο «γήπεδο» της Τουρκίας

Διαβάστε επίσης

«Η στάση της Ευρώπης είναι αρκετά προβληματική σε σχέση με το ατελέσφορο των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία οι οποίες δεν είναι όσο σκληρές θα θέλαμε», τόνισε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, αναφορικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Φίλης επισήμανε πως «η Ελλάδα δεν βγήκε ωφελημένη» από τη Σύνοδο Κορυφής και υπογράμμισε ότι «η χώρα μας οφείλει να αναπτύξει το δικό της καθαρό σχέδιο σχετικά με το πως σκέφτεται μια σταθερή και ευημερούσα περιοχή, πώς θα αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προσκλήσεις και εν συνεχεία να διαβουλευθεί επί αυτού του σχεδίου».

ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

«Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε σαν να μη μεσολάβησε τίποτα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκέμβριου. Σήμερα, το μπαλάκι βρίσκεται στο «γήπεδο» της Τουρκίας. Πρέπει να αναπτύξουμε και εμείς ένα δικό μας καθαρό σχέδιο σχετικά σχετικά με το πως οραματιζόμαστε την περιοχή και πως θα αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις. Είναι καλύτερα να συζητάς επί του δικού σου σχεδίου από τα να συζητάς επί της ατζέντας τρίτων η οποία προφανώς και εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα».

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

«Το θέμα είναι τι θα κάνουμε εμείς και όχι να περιμένουμε πως θα κινηθεί ο Μπάιντεν απέναντι στην Τουρκία. Είναι σαν να καθόμαστε και περιμένουμε το μοιραίο. Η Ελλάδα πρέπει να προτείνει στον Μπάιντεν το δικό της σχέδιο. Περιμένουμε από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ να είναι πιο θεσμικός με την Τουρκία σε σχέση με τον Τραμπ. Ο Μπάιντεν έχει ένα ισχυρό χαρτί με το οποίο θα ξεκινήσει τη θητεία του και το οποίο έχει να κάνει με τις κυρώσεις τους S-400. Πιθανολογώ ότι θα θελήσει να το χρησιμοποιήσει, όχι για να την τιμωρήσει την Τουρκία ή να την βάλει απέναντι αλλά προκειμένου να καταφέρει να την επαναρυμουλκύσει».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα